V priebehu dnešného dňa príde miliónom používateľov iPhonov a iPadov aktualizácia na nový mobilný operačný systém iOS 11. S touto aktualizáciou je spojené úplne ukončenie podpory 32-bitových mobilných aplikácií.

Apple s príchodom iPhonu 5s v septembri 2013 predstavil možnosť vývoja 64-bitových aplikácií, ktoré sú v súčasnosti už štandardom a používa ich okrem iOS aj operačný systém macOS, ktorý podobná zmena čaká v budúcom roku. Na aktualizáciu svojich mobilných aplikácií mali teda vývojári štyri roky.

Používatelia, ktorí majú aktuálne nainštalovaný iOS 10, si môžu pozrieť v nastaveniach telefónu, či majú v telefóne aj 32-bitové aplikácie a podľa toho sa rozhodnúť, či chcú aktualizovať svoj mobilný telefón alebo tablet na najnovší iOS 11.

Pre preverenie aplikácií otvorte Nastavenia -> Všeobecné -> Informácie a ak máte nainštalované 32-bitové aplikácie, tak vám systém umožní kliknúť na Aplikácie, kde vám zobrazí kompletný zoznam nepodporovaných aplikácií. V prípade, ak ste už svoje zariadenie aktualizovali a budete chcieť otvoriť 32-bitovú aplikáciu, sa vám zobrazí hláška s informáciou, že aplikácia musí byť aktualizovaná, nakoľko nevie pracovať pod systémom iOS 11.

Aktualizáciu na iOS 11 nedostanú všetci majitelia iPhonov a iPadov, ale len tí, ktorý majú zariadenie s 64-bitovým procesorom. Túto podmienku spĺňajú všetky iPhony novšie ako 5s, vrátane. Z iPadov sú to iPad Mini 2 a novší, iPad 5. generácie, iPad Air, iPad Air 2 a iPady Pro. Aktualizáciu dostanú aj majitelia iPodov Touch 6. generácie.

Používatelia iPhonu 5 a 5c túto aktualizáciu už nedostanú.

Autor: Martin Štěpánek

Prečítajte si aj:

Stiahnite si iOS 11. Vylepšuje iPhone, majitelia iPadu budú novú verziu milovať (doplnené)

Značky: