Ako si ju zaobstarať, aké sú tipy známok a ako je to v prípade firemných áut? Poradíme vám ako na to

Elektronické diaľničné známky nahradili od začiatku tohto roka tie samolepiace. Žiadne nalepovacie diaľničné známky pre rok 2016 nečakajte, nebudú. A hoci existujúce známky pre rok 2015 pokrývali ešte obdobie januára 2016, od 1. februára sa elektronickej známke nevyhnete. A zvýši sa aj počet kontrol, pretože kamerový systém bude overovať platnosť známky na základe ŠPZ vozidla.

„Cena nových elektronických známok sa pre rok 2016 oproti minuloročnej cene nemení. Mení sa však spôsob ich obstarania a kontrola uhradenia. Cena známky je síce rovnaká aj pre firmy, ktoré si obstarávajú autá cez operatívny lízing, no tie šetria čas a tým aj financie pri ich obstaraní a zaregistrovaní. Najmä ak majú početnejší vozidlový park, kde sa registrácia robí hromadne,“ hovorí Lucia Čišková, obchodná riaditeľka Business Lease Slovakia.

Ceny zostávajú, kontrola sa mení

Od januára 2016 už vozidlá, ktoré využívajú diaľnice na Slovensku, nemusia mať na prednom skle viditeľné označenie o uhradení diaľničnej známky. Nalepovacia známka sa už nepredáva a jej platnosť sa skončila dňom vyznačenej platnosti. Nová elektronická diaľničná známka funguje ako virtuálna známka. Jej cena sa odvíja od doby platnosti. Ročná napríklad stojí 50 Eur, mesačná 14 Eur a desaťdňová 10 Eur.

„Pomocou registrácie ŠPZ do systému bude kamerový systém nainštalovaný na diaľniciach následne overovať platnosť diaľničnej známky na vozidle,“ vysvetľuje Čišková. Ak na spoplatnenom úseku kamera zachytí vozidlo bez platnej e-známky, Národná diaľničná spoločnosť zašle majiteľovi vozidla pokutu na základe objektívnej zodpovednosti.

Ako si ju obstarať

Novú elektronickú diaľničnú známku je možné obstarať buď samostatne, a to cez internet na www.eznamka.sk, na čerpacích staniciach či samoobslužných automatoch na hraniciach, ale aj v mobilnej aplikácii eZnamka pre Android a iOS.

eZnamka_nowat

Alebo v prípade firemných áut využívajúcich operatívny lízing či správu vozidlového parku to urobí lízingová spoločnosť.  „Ak má firma diaľničnú známku zahrnutú v mesačnej platbe za vozidlo, ktoré užíva, potom vozidlo automaticky zaregistrujeme. Tie firmy, ktoré ju v platbe zahrnutú nemajú, tiež môžu požiadať o zabezpečenie elektronickej známky. Výhodou je ušetrený čas, najmä ak má firma početnejší vozidlový park,“ vysvetľuje Lucia Čišková.

Pri obstaraní e-známky cez internet sa vypĺňa evidenčné číslo vozidla, krajina jeho registrácie vozidla, e-mailová adresa a prípadne aj mobilné telefónne číslo, čo však nie je povinné. Názov firmy či meno potrebné uviesť nie je.

Pri kúpe cez internet sa dá platiť len pomocou platobnej karty. Platba prevodom na účet alebo cez poštovú poukážku v tomto prípade nie je možná. O systém, ktorý spracováva platbu kartou sa stará spoločnosť Skytoll, ktorá je prevádzkovateľom systému elektronických diaľničných známok. Pri kúpe v kamenných predajniach, ako sú čerpacie stanice alebo pošty, je možná aj platba v hotovosti. Po úspešnom zrealizovaní platby cez internet je na e-mailovú adresu zaslané potvrdenie o platbe, ktoré zároveň slúži ako daňový doklad a je uznané v účtovníctve.

Hlavná stránka aplikácie pre OS Andrpid

Hlavná stránka aplikácie pre OS Android

eZnamkaVozidlo (2)

Výber typu vozidla a typ diaľničnej známky

eZnamkaVozidlo

Zadávanie ŠPZ a krajina registrácie

eZnamkaRocnaZnamka

Vybratá diaľničná známka a jej cena

EZnamkaPlatba

Nákup známky cez kartu

Ceny diaľničných známok na rok 2016

Slovenská ročná:          50,-  €

Slovenská 30 dňová:    14,-  €

Slovenská 10 dňová:    10,-  €

Česká  ročná:                56,-  € (kurz 1€=26,786CZK)

Rakúska ročná:               85,70,-  €

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.