Samotné riešenie tohto problému je relatívne jednoduché a pritom veľmi efektívne, akurát treba myslieť na to, že aj v tomto prípade bude potrebná počiatočná investícia.

Tá sa odvíja od veľkosti domácnosti a od požiadaviek konkrétneho používateľa. Treba však povedať, že inteligentné systémy zamerané predovšetkým týmto smerom nie sú až tak finančne nákladné. Ak chcete reálne ušetriť na energiách bez výrazného sa obmedzovania, tak je potrebné mať na pamäti jednoduchú poučku: Ak neviete, kde a koľko energií v domácnosti miniete, tak sa veľmi ťažko rieši optimalizácia, ktorá vo výsledku vedie k reálnemu šetreniu so zachovaním komfortu. Ak viete, kde je problém, tak ho môžete rýchlo eliminovať.

SmartHome
SmartHome

Je super mať inteligentné riadenie vykurovania a optimalizáciu teploty 24/7 (písali sme o tom – TU), čo jednoznačne vedie k úspore, no nie je to iba o tom. Najdôležitejšie je mať prehľad o všetkých zariadeniach a produktoch, ktoré sú pripojené k elektrickej sieti, aby ste vedeli, čo koľko spotrebúva a ako to optimalizovať, prípadne radikálne obmedziť. Často si to ani neuvedomujeme, že koľko zariadení v domácnosti automaticky máme pripojených k sieti, resp. aktívnych a pritom nie sú pre bežný každodenný život nevyhnutné, prípadne ich reálne využívame iba málokedy a oni stále nejakú elektrinu „spapajú“.   

Mať všetko pod kontrolou sa môže zdať zložité, no v praxi to nie je žiadna veda.

Na (takmer) každý problém existuje riešenie a rovnako to platí aj v tomto prípade. Existujú rôzne inteligentné zariadenia, ktoré vám bez väčšej námahy poskytnú podrobné štatistiky o spotrebe jednotlivých zariadení, miestností alebo sekcií/okruhov domácnosti. V praxi sa teda musíte rozhodnúť, čo chcete mať permanentne pod kontrolou a podľa toho postupovať. Ak chcete merať spotrebu jednotlivých zariadení a príslušenstva, tak sú ideálnym riešením inteligentné zásuvky s meraním spotreby (napríklad Fibaro Wall Plug E alebo Fibaro Walli), ktoré viete vzdialene monitorovať, ale aj ovládať a nastaviť im rôzne automatizácie, ktoré budú viesť k úspore elektrickej energie.

Fibaro Wall Plug
Fibaro Wall Plug

SmartHome systémy ako také už určite poznáte, pričom ich existuje obrovské množstvo a veľa z nich sme v redakcii testovali. Základom teda stále zostáva, že väčšina prvkov inteligentnej domácnosti potrebuje  riadiacu jednotku, ktorá je hlavným činiteľom a aplikátorom rozkazov pre všetky zariadenia a rovnako tak zbernou stanicou informácií o spotrebe a pod., ktoré si viete kedykoľvek a odkiaľkoľvek pozrieť v mobilnej aplikácii alebo priamo v prehliadači.

„Energie sú v poslednom roku témou číslo jeden, a to v globálnom meradle, pričom ste určite postrehli a mnohí z vás aj pocítili nárast cien elektriny, ktorá je súčasťou života každého z nás.“

Ak sa chcete zamerať na meranie spotreby jednotlivých zariadení, tak budete potrebovať riadiacu jednotku a samotné inteligentné zásuvky. V tomto prípade vám môžeme odporučiť systém Fibaro, ktorý ponúka dizajnovo prepracované a funkčne bezproblémové zariadenia s extra veľa funkciami, pričom poskytujú viacero špecifických informácií. Avšak, ak chcete monitorovať spotrebu množstva zariadení, tak tzv. zásuvkový spôsob môže byť relatívne drahý, a to aj napriek výhodám, ktoré spočívajú v ovládaní každého zariadenia samostatne. Je to výborné riešenie, no nie pre každého.

Fibaro
Fibaro

Okrem toho je dobré vedieť, že napr. Fibaro, ale aj iné značky, majú k dispozícii malé bezdrôtové moduly, ktoré viete inštalovať priamo do zásuviek alebo vypínačov, pričom nenarušíte vzhľad priestoru, no aj napriek tomu budete mať nad každým vypínačom, zásuvkou i spotrebičom kontrolu.

Lacnejším a širokospektrálnym spôsobom, avšak so zložitejšou inštaláciou, je meranie spotreby jednotlivých elektrických okruhov v domácnosti priamo v poistkovej skrinke.

Tento spôsob vyžaduje odbornú inštaláciu elektrikárom, ktorý vám prehodí klasické poistkové moduly na DIN lište za inteligentné (Shelly Pro 1PM: Podrobné informácie nájdete – TU), ktoré následne viete aj bez riadiacej jednotky ovládať prostredníctvom Wi-Fi. Rovnako tak existuje aj možnosť merania spotreby v poistkovej skrinke bez výmeny ističov, cez špeciálne svorky, ktoré merajú prietok el. energie v kábloch (Shelly 3M: Podrobné informácie nájdete – TU).

Na obe verzie, resp. možnosti merania spotreby elektrickej energie má v ponuke výborné zariadenia spoločnosť Shelly. Niektoré z nich viete pripojiť k internetu aj priamo káblom, nakoľko majú integrovaný RJ45 konektor, takže máte istotu stabilnej a bezproblémovej komunikácie. Ak by internet náhodou vypadol, nič sa nedeje, Pro modely majú internú pamäť a všetky informácie sa po opätovnom pripojení k sieti prenesú do aplikácie.

„Tieto zariadenia vám poslúžia aj ako kontrolný prvok, vďaka čomu si časom veľmi presne odsledujete, či platíte iba zato, koľko reálne míňate – porovnanie s oficiálnym výkazom od poskytovateľa elektrickej energie.“

Rovnako tak je dobré vedieť, že ak v domácnosti využívate solárny systém (fotovoltaiku), tak niektoré moduly od Shelly vedia kontrolovať aj príjem energie z týchto zdrojov a vyhodnocovať ho s výdajom, čoho výsledkom je komplexná štatistika (Shelly 3EM). Sú teda vhodné aj na meranie výroby energie prípadne na meranie potreby energie zo siete a odovzdávania energie do siete. Práve druhá možnosť je výborná v prípade, ak používate virtuálnu batériu. Vďaka správnemu nastaveniu merania si viete odsledovať, koľko energie ste do siete za rok dali, koľko ste odobrali a v niektorých systémoch je možné nastaviť aj koeficient návratnosti, teda percento ceny, ktorú pri návrate do domácnosti platíte. Rovnako tak je možné riadiť aj to, kam energia z výroby smeruje. Napríklad: ak máte prebytok, môže sa zapnúť klíma/kúrenie aj keď ste mimo domácnosti a postupne tak vyhrievať/chladiť miestnosti pred vašim príchodom alebo sa môže zvýšiť teplota v bojleri a pod.

Fibaro Energy Panel
Fibaro Energy Panel

Informácie, ktoré poskytujú všetky spomenuté zariadenia si viete prezrieť v komplexných a prehľadných grafoch, na základe čoho viete podniknúť reálne funkčné kroky k lepšej optimalizácii spotreby.

Ak sa vám zdá jedna alebo druhá možnosť nejakým spôsobom obmedzujúca, resp. nevyhovujúca, tak treba pristúpiť ku kombinácii produktov, čo je v praxi ideálny spôsob. Rovnako tak je dobré vedieť, že ak máte kvalitnú riadiacu jednotku, tak ku nej viete postupom času pridávať viac a viac prvkov a mať tak pod kontrolou všetky zariadenia a systémy, a to aj také, o ktorých netušíte (napr. hlavný prívod plynu, vody a pod). Ak máte špecifické požiadavky alebo si neviete s nejakým systémom rady, profesionáli z www.homesystem.sk vám s ochotou a odbornosťou so všetkým poradia.

Článok vyšiel v spolupráci so spoločnosťou: HomeSystem.sk

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE