UPC Broadband Slovakia, teda skôr UPC, ako túto spoločnosť u nás poznáme, chystá viacero noviniek na globálnom, ale aj slovenskom trhu.

Na predstavenie nových služieb a spojenectva sme sa boli pozrieť priamo v Amsterdame. Okrem nových set-top-boxov bolo najvýraznejšou správou spojenectvo s Netflixom. Aplikáciu na spustenie tejto televízie na vyžiadanie nájdete priamo v softvéri produktov UPC.

TV dnes a v minulosti

Okrem oznámenia tohto partnerstva sme boli svedkami toho, ako sa mení trh v oblasti televízie. V zásade treba počítať s dvomi hlavnými generáciami používateľov. Prvou je staršia, ktorá je ešte zvyknutá na klasické TV vysielanie. Druhou sú mladí ľudia, zvyknutí pozerať filmy a seriály podľa vlastného uváženia. Chcú sami rozhodovať o obsahu, ktorý si pozrú, na koľkokrát a kedy ho budú sledovať. To je prirodzené a je jasné, že pre mnohých z vás to nie je nová správa. To nič nemení na tom, že ešte dlho bude treba obsahovo a programovo uspokojiť obe generácie používateľov. Napríklad aj produktom Horizon TV, ktorý umožňuje sledovanie bežne vysielaného obsahu aj zo 7-dňového archívu.

V súčasnosti je totiž tak veľa staníc a toľko TV obsahu, že je nemožné sledovať väčšinu vysielania, nieto si z neho ešte vybrať. Zostať môžeme pri členoch domácnosti. Niekto pozerá film v TV, niekto zase vysielanie inej stanice na tablete alebo počítači. Keď k tomu pripočítame Horizon TV / GO, Netflix alebo YouTube, je to celkom slušná zbierka zdrojov a možností toho, čo sledovať. UPC, ako internetový poskytovateľ, vníma svoje pôsobenie na internete aj ako poskytovateľ TV vysielania. V praxi sa dnes dá hovoriť o tom, že zákazníci vyžadujú rýchly, teda širokopásmový (broadband) internet. To znamená, že aj Wi-Fi je v tomto ponímaní broadband a je potrebné mať odpovedajúce zariadenia nielen na prenos po kábli, ale aj vzduchom.

Časy, keď rodina sedela pred jedným TV a po20zerala jeden program, sú nenávratne preč.

Podľa operátora je dnes Wi-Fi pre väčšinu ľudí bežná záležitosť. Berú dostupnosť tohto pripojenia podobne ako je dnes bežná elektrická energia. Z toho vyplývajú dva novodobé problémy. Keď odchádzate z domácnosti, máte obavy z dvoch vecí. Koľko dát miniete cez mobilné pripojenie a ako dlho vám vydrží baterka v telefóne.

Horizon TV spája nielen sledovanie TV, ale aj špecializované aplikácie a hry

Horizon TV spája nielen sledovanie TV, ale aj špecializované aplikácie a hry

Hardvér

Poskytovateľ digitálnej televízie potrebuje jednu zásadnú vec na to, aby bol úspešný. Nie je to transparentnosť ani nijaké podobné dobre znejúce pojmy, ktoré nikomu nič nepovedia. Prioritou je dobrá konektivita, ktorú musí firma zákazníkom poskytnúť. Ak je poskytovateľ digitálnej TV zároveň poskytovateľom internetu, má situáciu jednoduchšiu, najmä v kontrolovaní svojej dostupnosti a rýchlosti spojenia. Slovensko je z tohto pohľadu na tom najlepšie. UPC totiž disponuje dátovou konektivitou 500 Mb/s do domácností. Rovnaká rýchlosť je dostupná ešte vo Švajčiarsku, no v Poľsku a Rakúsku je polovičná a vo Veľkej Británii je na úrovni 200 Mb/s, rovnako tak aj v Belgicku. To len pre ilustráciu, aby bolo vidieť, čo na Slovensku máme. Týmto to nekončí a UPC sa chce dostať na hranicu 1 Gb/s dostupnej rýchlosti pre domácnosti. Aktuálne má v domácnostiach nainštalovaných 1,3 milióna zariadení Connect Box 1.3. Ide o káblový modem s Wi-Fi AC konektivitou, možnosťou pripojenia telefónnej linky a firewallom. Vylepšili dizajn zariadenia a najmä odstránili rušivé diódy. Podľa zástupcov UPC už nebliká ako vianočný stromček a reagovali tak aj na požiadavky zo strany používateľov. Okrem toho má po dizajnovej stránke jednu zvláštnosť. Ak zariadenie položíte naležato, bude sa kývať. Takže ho prirodzene zase postavíte do vertikálnej polohy. Je to zámerné, zariadenie by sa nemalo používať v polohe naležato. Tým by totiž neboli Wi-Fi antény v optimálnej polohe na šírenie signálu. Dobrý nápad ako jemne donútiť zákazníkov používať zariadenie správne.

Takto vzniká Connect Box od základu. Vymyslieť dizajn nového zariadenia trvá približne 4 mesiace

Takto vzniká Connect Box od základu. Vymyslieť dizajn nového zariadenia trvá približne 4 mesiace

Spoločnosť Liberty Global (majiteľ UPC) nájdete celkovo v 13 krajinách, ak počítame Veľkú Britániu a Írsko spolu. Pre túto firmu to však znamená poskytnúť riešenie pre všetky krajiny. No nie celkovo 13 riešení, ale jedno. Unifikácia je hlavným znakom firmy, no nespornou výhodou pre zákazníkov. Napríklad v prípade špecializovaných set-top-boxov Horizon získate vylepšenia podstatne pružnejšie, ako v prípade roztrúseného trhu v podobe nekontrolovateľného typu odlišných zariadení. Liberty Global má tímy a výrobcov na navrhovanie si vlastných zariadení po hardvérovej aj softvérovej stránke.

Spoločnosť má v príprave aj vlastné Powerline adaptéry na šírenie internetu cez zásuvky a tiež Wi-Fi Extendery na predĺženie Wi-Fi signálu. Zariadenia vyvíjajú tak, aby vzájomne spolupracovali a boli kompatibilné. Ak máte od UPC router alebo iné zariadenie, najvhodnejšom cestou bude kúpa kompatibilných zariadení tohto typu. Ideálne napríklad do väčších priestorov alebo domov, kde je treba pokryť plnou rýchlosťou členitý priestor či viac poschodí. Zariadenia majú firmvér nastavený tak, aby bol kompatibilný so všetkými riešeniami UPC. Tieto zariadenia sú dostupné zatiaľ v Holandsku a Belgicku a prídu aj na ďalšie trhy vrátane nášho.

Čo bude ďalej?

Firma neustále vyvíja nové veci a chce priniesť spojenie svojich služieb na všetkých trhoch. V niektorých smeroch nebudú služby a poskytovaný obsah úplne jednoduché. Bude sa prispôsobovať licenciám na šírenie obsahu ako aj špecifickým požiadavkám trhu. Tešiť sa ale môžeme napríklad aj na natívnu aplikáciu pre Windows 10 na sledovanie TV a v roku 2017 na sprístupnenie Netflixu vo vašom Horizon prijímači. Predplatné však bude treba riešiť nezávisle.

Nevyhnutné náklady na cestu do Amsterdamu hradila spoločnosť UPC Broadband Slovakia. Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.