Taliansky súd našiel účinný spôsob, ako blokovať internetové stránky.

Nie že by bol nepriestrelný, ale dá sa hovoriť o veľkom zásahu používateľov. O čo presne ide? Ako uviedol aj server TorrentFreak, služba Cloudflare DNS Resolver, ktorá používa adresu na server s DNS záznamom 1.1.1.1 nebude po rozhodnutí zobrazovať zablokované weby. Mnohých z vás sa to týkať nemusí, pretože nepoužívate DNS záznamy tohto servera. Pozor na to, že tieto záznamy sa môžu dostať cez rôzne bezpečnostné vrstvy aj u vášho operátora. Ak teda používate DNS pridelené operátorom, aj tak vás blokovanie môže zasiahnuť.

Blokovanie sa aktuálne týka webov kickasstorrents.to, limetorrents.pro a ilcorsaronero.pro, avšak len ak máte nastavený Cloudflare DNS. Vyskúšali sme tieto adresy a prvé dve fungujú bez problémov, tretia sa nenačítala a prehliadač ani nezobrazil chybové hlásenie. V Taliansku je ale vydané predbežné opatrenie a tak je blokovanie účinné.

Cloudflare odporúčame ako aplikáciu aj do mobilu

Vždy totiž používate DNS, len o tom priamo neviete, nakoľko nastavenie je vo väčšine prípadov automatické. Zadáte heslo na Wi-Fi a viac sa nestaráte. Vy si však v systéme môžete nastaviť vlastný DNS server a používať ten. Aj Google má svoje DNS servery, ktoré mnohí používajú. Na rad však môžu prísť aj tie, rovnako tak sa nariadenie bude možno týkať aj DNS servera OpenDNS.

Tento mechanizmus využil taliansky súd a dá sa prirovnať k ekvivalentu stiahnutia stránky priamo zo serveru. Je to trochu iný prípad, keďže stránka môže byť naďalej funkčná, len sa k nej mnoho používateľov nedostane.

Ani tento raz súd nekonal len tak samovoľne a išlo o podnet na protipirátske opatrenia talianskou skupinou FIMI zastupujúcu hudobný priemysel a protipriátskou skupinou FPM.

Kauza zasiahla Cloudflare aj z dôvodu, že sťažovatelia, teda ochrancovia autorských práv, sa ponosovali práve na DNS firmy a ich nedostatočné praktiky v zabránení k podobným webom.

Ako sme uviedli vyššie, weby môžu byť stále aktívne, no nedostanete sa na nej cez ich www názov. To preto, lebo DNS služba vám nepreloží www názov na číselnú IP adresu. Ak ale viete IP adresu danej stránky, bude funkčná. Cloudflare hovorí, že chcú byť neutrálni a proti požiadavkám na blokovanie protestujú.

Generálny riaditeľ FIMI, Enzo Mazza, hovorí: „Vítame rozhodnutie súdu, ktoré posilní blokovanie stránok porušujúce autorské práva a zvýši účinnosť opatrení.“ Mnohí používatelia môžu pocítiť dopad, nakoľko práve Cloudflare mnohí začali používať ako ochranu proti blokovaniu a cenzúre a zachovaniu slobodného internetu.

Faktom ale je, že stránky, ktoré sú nechal predbežne zablokovať, nie sú sväté a neprávom šíria obsah, ktorý im nepatrí a používatelia porušia autorské licencie. Blokovanie ako také vždy vyvoláva emóciu bezprávia a pocity krivdy, tu sa ale nedá súdu ani autorským organizáciám ich prístup.

Je predpoklad, že sa Cloudflare odvolá aj keď ide len o predbežné opatrenie. To ale platí a tak do 30 dní bude treba stránky zablokovať.

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.