Spoločnosť HTC VIVE predstavila VIVE Mars CamTrack, riešenie na produkciu virtuálneho kina, ktoré v kompaktnom systéme integruje nielen sledovanie pohybu kamery, ale aj synchronizáciu kamery a kalibráciu objektívu.

Umožňuje filmárom vytvoriť ľubovoľný počet virtuálnych scén a zobraziť výslednú scénu v reálnom čase od momentu natáčania. Takto úplne odpadá potreba natáčať scénu na konkrétnych miestach. Filmové štúdiá v Európe, USA a Kanade si už teraz môžu zakúpiť toto riešenie.

Okrem rozšírenia komerčnej dostupnosti systému VIVE Mars CamTrack pridal vývojový tím aj podporu pre protokol Free-D. Ide o priemyselný štandardom ma sledovanie polohy kamery od dodávateľov zariadení XR a AR. Systém spoločnosti HTC tak sprístupňuje virtuálnu produkciu štúdiám.

Zníženie nákladov, jednoduchosť a presnosť

Jedným z najväčších nákladov na virtuálnu výrobu bol v minulosti práve zdĺhavý proces zriadenia scény. VIVE Mars CamTrack to výrazne zjednodušuje, skracuje čas výroby a znižuje celkové náklady. Využitím špičkovej technológie sledovania Lighthouse so základňovými stanicami sa komplikovaný pracovný postup mení na jediné kompaktné riešenie, ktoré umožňuje presné sledovanie pohybu až troch kamier. Mobilita systému Mars CamTrack navyše znamená, že spĺňa potreby pre rôzne situácie od malých štúdiových záberov až po skutočne veľké scény.

Najdôležitejšie prvky systému VIVE Mars CamTrack:

  • Sledovanie pohybu až pre tri kamery súčasne
  • Presné sledovanie pohybu pomocou sledovacích zariadení VIVE
  • Automatická kalibrácia posunu fotoaparátu a skreslenia objektívu
  • Kompatibilita so snímačom objektívu, ktorý umožňuje filmárom meniť hĺbku ostrosti rovnako ako tradičná kamera
  • Kompatibilita Plug & Play s podporou Free-D a Unreal Engine LiveLink bez potreby ďalšieho softvéru
  • Obnovenie predvolenej polohy kamery jedným kliknutím
  • Synchronizácia kamery Genlock prepojená s technológiou UnrealEngine LiveLink, ktorá umožňuje okamžitý synchronizovaný výstup medzi skutočnými a virtuálnymi hercami a virtuálnymi prostrediami
  • Robustné prepojenie komponentov

Kompletný virtuálny produkčný systém HTC VIVE Mars CamTrack sa dá objednať na stránke mars.vive.com za cenu 5 000 eur.

Zdroj: mars.vive.com

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.