V septembri sa Košice dostali do hľadáčika až 150 hackerov z celého sveta. Konal sa tam druhý ročník najprestížnejšieho slovenského hackathonu s názvom Hack Košice.

Súťažné tímy mali 24 hodín na to, aby prišli s vlastným nápadom riešenia jednej zo siedmich výziev. Až polovica zo zúčastnených tímov si vybrala Digitalizáciu zdravotníctva, pričom jednou z kľúčových tém bola práve pandémia. Podujatie prebehlo kvôli koronavírusu kompletne vo virtuálnom priestore, na kvalite mu to však neubralo. Súťažiaci prichádzali s inovatívnymi nápadmi a originálnymi postupmi.

Aplikácia na simuláciu pandemickej situácie alebo detekcia lézií pomocou machine learning, aj to boli riešenia, ktoré priniesol tohtoročný hackathon Hack Košice. Až 150 hackerov z celého sveta sa zúčastnilo na najprestížnejšej akcii tohto typu na Slovensku. Hackathon je podujatie určené pre všetkých nadšencov informatiky, ktorí majú za úlohu v časovom limite prísť s vlastným technologickým riešením stanovenej úlohy. Podujatie prebehlo tento rok kvôli pandémii Covid-19 v online prostredí a vyhlásených bolo 7 riešiteľských výziev. Súťažiacich najviac zaujala téma Digitalizácia zdravotníctva – vybralo si ju až 12 z 24 zúčastnených tímov.

Ktoré projekty zaujali v rámci Digitalizácie zdravotníctva najviac?

Vybrať víťazné projekty nebolo vôbec jednoduché. „Mnohé prístupy k téme boli skutočne inovatívne. Spomeniem napríklad projekt Denoising Graph, ktorý mal skôr formu vedeckého článku. S niečím takým sa bežne na hackathonoch nestretávame,“ hovorí Koscelanský. 

  • Infectiness (víťaz výzvy) – aplikácia na vyhodnocovanie rizika nakazenia koronavírusom na základe kontaktov zo sociálnych sietí v reálnom čase,
  • LesionAI (2. miesto celkovo)– detekcia lézií pomocou machine learning,
  • coViz19 (3.miesto celkovo) – aplikácia na simuláciu pandemickej situácie.

Absolútnym víťazom Hack Košice sa stal projekt MoneyWorks v rámci výzvy Pravidelné investovanie pre Generáciu Z, ktorý sa zameriava na problém strachu mladých ľudí z investovania a ponúka im cenné rady. Tímy mohli počas riešenia výziev využiť rady mentorov a zužitkovať informácie z prebiehajúcich workshopov.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.