Zálohovania nie je nikdy dosť, a tak máme pre vás program, ktorý vám v tom pomôže.

Na rozdiel od iných, ktoré sme v minulosti ponúkali, je tento odlišný. Hodí sa používateľom na zálohovanie celých diskov. Nie je v ňom možná záloha bežných súborov, no na tento účel nájdete množstvo iných programov.

Ashampoo Backup 2016

Na zálohovanie si vyberáte diskové oddiely, a to vrátane skrytých. Nevedeli ste doteraz, kde vám chýba dané miesto na disku? Výrobca hovorí o danej kapacite, no prepočet v Prieskumníku vám nesedí. Je to tým, že váš notebook môže mať na disku predinštalovaný systém vo forme záchranného oddielu. Všetky časti disku si môžete zálohovať a vyhnúť sa nepríjemnostiam. Ľahko totiž tieto oddiely vymažete napríklad pokusnou inštaláciou Linuxu. Ashampoo Backup 2016 je vhodný práve pre tých, ktorí chcú „trochu špekulovať“ a v rámci toho mať svoje dáta v bezpečí. Nie je nevyhnutné zálohovať kompletne celý disk, no je to ideálne riešenie. Vytvoríte si obraz interného disku napríklad na externý disk. Nech už sa stane s počítačom čokoľvek, vždy budete schopní sa vrátiť k času vašej zálohy. Počítajte s väčším objemom dát na zálohu, pretože sa nedajú vyberať jednotlivé súbory. Na druhú stranu získate vernú kópiu toho, čo na disku máte a ako ho máte rozdelený.

Zálohovanie diskov a oddielov z jedného miesta

Program na obnovu nie je priamo v inštalácii Backup 2016. Treba si ho stiahnuť z internetu. Odkaz je v ponuke menu Záchranný disk a dostane vás priamo na webovú stránku, kde ho stiahnete. Ten bude slúžiť na to, aby ste si ho mohli nainštalovať na externé médium. Pri bootovaní počítača sa z neho spustí rozhranie, ktoré obnoví vaše disky. Preto je toto riešenie vhodné aj v prípade, keď sa nabehnutie systému nepodarí pre akúkoľvek chybu. Program podporuje automatické vytváranie záloh na základe plánu.

Registrácia

Počas inštalácie je nutné požiadať o registračný kľúč kliknutím na tlačidlo pod editačným poľom na jeho zadanie. Treba naň kliknúť a spustí sa webový prehliadač. Vo formulári zadáte emailovú adresu, na ktorú príde link na potvrdenie registrácie s ďalším odkazom (druhý v poradí). Ten potvrdí oprávnenosť vyžiadania platného čísla a do emailovej schránky príde druhá emailová správa s platným sériovým číslom (na zobrazenej stránke netreba nič vypĺňať, stačí ju potvrdiť) a potom sa na nej zobrazí registračný kľúč.

Hlavné výhody:

  • Kompletná záloha disku, výber oddielov, zobrazenie skrytých partícií, slovenská lokalizácia

Link na stiahnutie:>> TU
Cena: zadarmo

Hide.me VPN

Hlavné okno programu hide.me VPN, stačí sa len pripojiť

Ochrana súkromia na internete? Vraj neexistuje, no tento program vám v tom môže aspoň sčasti pomôcť. Ukryje vaše aktivity v lokálnej sieti a u poskytovateľa internetu. Predstavte si situáciu ako keď ste doma. Ak zatiahnete žalúzie, aj tak bude vidno, že ste tam. No nebude celkom vidno, čo práve robíte.

Program sme zaradili práve pre jeho pozitívne referencie na internete a tiež preto, že poskytuje 2000 MB zadarmo po registrácii. Ak potrebujete VPN riešenie na pracovných cestách alebo v kaviarňach a voľných Wi-Fi v obchodných domoch, s týmto si vystačíte. Zakaždým sa stačí pripojiť na túto VPN službu a môžete pokojne vybavovať aj veci cez internetbanking.

Program nie je zložitý na ovládanie, vlastne sa stačí len pripojiť, nie je potrebné v ňom niečo špeciálne nastavovať. Môžete ponechať pripojenie na automatiku. Server sa vyberie podľa vašej lokality k najbližšiemu a najmenej vyťaženému serveru. Pokojne si ale môžete vybrať vlastnú krajinu. Zadarmo sú tu isté obmedzenia, a tak máte povolené pripojenie len do Holandska, Kanady alebo Singapuru.

Zaujímavá je funkcia Kill Switch, ktorá pozastaví internetové pripojenie pre celý počítač pokiaľ dôjde k odpojeniu od VPN. Nestane sa tak, že by spadlo spojenie a vy by ste pokračovali ďalšej v domnienke bezpečného pripojenia. Program sa dá použiť s vaším účtom aj na Androide, kde sa bude zdieľať dostupnosť voľných dát. Kto by vyžadoval maximálnu bezpečnosť, má na výber pripojenie priamo po spustení systému.

Výber VPN tunelovacieho protokolu

Hlavné výhody:

  • dáta zadarmo, automatické znovu-pripojenie, Kill Switch, výber krajiny VPN

Link na stiahnutie:>> TU
Cena: zadarmo

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.