Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) spúšťa ďalšie jedinečné výzvy, ktoré majú v dvoch fázach rozprúdiť inovačný ekosystém na Slovensku pomocou finančnej pomoci akcelerátorom, inkubátorom a tiež startupom.

„Náš úrad pokračuje v podpore mladých slovenských inovatívnych firiem pomocou svojho jedinečného modelu hybridného financovania, ktorý spája investície z verejných i súkromných zdrojov. Tentokrát chceme okrem priamej pomoci malým a stredným podnikom podporiť aj inovačné zoskupenia ako sú akcelerátory a inkubátory, ktoré vyhľadávajú firmy s inovačným potenciálom. V rámci prvej fázy podporíme práve lokálne inovačné zoskupenia, ktoré pripravia vzdelávacie programy pre slovenské inovatívne firmy s minimálnou dĺžkou trvania dva týždne. V druhej fáze podporíme osem konkrétnych  firiem s inovatívnymi riešeniami a tieto firmy absolvujú pobyty v známych akcelerátoroch v USA a Izraeli, aby tu našli potenciálnych investorov a otvorili sa im tak dvere na globálny trh. Obdobná podpora inovačného ekosystému z verejných zdrojov sa poskytuje napríklad v Rakúsku,“ uviedol vicepremiér Richard Raši s tým, že dve dvojfázové výzvy na podporu dvoch inovačných zoskupení (akcelerátorov,  inkubátorov) a ôsmich inovatívnych firiem sú v celkovej výške 830 000 eur. Prvá fáza výziev je otvorená do 26. júla tohto roku, druhé fázy budú ukončené 27. septembra 2019.

Dvojfázová výzva, na základe ktorej dva startupy absolvujú intenzívny tréning v americkom akcelerátore, je určená pre inovatívne projekty zo sociálnej oblasti, informačných a komunikačných technológií a energetiky. Výzva týkajúca sa pobytu šiestich firiem v  akcelerátore v Izraeli je vyhlásená pre projekty z oblasti priemyslu 4.0, kybernetickej bezpečnosti a biotechnológií.

„Do akcelerátorov v USA a Izraeli sme už poslali slovenské firmy, ktoré sa na základe tejto šance vypracovali z lokálneho hráča na globálneho. Dobrým príkladom je firma Damalis, ktorá uspela vo výzve nášho úradu na digitalizáciu verejnej správy mesta s riešením rozšírenej reality Cviker. Po absolvovaní pobytu v akcelerátore vo Virgínii sa jej zakladateľom otvorili dvere na americký trh, kde spolupracujú s telekomunikačnými operátormi ako je napríklad T-Mobile US alebo Comcast,“ povedal R. Raši.

Ďalších Šesť firiem, ktoré uspeli vo výzvach  úradu vicepremiéra, minulý týždeň oficiálne ukončili dvojmesačný program Innovation Leaders Open Gate v izraelskom Tel Avive Spoločnosti počas finálneho podujatia takzvaného Demo Day dostali príležitosť predstaviť inovatívne riešenia pred odbornou porotou, investormi a zástupcami médií.

 

Značky: