Nástroj na úpravy obrázkov, ktorý by mal funkcií tak akurát?

Taký je presne Ashampoo Photo Commander v špeciálnej Free verzii. Má funkcie na triedenie a organizovanie obrázkov ako aj ich úpravu alebo tvorbu špeciálnych koláží či iných výtvorov.

Možnosti programu

Prieskumník so zaškrtávacími políčkami zobrazí pokope všetky obrázky z rôznych adresárov

Program prichádza v rozhraní, ktoré ste už videli aj inde. Je to univerzálne zobrazenie na to, aby ste mohli rýchlo zobraziť obrázky v jednom alebo viacerých adresároch. Každý z nich má v stromovej štruktúre zaškrtávacie políčko. Jeho zvolením si môžete postupne povyberať rôzne adresáre a potom zobrazovať všetky obrázky, ktoré sa v ňom nachádzajú. Je tu aj kalendárny pohľad. To znamená, že sa dajú zobraziť obrázky z vybraných adresárov, ale tak, aby boli triedené podľa mesiaca a roku, kedy boli vytvorené.

Máte neporiadok vo fotografiách? Je načase použiť tento program.

Aj preto je tento program ideálny na vytriedenie si fotiek a spravenie poriadku vo vašich obrázkoch. Je tu napríklad aj podpora PDF. Detail, ktorý vám ušetrí starosti, ak potrebujete viac obrázkov exportovať ako PDF prezentáciu a mať ich vnorené v jednom súbore. Ideálne na posielanie emailom. Prezeranie fotografií je doplnené o histogram, vrátane RGB verzie. Veľmi pekné je zobrazenie informácií o fotografii presne tak, ako keby boli na malom displeji zrkadlovky. K fotkám sa dajú pridať popisy a značky. Na základe značiek ich potom ľahšie nájdete. No a aj tu sa dá použiť hviezdičkové hodnotenie.

Úpravy

Efektových filtrov sú desiatky. Neprežeňte to s výberom

Program je vhodný pre používateľov, ktorí chcú rýchle a efektívne úpravy fotiek. Nie vždy je však vhodné ponechať všetko na automatiku. Preto príde vhod funkcia, ktorá má viac stupňov a používateľ sa môže rozhodnúť, aký silný stupeň úprav použije.

Podobne to platí aj pri efektoch ako sú sépiový, rozostrovací alebo napríklad pixelový efekt. Dá sa zvoliť hlavné nastavenie, ale na posuvnom ukazovateli sa dá jemne vybrať vlastná intenzita efektu. S týmto programom zároveň získavate tzv. instagramové efekty. Kto fotí často, ten vie, že je lepšie mať klasickú fotografiu a následné úpravy spraviť neskôr. Je to lepšia cesta ako fotiť priamo s filtrom v telefóne. Nebudete tak mať originál fotografie. Tu si dodatočné efekty aplikujete na fotografie bez toho, aby ste prišli o originálnu kópiu. Desiatky efektov na výber znamená, že si každý nájdete ten svoj. Photo Commander má filtre použiteľné na fotografie krajín ako aj na makro fotografie.

Na odstraňovanie červených očí je tu automatická úprava, no použiť môžete aj manuálnu. Teda s vlastným označením časti fotografie, ktorá má byť upravená. Väčšinou sa tento spôsob použije vtedy, keď automatika zoberie väčšiu alebo menšiu časť očí a úprava nie je podľa vašich predstáv.

V rámci úprav nechýbajú ani tradičné nástroje ako pridávanie textov do fotografií. Ak teda chcete pripraviť nejakú fotografiu na Facebook a pridať do nej text, tento program je ten správny. Okrem toho je tu pomerne rozsiahla databáza grafických objektov ako napríklad pečiatok, objektov z bežného života, kamerových efektov na doplnenie oblečenia alebo prvkov na tvár atď. prípadne balóny.

Tvorba a zdieľanie

Sprievodca rôznymi úlohami, teraz vo funkcii odosielania obrázkov cez email

S tým súvisí možnosť tvorby nielen pohľadníc, ale aj kalendárov či rôznych prehľadových listov s náhľadmi fotografií. Ak sa chystáte fotografie vytlačiť na fotografický papier, špeciálne režimy prídu vhod. Minimálne v tom, že fotky usporiadajú čo najlepšie, aby sa dali ľahšie vystrihnúť.

V operačnom systéme Windows je priamo funkcia na posielanie fotiek cez email. Nevýhodou je, že nastavenie sa použije opakovane a potom dostávate malé a nekvalitné fotografie. Tu je priamo zabudovaný sprievodca Photo Wizard, ktorý podporuje posielanie fotografií emailom. Pred poslaním sa dá upraviť ich výsledná veľkosť. Inak by sa stalo, že by ste obrovské fotky nemohli poslať emailom pre ich nadmernú veľkosť. Tu sa dá zmeniť rozlíšenie pre všetky fotky naraz, optimalizovať ich funkciou automatického vylepšenia a previesť na jednotný formát. V tejto súvislosti sa nám páčilo odstránenie informácie EXIF. Odstránite tak napríklad nielen model fotoaparátu, ktorým ste fotku spravili, ale aj časové informácie a ďalšie identifikačné detaily. Tento sprievodca podporuje aj nahrávanie obrázkov na Facebook a videí na YouTube. S doplnkom Photo Wizard sa v programe budete stretávať aj pri iných funkciách. Integruje jednotne vyzerajúceho sprievodcu pre rôzne funkcie, napríklad konverziu 3D fotiek na 2D.

Verdikt

Ashampoo Photo Commander je vhodný nástroj na upravovanie a organizáciu fotografií. Nemá toľko funkcií ako iné pokročilé nástroje v tejto oblasti. Avšak zameriava sa na to, aby mal tie najdôležitejšie a používateľ nepotreboval študovať manuál, kým sa v programe naučí pracovať.

Hlavné výhody:

+ Slovenský jazyk
+ Automatické funkcie
+ Funkcie na zdieľanie cez internet
+ Hromadné úpravy fotiek

Link na stiahnutie: tiny.cc/photocom
Cena: zadarmo

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 5/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.