Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Už tradične sa sviatok zaľúbených teší medzi Slovákmi veľkej obľube. Potvrdzujú to rastúce počty a objemy platieb kartami či mobilom práve počas Valentína. Čísla potvrdzujú, že niekoľkonásobne častejšie a viac platíme najmä v obchodoch s kvetmi, v parfumériách a v klenotníctvach.

Rekordér z klenotníctva

Slovenská sporiteľňa porovnala nákupy v obchodoch s kvetmi, šperkmi či parfumami počas bežného dňa a počas Valentína a zistila, že vo väčšine z nich narástli platby kartami až niekoľkonásobne. Rekordérom v roku 2019 sa stal klient, ktorý svojej polovičke kúpil šperk v hodnote až 1500 eur.

Na Valentína sa celkovo objem a počet platieb kartou v klenotníctvach zvýšil viac ako dvojnásobne. V parfumériách platby kartou v tento deň vzrástli približne o tretinu. Najväčší nárast bezhotovostných platieb však pravidelne zaznamenávajú v kvetinárstvach, kde sa počas Valentína nakupuje až sedemkrát častejšie v porovnaní s bežným dňom. Priemerná cena za kyticu v minulom roku bola 18 eur.

Tip na darček pre partnera, ktorý vás nič nestojí

Urobiť partnerovi radosť sa dá aj úplne zadarmo. Už niekoľko rokov majú klienti Slovenskej sporiteľne možnosť navrhnúť si vlastný dizajn platobnej karty. „Slováci si možnosť vytvoriť si vlastný dizajn platobnej karty obľúbili. Už tradične si na svoje platobné karty nechávajú zobraziť napríklad fotografie z dovoleniek, selfie so svojím partnerom či obrázky štvornohých miláčikov a mnohé iné. Vytvoriť si vlastnú platobnú kartu je úplne jednoduché.  Stačí navštíviť webstránku  www.vlastnakarta.sk, zvoliť si typ platobnej karty a nahrať zvolený obrázok. Majitelia Osobných účtov, či Space účtu Mladý a Space účtu Študent za takúto kartu neplatia žiaden poplatok navyše,“ vysvetľuje Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne.