Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Zimné pneumatiky by ste mali nazuť, len čo teplota klesne pod 7 °C.

Iba vďaka dobrým pneumatikám si totiž zabezpečíte dobrú priľnavosť k zimným cestám. A práve dnes začína na Slovensku povinnosť mať prezuté. Ak sa tak ešte nestalo, rýchlo to napravte. Pri kúpe na zľavových portáloch môžete výrazne ušetriť.

„Najlepší čas na prezutie pneumatík na zimnú sezónu je spravidla pred napadnutím prvého snehu. Ak sa chcete vyhnúť preplneným servisom a dlhým čakacím lehotám, zvolili by sme termíny prezutia v polovici novembra, kedy už aj nočné teploty klesajú pod  0°C,“ potvrdzuje Vladimír Volf, marketingový manažér servisu H&S GARAGE, kde objednávky spracovávajú online prostredníctvom jednoduchého a prehľadného objednávacieho systému. Stačí pár klikov a môžete sa vyhnúť čakaniu a nepríjemnostiam.

Ušetríte viac ako polovicu

Pneuservisy svoje ponuky zverejňujú už od leta, čo potvrdzuje podľa údajov aj portál ZľavaDňa. Vodiči teda mysleli na svoje prezutie už v letných mesiacoch, za august a september si kúpili viac ako 250 kupónov. „A kým v septembri ich bolo 167, v októbri až 1816, teda viac ako 10-násobný nárast,“ potvrdila riaditeľka portálu ZľavaDňa Svetlana Tarageľová. K dnešnému dňu, keď už povinnosť platí, je ich viac ako 900.

Keď sa rozhodnete zvoliť si prezutie s diskami, bežná priemerná cena sa pohybuje okolo 16 až 20 eur, na portále ZľavaDňa nájdete ponuky od 8 eur. Cena prezutia bez diskov je bežne na úrovni 30-40 eur, po zľave môžete mať službu už od 16 eur. „Dôležitá však nie je len cena ako taká, na našom zľavovom portále sú v cene aj závažia, kým pri bežnej cene väčšinou závažia nie sú. Ušetriť sa teda dá od 12 až do 20-30 eur za jedno prezutie,“ dopĺňa Tarageľová.

Vzorní Slováci?

Nakoľko sú však Slováci vzorní v prezúvaní zimných pneumatík je otázne. „Je to ťažko merateľné, pretože veľké percento ľudí si prezúva pneumatiky svojpomocne, čo ale nie je práve dobré riešenie. Nevedia si ich dobre vyvážiť ani dotiahnuť certifikovaným momentovým kľúčom, čo môže byť dosť nebezpečné nielen pre nich, ale aj pre ostatných účastníkov cestnej premávky. Vo všeobecnosti si však dovolíme tvrdiť, že približne 15 – 20 percent vlastníkov motorových vozidiel nerieši výmenu letných pneumatík za zimné,“ potvrdzuje Volf.

Často sa vedú aj diskusie o využívaní celoročných pneumatík. „V našich klimatických podmienkach je to nevhodné. Pri nízkych teplotách a súvislej snehovej pokrývke nepodávajú dostačujúci výkon. V parametroch ako brzdná dráha, odvod vody respektíve snehu a záber na snehu zaostávajú za jednoúčelovými, teda zimnými pneumatikami,“ dopĺňa Volf.

Výnimky v zahraničí

Ak sa chystáte vycestovať do Rakúska, musíte mať na aute zimné obutie od 1. novembra až do 15. apríla, čo stanovuje zákon. Pneumatiky s hĺbkou dezénu menšou ako 4 mm sú považované za letné a hrozí vám pokuta. Rovnako by ste na to myslieť pri ceste do Českej republiky.

Samozrejme, sú aj krajiny, v ktorých nie je povinnosť zimných pneumatík legislatívne zakotvená. Na letných pneumatikách je za zhoršených podmienok treba mať nasadené snehové reťaze a v tom prípade je najvyššia odporúčaná rýchlosť 50 km/h. Ak ste však účastníkom dopravnej nehody, poisťovňa vám nemusí uhradiť plné pokrytie škody.

Termíny prezúvania pneumatík v okolitých krajinách

KrajinyTermínyPodmienky
Slovenskood 15. 11. do 31.3. 
Českood 1.11 do 31.3.na cestách s označením až do 15.4.
Rakúskood 1.11. do 15.4.tie s hĺbkou dezénu menšou ako 4 mm sú

považované za letné, hrozí vám pokuta

Poľskonepovinnévzhľadom na tuhé zimy odporúčané
Maďarskonepovinnésnehové reťaze sa odporúča mať vo výbave,

platí aj pre turistov

Ukrajinanepovinné 
Švajčiarskonepovinnésnehové reťaze odporúčané v oblastiach so

značením, škody pri nehodách sa s letnými

pneumatikami nehradia

Nemeckotreba prispôsobiť

aktuálnym podmienkam

v extrémnych podmienkach snehové reťaze
Talianskonepovinnév severnej oblasti Valle d’Aosta od 1.11.

do 15.4., snehové reťaze odporúčané

Francúzskopovinné v náročných

horských oblastiach

odporúčané, keď je na ceste vrstva snehu alebo ľadu, snehové reťaze v oblastiach so značením
Slovinskood 15.11. do 15.3.platí aj pre turistov v prípade snehu

Značky: