Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najviac úrazov sa stáva pri voľnočasových aktivitách

Letné obdobie prináša viac času stráveného s rodinou a priateľmi, často mimo domova, na dovolenke  či pri športových aktivitách. Je preto dôležité myslieť na možné riziká a byť pripravení na nepredvídateľné situácie. V prípade úrazu môže životné poistenie poskytnúť neoceniteľnú finančnú podporu a istotu.

Riziká zranení stúpajú

„Z údajov poisťovne Wüstenrot vyplýva, že za posledného 2,5 roka najväčšiu časť poistných udalostí v rámci životného poistenia tvorili úrazy, konkrétne až 42 percent,“ informuje Dušan Šrámek, vedúci Oddelenia underwritingu a likvidácie v životnom poistení z poisťovne Wüstenrot. Tento alarmujúci fakt poukazuje na nutnosť venovať zvýšenú pozornosť prevencii a ochrane, najmä počas letných mesiacov, kedy je predpoklad, že počet úrazov bude stúpať.

„Až v 20 percentách dochádza k úrazom pri voľnočasových aktivitách, avšak nie je pravidlom, že sa jedná iba o športovú činnosť. 13,5 percent úrazov sa dokonca stáva priamo v domácom prostredí pri bežne vykonávaných prácach v  domácnosti, v okolí domu či v záhrade,“ dodáva Šrámek. K častým úrazom prichádza na dovolenkách, kedy si cestujúci nedostatočne uvedomujú možné riziká a nástrahy niektorých aktivít. Pád pri turistike, nešťastná nehoda pri jazde na bicykli alebo úraz pri hre s deťmi – to všetko sú situácie, ktoré môžu mať vážne následky.

Najrizikovejšou skupinou sú deti

Deti často nemajú dostatok skúseností, aby dokázali rozpoznať nebezpečné situácie a vedeli sa im vyhnúť. Nevedia posúdiť riziko a následky svojho správania, nepremýšľajú o možných nástrahách. Tým, že sú fyzicky krehkejšie, sú aj zraniteľnejšie pri pádoch a úderoch, čo sa prejavuje aj na nahlásených poistných udalostiach. „Je znepokojujúce, že až 70 percent detských poistných udalostí tvorili rôzne druhy úrazov. Úrazy detí vznikajú najmä pri športe a voľnočasových aktivitách v exteriéri. Dôsledkom takýchto úrazov sú najčastejšie vykĺbenia, vyvrtnutia, pomliaždenia, natiahnutia či roztrhnutia väzov alebo šliach. Vo viacerých prípadoch sme mali hlásené aj poistné udalosti z hospitalizácie detských pacientov a to v 16 percentách. Keďže úrazy detí sú veľmi častými poistnými udalosťami, v rámci životného poistenia poskytujeme rodinám benefit vo forme poistenia detí k poisteniu rodičov bez príplatku, aby boli deti čo najlepšie chránené,“ dopĺňa Šrámek.

Opatrnosti nikdy nie je dosť

Zdravie a bezpečnosť  by mali byť pre nás prioritou, najmä počas letného obdobia, kedy trávime podstatne viac času na čerstvom vzduchu. „Dokazuje to aj skutočnosť, že približne 41 % úrazov sa stalo z dôvodu pádov, čo je naozaj vysoké číslo. Mnohé, zdanlivo bežné úrazy, môžu nakoniec viesť k hospitalizácii alebo k poškodeniu s trvalými následkami,“ informuje Šrámek. V týchto situáciách môže byť životné poistenie veľkou pomocou. Pomáha pokryť náklady na liečbu a zabezpečiť finančnú stabilitu v čase, keď to najviac potrebujeme.

Značky: