Ak ste doteraz nevyužívali systém inteligentnej domácnosti, jedným z dôvodov, prečo nad ním začať uvažovať, je aj úspora nákladov.

V redakcii sme otestovali set inteligentných radiátorových termostatických hlavíc, ktoré sú súčasťou smarthome zariadení od značky Hama.

Kompletné balenie aj s centrálnou jednotkou

Set termostatických hlavíc obsahuje v balení dve hlavice so závitom na ventil M 30×1,5 (radiátory značky Oventrop, Heimeier, Comap, Junkers a ďalšie), pričom ku každej hlavici sú k dispozícii aj redukcie. V praxi to znamená, že ich budete môcť použiť aj na iné značky radiátorov Danfoss, Caleffi a Giacomini. Hlavice komunikujú cez centrálnu riadiacu jednotku, ktorá je súčasťou balenia.

V balení ďalej nájdete 45 cm dlhý micro USB kábel, sieťový USB adaptér (5W) na napájanie centrálnej jednotky a štyri kusy batérií typu AA, do radiátorových hlavíc.

Inštaláciu zvládne každý

Radiátorové hlavice a celkové zapojenie do systému smart home zvládne každý zručný používateľ. Stačí vám na to iba vhodný kľúč. Inštalácia prebieha bez akéhokoľvek zásahu do vykurovacieho systému, nemusíte odstaviť vykurovací systém, vypúšťať vodu. Jednoduchým odskrutkovaním a naskrutkovaním vymeníte pôvodnú hlavicu za novú.

Do každej hlavice je pred inštaláciou potrebné vložiť dvojicu batérií typu AA. Po ich osadení na radiátor ich podľa návodu jednoduchým spôsobom kalibrujete a cez aplikáciu ich spárujete s centrálnou riadiacou jednotkou.

My sme inštaláciu skúšali na pôvodné, staršie radiátory s ventilom M 30×1,5 a celý proces nám trval približne 15 minút.

Dizajn a prevedenie

Radiátorové hlavice majú minimalistický dizajn v bielom prevedení, pričom displej je situovaný pod bielym priesvitným plastom. Vidno ho iba po stlačení tlačidla. V prednej časti každej hlavice je otočné koliesko, ktorým dokážete regulovať teplotu manuálne. Precízne nastavenia sa vykonávajú už cez mobilnú aplikáciu Hama Smart Home.

Do systému smarthome môžete pripojiť ľubovoľný počet regulačných hlavíc, vďaka čomu môžete vzdialene ovládať a nastavovať teplotu v miestnostiach pomocou mobilnej aplikácie. Táto funkcia je obzvlášť užitočná, ak chcete zabezpečiť optimálne podmienky pre každú miestnosť v domácnosti, a to na diaľku.

Každá hlavica má vstavaný termostat. V aplikácii vidíte, aktuálnu teplotu v jednotlivých miestnostiach domácnosti a teplotu môžete prispôsobiť podľa svojich preferencií. Jedným z najjednoduchších spôsobov je nastaviť si cez aplikáciu časový harmonogram vykurovania. Napríklad, aby sa v čase iba temperovalo a tesne pred vaším návratom sa kúrenie zapne, aby ste už prišli do príjemne vyhriatej domácnosti.

Hlavicu poháňa tichý motorček, ktorý je napájaný batériami. Pri bežnej prevádzke udáva výrobca ich výdrž až jeden rok. To sme však počas nášho testu nemali možnosť overiť. Je však pravdepodobné, že batérie budete meniť, resp. dobíjať raz ročne, tesne pred vykurovacou sezónou.

Inteligentné radiátorové hlavice HamaZdroj: TOUCHIT
Inteligentné radiátorové hlavice Hama

Scenáre, vďaka ktorým ušetríte

Naplno si zážitok z ovládaného vykurovania užijete pri zapojení ďalších senzorov (napríklad okenných) a nastavení scenárov.  Pri otvorenom okne sa napríklad vykurovanie môže vypnúť, alebo stíšiť.

Oceňujeme, že Hama Smart Home komunikuje aj s domácimi asistentmi Amazon Alexa a Google Assistant. My v domácnosti využívame práve Alexu, vďaka ktorej sme jednak dokázali vykurovanie ovládať hlasom, ale užitočnejšie bolo práve využitie scenárov. Keď domáci asistent Alexa zaznamenal, že sme odišli z domácnosti, stíšil kúrenie na požadovanú teplotu a pri našom návrate zase vykurovanie zapol.

Možnosti nastavení a scenárov sú skutočne rozmanité a každý si dokáže určite nájsť to svoje.

Páči sa nám

  • jednoduchá inštalácia
  • dizajn
  • možnosti nastavení
  • dáta uložené v Nemecku a nie v Číne
  • detská poistka
  • ochrana pred mrazom
  • ochrana pred vodným kameňom

Nepáči sa nám

  • nič podstatné

Verdikt

Hama Smart termostatické hlavice sú praktickým a inteligentným riešením na reguláciu vykurovania, ktoré umožňuje individuálnu kontrolu teploty v miestnostiach a prispôsobenie vašim potrebám. Veľmi jednoduchá inštalácia a tiež výrobcom deklarovaná 30 % úspora nákladov na vykurovanie môžu byť tiež jedným z dôvodov, prečo začať uvažovať o inteligentnej regulácii teploty.

Cena: 136,90 € set 2 hlavice a riadiaca jednotka, samostatná hlavica 48,90 €
Zapožičal: HAMA Slovakia

Technické parametre

– pripojenie: M30 x 1,5 (+ adaptéry)
– prenos signálu: Wi-Fi / Zigbee (Tuya)
– teplotný rozsah: +5 až +30°C
– napájanie hlavice: 2x AA Mignon
– napájanie riadiacej jednotky: micro USB
– rozmery hlavice: 5,5 x 5,5 x 9,6 cm
– rozmery riadiacej jednotky: 6,2 x 6,2 x 1,5 cm

Prečítajte si aj:

Značky:

Tomas Buransky

Tomas Buransky
Mám rád nové veci a preto je skvlelé, že vďaka mojej práci sa môžem venovať marketingu v spojení s tými najnovšími technológiami.