Veľakrát sme počuli argument, že Apple svoje zariadenia aktualizuje veľmi rýchlo, pretože dobre pozná svoj softvér a aj hardvér. 

So stovkami jedinečných zariadení so systémom Android je veľmi ťažké dosiahnuť rovnakú rýchlosť a efektívnosť hlavnej aktualizácie systému – nehovoriac o obrovských rozdieloch softvéru, ktorý ponúkajú jednotliví výrobcovia. Google dokázal prostredníctvom služieb Google Play presunúť veľa aktualizácií, a to aj v prípade, že zariadenia už nezískavajú dôležité aktualizácie operačného systému.

V blogu Google Developers sa uvádza, že Android 10 bol najrýchlejšie šírenou verziou systému. Google v posledných rokoch zaviedol nové postupy s cieľom urýchliť proces aktualizácií pre OEM výrobcov. Začal aj testovať novšie verzie systému oveľa skôr, prostredníctvom vývojárskych programov a verejných beta verzií pre smartfóny Google Pixel a ďalšie OEM zariadenia.

V systéme Android Oreo spoločnosť Google predstavila projekt Treble, ktorý moduloval jadro operačného systému Android oddelené od úprav OEM výrobcov. Toto urýchlilo prijatie systému Android Pie v porovnaní s Oreom až 2,5-krát rýchlejšie. Každý smartfón dodaný so systémom Android Oreo bol v súlade s programom Treble.

Android

Zdroj: GSMArena

V systéme Android Pie Google spustil program Developer Preview s ďalšími OEM výrobcami, aby bolo možné testovať verzie systému na viacerých smartfónoch ešte pred spustením oficiálnej Bety. Tento krok urýchlil prijatie systému Android 10 v porovnaní so systémom Pie 1,5-krát rýchlejšie.

Android 11 má aktuálne k dispozícii 7 OEM výrobcov, ktorí sa zúčastňujú programu Developer Preview s celým radom testovacích zariadení. V Androide Nougat boli zavedené plynulé aktualizácie a ich zavádzanie bolo trochu pomalé, pretože vyžadovali dvojnásobné množstvo úložného priestoru vyhradeného pre operačný systém. 

Google Android 11

Zdroj: Mashable India

Google bude vyžadovať, aby výrobcovia OEM implementovali virtuálne A/B oddiely so systémom Android 11, aby boli OTA aktualizácie čo najefektívnejšie.

Android 11 je už pripravený na oficiálne predstavenie, ktoré sa bude konať 8. septembra.

Zdroj: GSMArena, AP

Prečítajte si aj:

Podcast Dotyk: Ako sa dostať do formy vďaka technológiám? (21. diel)

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.