Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Po úspechu v Prešove sa Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR rozhodlo aj ďalší, v poradí už šiesty hackathon financovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR organizovať mimo Bratislavy.

IT profesionálov, ale aj študentov stredných a vysokých škôr, ktorí majú blízko k programovaniu, dizajnovaniu aplikácií alebo moderným technológiám, tentokrát 10. až 11. novembra 2023 privíta Trenčín. Tamojšia samospráva si od hackathonu s názvom “Budovanie mesta s prehľadným systémom investícii” sľubuje, že jej talentované dvoj- až päťčlenné tímy pomôžu zefektívniť manažment mestských investícií a navrhnú, ako by Trenčín vďaka technológiám mohol vylepšiť svoj interný systém na správu všetkých investičných akcií v meste. Medzi víťazné tímy organizátori rozdelia odmeny vo výške 3 000, 2 000 a 1 000 eur.

Umiestnenie najbližšieho hackathonu práve do Trenčína nie je náhodné. MIRRI SR totiž už vlani oslovilo iné ministerstvá, ústredné orgány štátnej správy, vyššie územné celky a mestá a obce, aby navrhli témy týchto podujatí. Ich predstavitelia totiž sami najlepšie vedia, v čom by im technológie a talentovaní IT-čkári z praxe aj slovenských škôl mohli pomôcť: “Výzvu ministerstva na hackathony sme veľmi privítali. Majú široký záber a z našej strany nulové financovanie, takže nám dávajú možnosť inovovať iba s minimálnym rizikom. Už v prípravnej fáze vidíme veľmi zodpovedný prístup MIRRI SR k celému projektu a maximálnu pomoc s prípravou. Veríme, že kolegami navrhnutá téma zaujme odbornú verejnosť, ale aj IT a procesných nadšencov a vymyslia pre nás riešenia, ktoré kolegom pomôžu v každodennej práci a zlepšia tak veci s priamym dopadom na obyvateľov Trenčína,” povedal Patrik Žák, zástupca primátora mesta Trenčín.

Trenčín bude od zúčastnených hackerov chcieť, aby mu pomohli s digitalizáciou implementácie investičných akcií v meste a ich správou cez jednotné systémové riešenie. Mestskýúradv Trenčíne používa informačný systém samosprávy a produkty z balíka Microsoft 365. Samospráva požaduje, aby navrhované riešenia spolupracovali práve s nimi, zároveň však musia zastrešiť všetky nevyhnutné procesy súvisiace s investičnými akciami – najmä adekvátne notifikovať používateľov v už vytvorených systémoch Mestského úradu v Trenčíne a mať možnosť integrácie aj s inými informačnými systémami mesta. Tie sa využívajú v súvislosti s registratúrou, zmluvnou dokumentáciou, plánovaním rozpočtu a podobne.

Dnes zamestnanci Mestského úradu procesy spravujú v zdieľanej excelovskej tabuľke, pričom podporné dokumenty k investíciám majú uložené hneď na niekoľkých miestach. Moderné riešenia, ktoré navrhnú súťažiace tímy, by mali uľahčiť ich vyhľadávanie a prehľadne pracovať s najnovšími verziami každého dokumentu. Trenčín si od nich sľubuje urýchlenie legislatívnych aj interných procesov pri implementovaní investičných akcií a odbremenenie pracovníkov mesta od zbytočnej administratívy. Dnes majú totiž investičné akcie často pripravené kompletné financovanie, no sprocesovanie všetkých úloh v súvislosti s ich implementáciou, býva časovo mimoriadne náročné.

Trenčiansky hackathon “Budovanie mesta s prehľadným systémom investícii” spoluorganizovaný s Campus Cowork sa bude konať 10. až 11. novembra 2023 v zrekonštruovanom Kultúrno-kreatívnom centre HVIEZDA, pričom tí najusilovnejší budú môcť na svojich riešeniach pracovať aj počas noci. 

Súťažiace tímy sa môžu zaregistrovať na webovej stránke Hacknime.to, kde nájdu aj bližší popis toho, čo by malo očakávané riešenie zabezpečiť:

  • zrýchliť a sprehľadniť implementáciu investičných projektov v meste
  • minimalizovať vznik možných chýb
  • vytvoriť jednotné úložisko digitálnych podkladov
  • zlepšiť internú komunikácie v rámci Mestského úradu v Trenčíne
  • uľahčiť manažérske riadenie procesov útvaru investícii a tvorbu prehľadov alebo reportov pre vrcholový manažment
  • sprístupniť vybraný prehľad investičných akcií pre verejnosť

Tímy sa akcie môžu zúčastniť úplne zadarmo, organizátori im okrem stabilnej a rýchlej  Wi-Fi zabezpečia aj pitný režim, občerstvenie vo forme teplej stravy alebo snackov. Stačiť im tak bude len vlastný notebook a iný hardvér.

MIRRI SR a mesto Trenčín chcú s víťazmi komunikovať aj po skončení hackathonu, aby vybrané riešenia mohli implementovať aj do praxe. Hackathony v regiónoch SR však rozhodne nekončia ani týmto podujatím a dokonca je možné, že sa do Trenčína ešte niekedy vrátia: “Do ďalších kôl Hackathonu od MIRRI máme pripravenú ešte jednu tému, ale nebudem príliš predbiehať, aby nám ju niekto ‚nevyfúkol‘. Môžem prezradiť len to, že by zlepšila prístupnosť histórie slovenských miest pre verejnosť v rôznych častiach krajiny a značne uľahčila prácu desiatkam až stovkám ľudí,” povedal zástupca primátora mesta Trenčín Patrik Žák.

Značky: