Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko oznámil štart pilotného projektu Open City Budget. Jeho cieľom je spraviť z Kyjeva prvé ukrajinské mesto, ktorého občania dostanú nástroj na detailnú analýzu príjmov a výdavkov mestského rozpočtu. Metropola našich východných susedov tak chce zvýšiť transparentnosť a efektivitu svojho rozpočtu. Pilotná verzia Open City Budget beží na in-memory platforme SAP HANA. Testovacia prevádzka sa začala v júni.

„Mnohí z vás si neuvedomujú, akou fundamentálnou zmenou Kyjev a naša krajina prejdú,“ povedal Vitalij Kličko. „Predstavujeme systém, ktorý umožní občanom mesta otvorený prístup k informáciám, sprístupní im kontrolu všetkých procesov, kontrolu moci, zlepší úroveň služieb a zvýši ich pohodlie. Som presvedčený, že tento systém bude treba zaviesť vo všetkých mocenských inštitúciách, aby boli transparentnejšie, otvorenejšie, verejné a zodpovedali sa občanom,“ dodal.

Open City Budget je súčasťou dlhodobej kampane Smart City, ktorej cieľom je vytvorenie balíčka riešení pre Smart Kyjev. Medzi prioritami je správa nehnuteľností, online verejné služby pre občanov, rozpočtové plánovanie atď.

„Kyjev, tak ako zvyšok Ukrajiny, plánuje rásť s využitím osvedčených technológií a postupov. Chcel by som zdôrazniť úlohu vedenia mesta pri začiatku jednej z najinovatívnejších transformácií mestskej správy. Toto riešenie od SAP nielenže pomôže s centralizáciou a transparentnosťou rozpočtových procesov, ale poskytne ľuďom aj dynamickú, precíznu a hĺbkovú analýzu. Tento prístup ponúkne maximálne množstvo užitočných dát pre lepšie rozhodnutia pri rozvoji hlavného mesta a pre otvorenú komunikáciu s jeho obyvateľmi,“ komentoval Maxim Matyash, Managing Director, SAP CIS.

SAP je na tomto trhu globálnym lídrom – viac ako 14 600 verejných organizácií zo 148 krajín, čo je takmer polovica z celkového počtu na svete, využíva nástroje SAP. Inovatívne riešenia od SAP už poznajú aj v Barcelone, Londýne, New Yorku, Viedni, Tokiu, Ottawe a ďalších mestách.

Značky: