Picodi.com zisťovalo, aké typy darčekov by Slováci chceli dostať na Valentína, koľko peňazí plánujú na darčeky minúť a to, či sa ich darčeky zhodujú s tým, čo chcú ich partneri.

VALENTÍN NA SLOVENSKU

Valentín je na Slovensku veľmi populárny. 64% Slovákov odpovedalo, že plánujú oslavovať Valentín a 69%, že svojej polovičke kúpia darček. To znamená, že aj keď niektorí ľudia Valentín neoslavujú, darček svojej láske kúpia.

Čo plánujú Slováci kúpiť ako darček? Medzi opýtanými mužmi boli najpopulárnejšie odpovede kvety (32%) a večera v reštaurácii (22%). Na treťom mieste sa umiestnilo dovezené jedlo (19%). Na druhú stranu – u žien boli najpopulárnejšie sladkosti (20%), parfumy (17%) a oblečenie (14%).

Opýtali sme sa tiež, aké darčeky by si Slováci od svojich polovičiek na Valentín priali. U žien to boli kvety (59%), výlet za mesto (32%) a večera v reštaurácii (31%). Pre mužov je skvelým darčekom športové príslušenstvo (32%), dovezené jedlo (26%) a lístok do kina alebo na koncert (24%).

Najhoršie valentínske darčeky sú podľa žien peniaze (32%), elektronika (31%), stolné hry (29%), knižky (26%) a malé spotrebiče (25%). Muži nechcú prekvapivo dostať dovezené jedlo (37%), aj keď je to jeden z top darčekov, plyšovú hračku (34%), pohľadnicu (26%), vyrobený darček (24%) a peniaze (21%).

Valentín v iných krajinách

Pozreli sme sa taktiež na finančnú stránku Valentína. Priemerne na Slovensku minieme 65 € na valentínske darčeky, pričom muži v priemere minú 70 € a ženy 60 €.

KOĽKO PEŇAZÍ MINÚ ZAĽÚBENÍ NA DARČEKY

Medzi krajinami, ktoré boli v prieskume, sa umiestnili na prvých miestach v rebríčku míňania peňazí na valentínske darčeky Hongkong (102 €), Veľká Británia (96 €) a Írsko (92 €). Slovensko sa umiestnilo s priemerom 65 € na 11. mieste.

V roku 2021 sú v Poľsku najvyberanejšie darčeky večera v reštaurácii (pre mužov) a parfumy (pre ženy). Českí muži preferujú kvety a české ženy zase sladkosti. U južných susedov je pre mužov najlepším darčekom parfum a pre ženy taktiež sladkosti. V niektorých krajinách sú opatrenia menej striktné, čo umožňuje ľuďom stráviť Valentín v reštaurácii alebo v kinách (Rusko).

Tento report je založený na ankete, ktorej sa zúčastnilo cez 11 000 ľudí z 38 krajín, kde sa oslavuje Valentín. Pre konverziu meny sme použili priemerný premenný kurz z januára 2021.

Zdroj: Picodi

Značky: