V našom, už pravidelnom, prehľade mobilných aplikácií, predstavujeme najzaujímavejšie nové a aktualizované nástroje pre platformy Android a iOS, ktoré nás v pred časom zaujali.

Athletics – World Challenge

athletics

Starší z vás si pravdepodobne spomínajú na letné a zimné olympijské hry, ktoré boli v 90. rokoch hitom. Takmer každý, kto mal v tej dobe počítač, ich mal nainštalované a sem-tam si ich zahrali aj ľudia, ktorí počítačovým hrám neholdovali. Na virtuálne športovanie určite nezabudnú ani klávesnice, ktoré pri hraní trpeli najviac. V niektorých disciplínach sa totiž úspech meral podľa toho, ako rýchlo ste dokázali búchať do medzerníka.

Pri hraní mobilnej aplikácie Athletics – World Challenge si na starú virtuálnu olympiádu určite spomeniete. Nostalgická grafika a (momentálne) 3 disciplíny totiž starú klasiku pripomínajú. Našťastie, v tomto prípade nebudete čo najrýchlejšie búšiť do displeja, ale rytmicky doň ťukať. Aby ste uspeli, musíte sa displeja dotýkať v pravidelných intervaloch. Pomôckou je indikátor v ľavej časti obrazovky.

Mobilná hra momentálne ponúka beh na 100 metrov, hod oštepom a skok do diaľky. Ovládanie je vo všetkých prípadoch jednoduché a hra je celkom chytľavá. Najmä zo začiatku máte chuť hrať a neustále zlepšovať svoj výkon. Svojho atléta môžete aj vylepšovať – buď za reálne peniaze, alebo hraním. Je jasné, že časom sa dostanete do situácie, kedy sa vývoj atléta spomalí a hra bude lákať, aby ste si kúpili diamanty za skutočné peniaze.

Bez ohľadu na to, pri hraní Athletics – World Challenge sa dá zabaviť aj bez investovania. Niekoho hra zabaví na hodinu, iný sa k nej bude pravidelne vracať raz za čas v autobuse. Výhodou titulu je, že sa oplatí spustiť ho aj na jednu minútu. Za ten čas stihnete niekoľko behov, resp. hodov a skokov.

Link pre Android
Link pre iOS

 

CHATR.tv

chatr

Základom CHATR.tv je atraktívny koncept – snaha prepojiť sledovanie televízneho vysielania so sociálnym aspektom. Ten má predstavovať aplikácia CHATR.tv. V podstate ide o súbor diskusných miestností, ktoré sú rozdelené podľa TV kanálov. Podporované sú všetky väčšie slovenské TV kanály a zopár českých.

Používateľ si vyberie TV kanál, ktorý sleduje, vstúpi do príslušnej diskusie a môže komentovať dianie na obrazovke. Prihlásiť sa môžete prostredníctvom Google účtu alebo cez Facebook. Snahou je vytvoriť fungujúcu komunikáciu medzi divákmi a počas majstrovstiev sveta v hokeji sa to podarilo dosiahnuť. Vtedy aplikácia ponúkala aj viacero exkluzívnych funkcií, ako je hlasovanie za najlepšieho hráča zápasu alebo možnosť položiť otázku trénerovi.

Takéto funkcie aplikácii v štandardnej prevádzke chýbajú a je to škoda. Diskusia je totiž obvykle takmer neexistujúca – skôr natrafíte na pár „výkrikov do tmy“. CHATR si však zaslúži spomenúť, pretože koncept aplikácie potenciál rozhodne má. Uvidíme, ako ho dokážu vývojári využiť. Aplikáciu si momentálne stiahnete skôr iba zo zvedavosti.

Link pre Android
Link pre iOS

 

Click Wheel Keyboard

click_wheel

Click Wheel Keyboard je aplikácia, ktorá pobaví svojím konceptom. Z praktického hľadiska nie je príliš použiteľná, ak sa však považujete za ortodoxného fanúšika Apple produktov, stiahnete si ju iba z princípu.

Ako už názov napovedá, ide o softvérovú klávesnicu, ktorá nahradí klávesy ovládacím kolieskom Click Wheel. To sa tešilo najväčšej popularite v dobe hudobných prehrávačov iPod. A teraz ho môžete mať aj vo vašom iPhone.

Softvérové koliesko vydáva pri každom stlačení typický zvuk a hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať, pomocou tejto klávesnice sa dá aj reálne písať. Proces písania však trvá dlho a je nepohodlný. Aplikácia je dostupná zadarmo.

Link pre iOS

Horizon Go

horizon

Na Slovensku máme ďalšiu službu mobilnej televízie. Nazýva sa Horizon Go a momentálne je určená iba používateľom s digitálnou káblovou televíziou od UPC. Tú je možné sledovať aj na počítači alebo prostredníctvom mobilných zariadení so systémom Android a iOS.

Samotná mobilná aplikácia funguje bez problémov. Pri prvom spustení si vyberiete krajinu Slovensko a prihlásite sa pomocou používateľského účtu. Následne máte k dispozícii zoznam TV kanálov, ktoré môžete sledovať. V rámci mobilnej aplikácie môžete pozerať iba živé vysielanie, archív momentálne nie je k dispozícii.

Horizon Go svoj účel plní. Používateľské rozhranie aplikácie je jednoduché. Po výbere žiadaného TV kanála, máte k dispozícii stručné informácie o aktuálnej relácii a televízny program na najbližšiu dobu. Podrobnejší televízny program je dostupný cez samostatnú funkciu. Využiť môžete aj vyhľadávanie. Je však škoda, že aplikácia neumožňuje nastaviť upozornenie na vybranú reláciu. Takáto funkcia nie je štandardom, avšak niektoré konkurenčné služby ju ponúkajú.

Horizon Go automaticky prispôsobuje kvalitu obrazu dostupnému internetovému pripojeniu. Manuálna voľba kvality chýba. Službu Horizon Go v júlovom vydaní magazínu touchIT porovnáme s ostatnými mobilnými televíziami, ktoré sú na Slovensku dostupné.

Dodajme, že používatelia digitálnej káblovej televízie od UPC môžu službu využívať zadarmo do 31. júla tohto roka. Následne bude spoplatnená mesačným poplatkom 1 euro. Spoplatnenie sa netýka používateľov digitálnej triple play služby s TV balíčkom Digital Basic a služby Digital Exclusive. Tí budú mať Horizon Go k dispozícii bezplatne.

Link pre Android
Link pre iOS

 

Snapseed

snapseed

Aplikácia Snapseed nie je žiadna novinka. V obchodoch s aplikáciami sa objavila prvýkrát už v roku 2011. Medzitým ju kúpil Google a v apríli tohto roka vydal veľkú aktualizáciu. Snapseed vo verzii 2.0 je o poznanie iná aplikácia, ako pred pár rokmi, avšak podstata ostáva zachovaná.

Snapseed je výborný editor fotiek. V minulosti sme aplikáciu využívali na experimentovanie s fotografiami a tvorbu umeleckých snímok. Aktuálna verzia funguje ako výborný všestranný pomocník. Ovládanie je jednoduché a pohodlné, služba ponúka nástroje potrebné na editáciu a k tomu aj zopár šikovných funkcií.

Používateľské rozhranie je minimalistické. Po spustení aplikácie môžete otvoriť niektorú z fotografií a následne ju začať upravovať dotykom na tlačidlo +. Oproti prvej verzii ide o výraznú zmenu. Tlačidlo + skrýva ponuku nástrojov a filtrov. Sekcia Tune Image napríklad umožňuje meniť jas, kontrast, saturáciu, tiene a teplotu farieb. Za zmienku stojí, že medzi jednotlivými nástrojmi sa prepínate pohybom prsta hore a dole. Pohybom doprava / doľava meníte nastavenie.

Snapseed chválime za to, že vždy môžete porovnať originálnu verziu s upravenou verziou fotky. Obrázok je takisto možné editovať postupne, pomocou viacerých nástrojov, pričom všetky kroky môžete spätne skontrolovať a jednotlivé úpravy odstrániť. Takisto je možné kopírovať konkrétne nastavenia a tie použiť v ďalších fotografiách. Snapseed ponúka komplexnejšie funkcie, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Dodajme, že ďalšie nástroje umožňujú zvýrazniť detaily, resp. zostriť fotografiu, orezať ju, rotovať a zmeniť horizontálnu a vertikálnu perspektívu. Vybrané nastavenia je možné aplikovať na celú fotku, na vybrané časti pomocou funkcie štetec alebo iba pre konkrétne farby. Možností, ako editovať obrázky, je naozaj veľa. K dispozícii je aj pomocník, ktorý ukáže využitie nástrojov v praxi.

Pomocou filtrov môžete editáciu fotiek dokončiť a zakomponovať do nich umelecké prvky. Snapseed však stojí za stiahnutie aj v prípade, že filtre nepotrebujete. Aj my sme vo väčšine prípadov upravovali fotky pomocou nástrojov Tune Image a tie samotné boli dôvodom, aby sme Snapseed používali ako náš primárny editor. V obchodoch AppStore a Google Play nájdete množstvo editorov fotiek a aj my máme niekoľko favoritov. Snapseed možno nie je najlepší, avšak momentálne je našou prvou voľbou.

Link pre Android
Link pre iOS

 

Sunrise Calendar

sunrise

 

Aplikáciu Sunrise Calendar používame dlhodobo. Osvedčila sa nám ako najlepší mobilný kalendár pre platformy Android a iOS. Služba je zároveň dostupná aj vo webovom rozhraní a má vlastnú aplikáciu pre internetový prehliadač Google Chrome. Vďaka tomu s ňou môžeme pracovať na všetkých zariadeniach, ktoré používame.

Sunrise združuje informácie z používateľských účtov Facebooku, Google Kalendára, iCloudu a Exchange. V praxi to znamená, že ak si vytvoríte udalosť priamo cez Google Kalendár, tá sa vám zobrazí aj v aplikácii Sunrise. Ak máte účty prepojené.

Sunrise v porovnaní s väčšinou kalendárov ponúka pridanú hodnotu. Páči sa nám používateľské rozhranie, ktoré považujeme za jedno z najlepších. Je prehľadné a informuje aj o počasí na nasledujúce dni + prehľadne integruje udalosti a narodeniny z Facebooku. Okrem toho si vlastné kalendáre môžete rozšíriť o databázu kalendárov tretích strán. Ide napr. o sviatky na Slovensku, meniny alebo futbalové zápasy vybraných klubov. Faktom je, že tieto informácie nám pomáhajú aj v praxi a menej zabúdame.

Sunrise Calendar sme do aktuálneho výberu zaradili z toho dôvodu, že aplikácia sa dočkala výraznej aktualizácie. Tá pridáva novú funkciu s názvom Meet. V praxi ide o softvérovú klávesnicu, ktorá však nie je klávesnicou v pravom slova zmysle. Meet využíva priestor, kde sú obvykle klávesy, aby v malom okne zobrazil váš harmonogram na najbližšie dni. To znamená, že ak píšete email a aktivujete si Sunrise klávesnicu, v hornej časti vidíte telo emailu a v spodnej (klávesnicovej) časti sa zobrazí váš kalendár.

Funkcia je užitočná pri dohadovaní schôdzok. Píšete email alebo správu, prepnete si klávesnicu, vyberiete si všetky termíny, kedy sa môžete s danou osobou stretnúť, výber potvrdíte a Sunrise tieto dáta premení na jeden odkaz. Príjemca naň klikne, otvorí sa mu webová stránka, vyberie žiadaný termín a schôdzku potvrdí. Všetci účastníci dostanú potvrdzovací email a schôdzka sa priamo zapíše do vášho kalendára. Túto funkciu sa oplatí vyskúšať, v praxi funguje naozaj výborne.

Sunrise Calendar je služba, ktorá sa stále zlepšuje. TIP REDAKCIE pre ňu je určite zaslúžený.

Link pre Android
Link pre iOS

 

WifiMapper

wifi

Existuje viacero databáz Wi-Fi hotspotov, ktoré uľahčia používateľom hľadanie najbližšieho pripojenia na internet. Aplikácia WifiMapper je jednou z najlepších. Údajne ponúka informácie až o 500 miliónoch hotspotov.

Aplikácia si získala našu pozornosť vďaka elegantnému grafickému rozhraniu a jednoduchosti používania. Potešilo nás aj to, že je využiteľná na Slovensku. V Bratislave sme pomocou nej našli viacero verejných Wi-Fi sietí. Databáza nie je úplná, avšak je pomerne bohatá. Vadí nám, že aplikácia neponúka offline režim. Je to škoda.

WifiMapper je možné využívať ako zdroj informácií, avšak po prihlásení cez Facebook sa môžete aktívne podieľať na budovaní a vylepšovaní databázy. Užitočné je aj prepojenie so službou FourSquare, vďaka čomu si priamo v rozhraní aplikácie prečítate názory ľudí na reštauráciu alebo kaviareň (ak sa Wi-Fi hotspot nachádza v nejakom podniku).

Link pre Android
Link pre iOS

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit