Výskumníci na Univerzite Wisconsin-Madison (UWM) oznámili, že sa im podarilo vyrobiť tranzistory z uhlíkových nanotrubiek, ktoré prekonali tradičné kremíkové a gálium-arzenidové tranzistory prenesením 1.9 krát vyššieho prúdu.

Je to vôbec prvýkrát, čo tranzistory z uhlíkových nanotrubiek (CNT) prekonali bežné kremíkové tranzistory. Výskumníci porovnávali ich vlastné 140nm CNT tranzistory s 90nm kremíkovými tranzistormi, takže uhlík bol ešte v nevýhode. Napriek tomu podal 1.9 krát lepší výsledok.

kremik_trubice_uhlik_nowat

Vedci sa však domnievajú, že CNT technológia by mala byť schopná dosiahnuť 5 krát vyšší výkon pri 5 krát nižšej spotrebe ako kremíkové riešenia. Aktuálny relatívne nízky výsledok však pripisujú hlavne okolitým technológiám, ako sú rôzne premostenia a izolanty, ktoré začínajú byť problémom aj pri súčasných kremíkových čipoch.

Podrobnejšie informácie o ich výrobnom procese, testovaní a súvisiacich teóriách nájdete v článku publikovanom v žurnále Science Advances, ale jeho plné porozumenie si bude pravdepodobne vyžadovať PhD titul v niektorej zo súvisiacich vedných disciplín.

Zdroj: www.tomshardware.co.uk
Autor: Pavol Ondruška

 

Značky: