Mať možnosť cez telefón zapnúť/vypnúť svetlo alebo žehličku je celkom príjemné. Navyše, ak sa to dá vybaviť aj vtedy, keď máte starší dom/byt a nechcete meniť infraštruktúru.

Hama SMART WiFi vypínač je presne zariadenie, ktoré potrebujete. Zmení totiž vaše staré svietidlo na smart, bežnú zásuvku alebo vypínač na zariadenie ovládateľné pomocou domácej Wi-Fi cez mobilný telefón, tablet alebo aj hlasom.

Takto sme zapojili inteligentný vypínač HamaZdroj: TOUCHIT.sk
Takto sme zapojili inteligentný vypínač Hama

Výhodou je, že pri svetlách môžete tento vypínač nainštalovať do existujúcej škatule, teda bude pod omietkou. Tiež sa dá umiestniť do rozvodnej skrinky alebo aj do tela samotného svietidla. Rovnako pri zásuvkách sa toto zariadenie namontuje do už existujúcej zásuvky v stene. Pri montáži sa vzhľad nemení, na pohľad zostane všetko tak, ako bolo. Vypínač sa pritom dá ovládať aj tradičným spôsobom – teda páčkou na vypínači. Na to, aby ste vypli svetlo, určite nevyhnute nepotrebujete smartfón. 🙂

Inteligentný vypínač Hama sa pohodlne zmestí do elektrickej krabice pod omietkuZdroj: TOUCHIT.sk
Inteligentný vypínač Hama sa pohodlne zmestí do elektrickej škatule pod omietku

Zariadenie budete ovládať cez aplikáciu Hama Smart Home a napojíte ho cez domácu Wi-Fi sieť. Musí to byť Wi-Fi sieť s frekvenciou 2,4 GHz. Aplikácia existuje pre svet iOS a Googe Play.

Pri inštalácii zapojíte tento vypínač do elektriny a zapojíte svietidlo. Je to nevyhnutné na spárovanie zariadenia, môže to byť napr. stolová lampa s vypínačom. Žiarovka po zapojení začne rýchlo blikať. Ak by tak nebolo, zadáte povel na párovanie rýchlym vypínaním a zapínaním pôvodného vypínača. Následne cez Bluetooth spárujete zariadenie a môžete ho začať používať. Nepotrebujete mať nejakú ďalšiu riadiacu jednotku. Pomocou aplikácie máte nad zariadením úplnú kontrolu aj mimo domu, teda na diaľku.

Proces párovania vypínača s mobilným telefónom a aplikáciouZdroj: TOUCHIT.sk
Proces párovania vypínača s mobilným telefónom a aplikáciou

Hlasové ovládanie zariadenia je možné pomocou Amazon Alexa a Google Assistant. Zariadenie podporuje programovanie podmienených akcií ( IFTTT If This Than That), pri zopnutí a rozopnutí môžete použiť aj časovače.

Možné schémy zapojenia vypínačaZdroj: TOUCHIT.sk
Možné schémy zapojenia vypínača

Montáž a zapojenie môže vykonávať len osoba odborne spôsobilá. Maximálny spínaný výkon je 2300 W (10 A). Rozmery zariadenia sú 17 x 52 x 47 mm.

Cena: 19,99 €

Zapožičal: Hama

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.