Psychológovia tvrdia, že v piatok trinásteho sú ľudia náchylnejší na choroby či nehody. Je tomu naozaj tak?

Piatok trinásteho sa môže niekomu javiť ako výnimočný deň. Tomu ale tak nie je. V kalendári sa objavuje rok čo rok, a to minimálne jedenkrát a maximálne trikrát. Tento rok nás čakajú dva piatky s magickou trinástkou v dátume. Dnešný piatok 13. apríla bude tento rok prvým. Druhý bude na nás čakať ešte v júli.

Podľa numerológov je trinástka obávaným číslom bezdôvodne. Neexistujú vraj žiadne šťastné alebo nešťastné čísla. Trinástka iba poukazuje na nekonečné premeny. Začiatok niečoho nového, iba v inej rovine.

Ďalšia z teórií tiež hovorí, že strach z čísla 13 vznikol kvôli tomu, že toto číslo narúša celistvosť. Je 12 Ježišových apoštolov, hodín, mesiacov v roku, astronomických znamení a napríklad aj izraelských kmeňov. Historické fakty opisujú aj piatok 13. októbra z roku 1307, kedy kráľ Filip IV. neprávom obvinil 15-tisíc templárov a vydal príkaz na ich uväznenie a následné upálenie. Hovorí sa, že práve on zničil rád templárov.

Existuje aj tradícia, kedy si môžu poverčiví stolovníci objednať profesionálneho 14. hosťa. Svojho času bol Mark Twain trinástym hosťom na večeri. Jeho priateľ ho na to upozornil a varoval ho. Nakoniec sa s Twainom, ako trinástym hosťom, ani nepočítalo s jedlom a odišiel hladný. Servírovalo sa iba pre dvanásť hostí.

Vesmírny projekt Apollo 13 doplatil na tento dátum, keď začal svoj osudový let 11. apríla 1970 o 13:13. Súčet číslic v tomto dátume (11.4.70) je 13. Explózia, ku ktorej došlo počas letu, nastala presne 13. apríla. Posádka sa našťastie bezpečne vrátila na Zem.  

Veľa nemocníc a hotelov neoznačuje izby s číslom 13 a na palubách lietadiel veľkého množstva leteckých spoločností z celého sveta nenájdete sedadlo či rad s číslom 13. Niektorým mrakodrapom zase chýba číslo 13 pri označovaní poschodí. Aj vo Formule 1 jazdí 20 jazdcov, z ktorých ani jeden nepoužíva štartovné číslo 13.

U nás je strach z piatka 13-teho všeobecne nižší ako inde vo svete. Niekto takisto verí, že v tento deň treba pozakrývať zrkadlá v dome a za nič na svete neotvárať dáždnik, aby vás náhodou netrafil blesk. Dokonca by ste sa nemali ani pozerať na mesiac cez sklenené plochy. Pokiaľ by ste predsa len zatúžili na pohľad na mesiac a ste poverčiví, skúste vyskúšať okuliare pre virtuálnu realitu. Tak sa dokážete dostať aj ďalej ako len k mesiacu a zažijete aj kopec zábavy.

Štatistiky priveľmi neveria na piatok 13.

V prvej časti sme sa pozreli na piatok 13. z pohľadu povier a tradícií, ktoré určite vplývajú na psychiku veľkého počtu ľudí. V ďalších riadkoch sa pozrieme na skutočné čísla, ktoré sa týkajú práve magického dňa, piatku trinásteho.

Je alebo nie je piatok trinásteho nešťastný deň?

Odpoveď prináša štatistika Allianz – Slovenskej poisťovne, ktorá už niekoľko rokov porovnáva počty úrazov, nehôd a ďalších poistných udalostí, ktoré sa stali v piatok trinásteho s inými piatkami v roku. V minulosti poisťovňa magický dátum vyhodnotila ako pozitívny z pohľadu poistných udalostí v životnom poistení. Naopak, nárast škôd evidovala z poistenia vozidiel a majetku.

Pozor na nehody a škody na majetku

Treba povedať, že počet poistných udalostí počas piatku trinásteho sa zakaždým mení. V neživotnom poistení, kde patria napríklad dopravné nehody alebo škody v domácnostiach, sa piatky trinásteho z pohľadu škodovosti striedajú.

Ak porovnáme všetky piatky trinásteho za posledné 3 roky s priemerným piatkom, môžeme skonštatovať, že piatok trinásteho je o niečo rizikovejší ako priemerný piatok, keďže počet škôd v neživotnom poistení je približne o 7 percent vyšší ako v bežný piatok. Zvýšená opatrnosť, čo sa týka škôd v domácnosti alebo nehôd, je teda aj dnes na mieste.

O zdravie sa obávať nemusíte

V životnom poistení, kde patria úrazy, choroby či smrť, je rozdiel v škodovosti medzi piatkom trinásteho a priemerným piatkom ešte menší. V priemere sa však v životnom poistení v piatok trinásteho stáva približne o 2 percenta viac škôd oproti priemernému piatku. Ide o zanedbateľný rozdiel, ktorý zodpovedá bežnej štatistike a čísla z minulých rokov hovoria, že v životnom poistení je piatok trinásteho pomerne šťastným a pokojným dňom.

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.