Webové stránky bez programovania. Mnohí z vás už veľmi dobre poznajú softvér WebSite X5, ktorý je pripravený na pokročilé technológie v profesionálnych weboch.

Program pracuje spôsobom Drag&Drop a vo forme vizuálneho spracovania webu. Ide na to trochu inak ako vizuálne, tzv. WYSISYG (teda to čo vidíte, to aj dostanete) editory. Základná štruktúra sa definuje podľa tabuľky. Tá tvorí kostru a podľa toho, kde chcete mať emailový formulár, prvky sociálnych sietí alebo hlavný text, umiestňujete do nej odpovedajúce prvky.

Vytvárame web

To, ako sa pracuje s programom, najlepšie ilustruje obrázok v tomto článku. WebSite X5 je prakticky určený každému, kto chce web. Zároveň ho ale odradilo to, že nevie, čo je redakčný systém, hosting a obava zo zložitého nastavovania. Tu máte editor, ktorý je určený na akékoľvek využitie.

Tvorba kostry webovej stránky

Od jednoduchej stránky pre školský klub, vašu fotogalériu, webový obchod alebo napríklad firemnú stránku. Evolution je stredná verzia a existuje ešte najvybavenejšia verzia Professional. Avšak možnosti tejto sú také pokročilé, že ich možno všetky ani nevyužijete.

Tu sa dá totiž nielen pracovať v HTML editore textov a pridávať obrázky alebo formuláre, ale aj aplikovať vlastné štýly a kompletne zmeniť vzhľad a správanie prvkov. A výborné na tom je to, že celá vaša práca sa ukladá ako projekt. To znamená, že v budúcnosti prerobíte alebo doplníte web rovnako jednoducho, ako ste ho vytvárali.

Verzia Evolution podporuje až 10 000 stránok na vašom webe. Povedzme si, toto nebude limit pre takmer žiadneho z vás na vytvorenie si obrovského webu. Môžete vytvárať stránky v kódovaní UTF-8, čiže budete mať istotu, že každý vami zadaný znak sa zobrazí každému používateľovi správne. V prípade, že chcete vytvoriť e-shop a chcete ho mať v niekoľkých jazykoch, žiaden problém. Tu je zabudovaná priama podpora pre viacjazyčné weby.

Ideme do detailu

HTML editor asi nebude to, čo by vás na programe zaujalo najviac. Dodatočné efekty sú to, čo vás zaujme. Nielen pri texte alebo efektoch obrázkov po prejdení kurzorom. Ale napríklad aj to, že si môžete vytvoriť špeciálnu blogovú stránku, zapnúť podporu RSS alebo napríklad napojiť stránku na Google Universal Analytics.

Samostatnú kategóriu tvorí definovanie vlastností nákupného košíka. Vyberáte si menu, v ktorom budete predávať váš tovar. Nastavíte napríklad až také detaily, či má byť v číslach medzi násobkom tisícov medzera. Tabuľka so zoznamom produktov bude definovaná v samostatnom štýle.

Vami predávané produkty sa pridávajú postupne cez samostatné okno. Na pohľad to vôbec nevyzerá, že pracujete s e-shopom. A detail navyše. Môžete predávať rovnaké produkty s rôznymi nastaveniami. Napríklad farebne, hmotnostne alebo konfiguráciou odlíšené. Netreba vytvárať samostatný produkt a mýliť tým zákazníkov. Produktov môžete mať až 10 000.

Podľa povahy stránky si môžete vytvoriť aj časti s prístupovým heslom. Do nejakej časti webu bude mať prístup len ten používateľ s vytvoreným menom a heslom.

Web bude pripravený aj na reklamy. Tie môžete pridávať v rôznom formáte a umiestnení ako aj napríklad formou vyskakujúceho okna priamo na stránke.

Šablóny

Základom je šablóna. Tých tu máte 500 a dokúpiť sa dajú ďalšie. Na všetkých sa dajú upraviť všetky mysliteľné vlastnosti. Ponechať si len záhlavie, upraviť mu farebné ladenie, zmenšiť ho atď. Špecialitou je vytvorenie stránky, ktorá bude mať tzv. parallax efekt. Poznáte ho z dizajnovo ladených predstavení jednotlivých produktov niektorej značky, napríklad interaktívnym zobrazovaním prvkov podľa toho, ako rolujete kolieskom myši.

Detailné nastavenie parametrov celého webu

Do úvahy sa automaticky berie responzívny dizajn. Je na vás, ako si ho upravíte. Základné rozloženie webu podľa pixelov na šírku ale na výšku už máte nastavené. Medzi absolútne zaujímavosti v oblasti detailov môžeme zaradiť tzv. lepkavú lištu. Vďaka tomu si definujete parametre, ako sa má zobraziť hlavná lišta, keď budete rolovať stránku. Táto verzia podporuje tri body, pri ktorých sa dá aplikovať zmena vzhľadu. To prakticky odráža väčšinu šablón na internete aj pre redakčné systémy.

Pokročilejšia verzia Professional umožní definovanie až desiatich bodov. Tým, že sa dajú šablóny kompletne prerobiť, je možné stránku vizuálne zmenšiť alebo jednoducho odstrániť prvky, ktoré tam nechcete. Prakticky je možné predefinovať vzhľad na nepoznanie.

Zásoba stoviek šablón je aj vo verzii 14 kategorizovaná podľa tematických okruhov. Či už otvárate kvetinárstvo, predávate čokoládu alebo robíte servis mobilov, nájdete tú vhodnú pre vás. Súčasťou je aj obrovská zásoba obrázkov, ktoré môžete využiť vo vašich stránkach.

Tvorba responzívneho dizajnu

Verdikt

WebSite X5 Evolution 14 je prepracovaný program, ktorý je stvorený aj na tvorbu naozaj náročných webov. Je tvorba webov náročná? Neviete, kde začať alebo nemáte ani vhodný nástroj? Nevyznáte sa v CSS, neviete, čo je HTML5? Nuž doteraz dobré výhovorky. S týmto programom už žiadne nemáte, pretože vám stránku spraví za vás a vy počas práce vo WebSite ani nebudete mať pocit, že práve tvoríte pokročilý e-shop alebo stránku vášho produktu.

Táto verzia má 200 nových šablón, zálohovanie s možnosťou vrátiť sa k predchádzajúcim verziám rozpracovaného projektu, nové možnosti menu, zlepšené definovanie vzhľadu aktívnych prvkov atď. V nasledovnom vydaní vám prinesieme špeciálnu verziu WebSite X5 Start.

Hlavné výhody:
Nie sú potrebné znalosti programovania, 500 šablón, kompletné redefinovanie vzhľadu stránky, podpora tvorby stránok pre mobilné zariadenia, tvorba e-shopov

Link: www.websitex5.com
Cena: 69,99 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.