Cesta dvojice zástupcov slovenskej spoločnosti Resco do Kamerunu bola vyvrcholením úzkej spolupráce medzi touto firmou a UNHCR (Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov).

Platforma Resco bola pritom zaradená do širšieho súboru aplikácií UNHCR spravujúcich údaje o totožnosti utečencov. Túto cestu podnikli Andrew Lorraine (manažér pre Field Service v Business Development) a Miro Pomšár (CTO Resco).

Konkrétnym cieľom cesty boli mestá Bertoua a Batouri. Väčšinu času dvojica trávila poskytnutím pomoci miestnym registračným tímom UNHCR s prípravou nástrojov založených na Resco platforme pre terénnu prácu.

Účastníci z firmy Resco na misii priamo v Kamerune

Zjednodušenie procesu registrácie utečencov

Resco a UNHCR spolupracujú na tom, aby výrazne zlepšili proces registrácie utečencov, ako aj pohodlie a výhody pre utečencov v niektorých z najvzdialenejších území na planéte bez funkčného internetového pripojenia.

Po prvom stretnutí a preskúmaní platformy Resco ešte na konferencii resco.next 2017, sa UNHCR a Resco spojili a v priebehu niekoľkých mesiacov vytvorili prototyp prvej verzie „Rapid App“ (RApp). RApp je prispôsobená verzia aplikácie Resco Mobile CRM, ktorá poskytuje miestnym úradníkom UNHCR úplne offline aplikáciu na registráciu utečencov. Cieľom je zozbierať osobné údaje utečencov pomocou aplikácie v režime offline a potom ich synchronizovať s väčšou globálnou databázou utečencov. Stane sa tak vtedy, keď sa tímy vrátia do oblastí so stabilným prístupom na internet.

Aplikácia RApp je určená práve pre oblasti, kde o internete ani nechyrovať

Samotný RApp je základnou zložkou programu PRIMES, súboru aplikácií UNHCR, ktorý poskytuje centralizované úložisko všetkých relevantných údajov o totožnosti osôb, ktoré sú predmetom záujmu a ktoré sú dostupné odkiaľkoľvek pracovníkom a partnerom UNHCR s príslušnými prístupovými právami.

Len niekoľko mesiacov po prvom prototype bola spoločnosťou PowerObjects (partner Resco) realizovaná pilotná verzia RApp, ktorá bola nasadená na jar 2018 v brazílskom regióne Amazon s povzbudzujúcimi výsledkami. Použitá technológia Resco nielenže zahŕňala RApp, ale aj lokálny Resco Cloud server, ktorý zoskupoval všetky informácie o registrácii utečencov a následne synchronizoval tisíce registrácií späť do globálnej databázy UNHCR. Tento prístup Resco platformy nielenže ušetril čas a náklady na dáta, ale ponúkol aj hmatateľný dôkaz o tom, že utečenci môžu byť zaregistrovaní oveľa rýchlejšie. To UNHCR pomáha poskytovať utečencom viac pohodlia a efektívnejšie služby v mimoriadne stresujúcej situácii.

Rozšírenie v Južnej Amerike a Afrike

Úspech pilotného brazílskeho programu sa v rámci UNHCR rýchlo rozšíril, takže RApp sa nečakane skoro dostala do ďalších vyše 15 krajín sveta. Naprieč Afrikou a Južnou Amerikou, a to všetko v priebehu len niekoľkých mesiacov. V rámci ďalšieho posilnenia partnerstva Resco pozvalo zástupcov UNHCR na resco.next, aby v roku 2018 v Prahe pokračovali v ďalšom plánovaní a diskusii. Daniel Buzatu, koordinátor IKT Business Systems v UNHCR, fascinoval divákov počas hlavnej prednášky podujatia tým, že predstavil prácu, ktorú on a jeho tím robia po celom svete s PRIMES a Rescom.

V Kamerune

Na misii sa použila “RApp” pre offline registračné aktivity a Resco Field Server na agregáciu lokálnych registračných údajov. Dvojica účastníkov mala aj možnosť sprevádzať realizačné tímy v dedinách a utečeneckých táboroch, čo im ponúklo príležitosť vidieť, ako nástroje Resco fungujú v praxi.

No a fungovanie platformy Resco si mohli účastníci pozrieť naživo

Utečenci sa pritom spravidla usídlia na miestach, kde je slabá infraštruktúra a doslova nulová internetová konektivita. Offline platforma Resco sa v týchto krízových podmienkach držala veľmi dobre. Aj v najodľahlejších prostrediach bez akéhokoľvek pripojenia pomáhala poskytovať lepšie služby miestnym utečencom. Ako sa ukázalo rýchlosť a presnosť sú v týchto krízových situáciách kľúčové a tieto skúsenosti sa využijú na zlepšenie používateľského rozhrania a výkonnosti systému RApp a zefektívnenie registračných činností.

Zvláštne uznanie si zaslúži komponent Resco Field Server. Synchronizácia RApp s Resco Field Serverom umožňuje kvalitnú prácu v režime offline a zároveň sa takto spĺňajú prísne požiadavky na údaje od miestnych orgánov.

Čo ďalej?

Do budúcnosti Resco a UNHCR plánujú prehĺbiť svoje partnerstvo zlepšením RApp a Resco Field Serveru a zároveň mobilizovať viac procesov UNHCR prostredníctvom platformy Resco. Skúsenosti, ktoré dvojica na tejto ceste získala pomôžu v ďalšom vývoji.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.