Doplnené 19. 9.: Pôvodný článok zo 7. júna sme aktualizovali a doplnili o najnovšie informácie. Systém iOS 11 je už dostupný na stiahnutie. Vo vašom iPhone či iPade si v Nastaveniach skontrolujte dostupnosť aktualizácie. Podrobné dojmy z používania iOS 11 nájdete v septembrovom vydaní magazínu TOUCHIT.

iPady sa vďaka systému iOS 11 stanú užitočnými pracovnými nástrojmi.

Apple na konferencii WWDC 2017 odhalil novinky, ktoré prinesie ďalšia verzia operačného systému iOS s poradovým číslom 11. Počas predstavenia nových modelov iPhone 8 a 8 Plus a iPhone X oznámil dostupnosť jej finálnej verzie a iOS 11 si už môžete bezplatne stiahnuť. Za predpokladu, že máte kompatibilné zariadenie, viď. ich zoznam na konci článku.

iOS 11 prináša viacero praktických vylepšení. Apple sa však rozhodol sprístupniť niektoré funkcie iba pre svoje tablety iPad a iPad Pro, čo je trochu škoda. Podporu Drag & Drop by určite ocenili aj majitelia iPhonov.

iOS 11 bude dostupný na jeseň

Najdôležitejšie vylepšenia iOS 11 pre iPhone a iPad:

Súčasťou iOS 11 je nová aplikácia Files pre správu súborov. Funguje podobne ako Prieskumník v systéme Windows a môžete si do nej integrovať aj vaše cloudové úložiská. Správa súborov tak bude o poznanie jednoduchšia.

Správy vo vašich iPhonoch, iPadoch a MacBookoch sa budú s uvedením nových verzií systémov iOS a macOS synchronizovať cez iCloud. Vďaka tomu budú zaberať menej miesta v zariadeniach a budú k dispozícii naprieč všetkými zariadeniami.

Cez Správy je možné posielať aj peniaze priateľom a iným osobám pomocou platobného systému Apple Pay. Táto funkcia je dostupná iba v krajinách, kde Apple Pay funguje aj na platenie v obchodoch.

Správy sa v iOS 11 a macOS High Sierra budú synchronizovať cez iCloud

Virtuálna asistentka Siri po slovensky ešte stále nevie, ale v reálnom čase dokáže prekladať z angličtiny do čínštiny, francúzštiny, nemčiny, taliančiny a španielčiny. Siri je opäť chytrejšia a dáta, ktoré vygenerujete jej používaním, dokáže synchronizovať naprieč zariadeniami. V šifrovanej podobe. Vďaka tomu by mala vedieť lepšie reagovať na vaše otázky. Z tejto novinky veľa slovenských používateľov nebude profitovať, jedine, že by ste so Siri komunikovali po anglicky alebo v inom podporovanom jazyku.

Vylepšenie aplikácie Fotoaparát však poteší všetkých používateľov. iOS 11 umožňuje fotiť portrétové fotografie aj s použitím optickej stabilizácie, HDR a blesku. Pohyblivé fotky Live Photos dostali nové efekty ako Loop či Bounce a veľkosť fotiek a videí bude menšia vďaka využitiu formátu HEIF v prípade fotiek a kodeku HEVC vo videách.

Vľavo nové ovládacie centrum, vpravo nové funkcie Siri

iOS 11 prináša aj nový dizajn ovládacieho centra, ktoré aktivujete pohybom prsta smerom hore zo spodnej časti obrazovky. Toto centrum obsahuje rýchly prístup k vybraným nastaveniam, teraz bude mať praktickejší dizajn. Drobné zmeny sa týkajú aj dizajnu notifikačného centra.

Aplikácia Mapy obsahuje mapy interiérov obchodných centier amerických miest a vybraných letísk, vrátane niektorých európskych. Vylepšila sa aj navigácia, Mapy vás upozornia na maximálnu rýchlosť a poradia, v ktorom pruhu sa treba držať. Novinkou je režim Nerušiť počas jazdy, ktorý stlmí notifikácie. Obrazovka bude čierna, aby vás telefón zbytočne nevyrušoval.

Nový režim Nerušiť je špeciálne navrhnutý pre potreby šoférov

Obchod s aplikáciami App Store dostal vo verzii iOS 11 nový dizajn. Ten je jednoduchší a trochu pripomína dizajn aplikácie Hudba. Úvodná obrazovka nového obchodu sa bude každý deň odlišovať a vždy ponúkne unikátne odporúčanie jednej aplikácie a jednej hry.

V iOS 11 si môžete naskenovať QR kód pomocou systémovej aplikácie Fotoaparát, pribudla podpora režimu jednej ruky, nahrávanie obrazovky, úprava screenshotov či bohatšie využitie funkcie 3D Touch. Podobne ako nový Android, aj iOS 11 dokáže vyplniť uložené heslá aj priamo v aplikáciách.

App Store a jeho nový dizajn. Trochu nám pripomína dizajn aplikácie Hudba a služby Apple Music

Najdôležitejšie vylepšenia pre iPad:

Tablety od Applu dostanú s iOS 11 užitočné funkcie, ktoré sú zamerané na zlepšenie produktivity.

iPady majú tiež k dispozícii novú aplikáciu Files pre správu súborov. Funguje podobne ako Prieskumník v systéme Windows a môžete si do nej integrovať aj vaše cloudové úložiská. Správa súborov tak bude o poznanie jednoduchšia. Aplikácia Files je dostupná aj pre iPhone.

Aplikácia Files pre iPad a hlavné vylepšenia iOS 11 pre iPady

iPady môžu využívať aj špeciálny spodný panel s aplikáciami. Tak, ako to poznáte zo systému macOS.

Iný dizajn dostala aj obrazovka pre prepínanie sa medzi aplikáciami a poteší aj podpora funkcie Drag & Drop pre pohodlné kopírovanie obsahu.

Obrazovka pre prepínanie sa medzi aplikáciami v iOS 11 vo verzii pre iPad

iOS 11 funguje aj na starých zariadeniach

iOS 11 je dostupný na stiahnutie. Nová verzia systému vyžaduje minimálne iPhone 5s a novšie modely, iPad mini 2 a novšie, iPad 5. generácie / iPad Air a novšie alebo iPad Pro.

Prečítajte si aj:

V iOS 11 už 32-bitové aplikácie nespustíte. Poradíme vám, ako zistiť, či nejaké z nich ešte používate

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit