Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Lewis nastúpil na preteky z piateho štartovacieho miesta a cieľovou čiarou prešiel ako druhý – zaistil si tým šiesty titul majstra sveta a skompletizoval deviate dvojnásobné víťazstvo tímu v tejto sezóne.

• Valtteri dosiahol svoje siedme víťazstvo vo Veľkej cene, štvrté víťazstvo v tejto sezóne a vôbec prvé víťazstvo na okruhu Circuit of the Americas
• Pre Lewisa to bolo ôsme pódiové umiestnenie na Veľkej cene USA – dosiahol najväčší počet pódiových umiestnení pri týchto pretekoch, čím prekonal rekord Michaela Schumachera
• Valtteri bol v Austine na čele pretekov už po 25. raz
• Lewis (381 bodov) vedie majstrovstvá sveta v hodnotení jazdcov s neprekonateľným 67-bodovým náskokom pred Valtterim (314 bodov)
• Mercedes-AMG Petronas Motorsport (695 bodov) s 216-bodovým náskokom pred tímom Ferrari (479 bodov) vedie v hodnotení konštruktérov
• James Allison (technický riaditeľ) prevzal pohár pre víťazného konštruktéra za celý tím
• Zákonom neupravený obrazový materiál z tohto dňa je k dispozícii na našej mediálnej stránke

#ATeamComeTrue – Lewis Hamilton šiestykrát zvíťazil v majstrovstvách sveta Formuly 1 FIA, tím Mercedes-AMG Petronas Motorsport dosiahol v Austine dvojnásobné víťazstvo

Valtteri Bottas
V prvom rade chcem zablahoželať Lewisovi: šesť titulov majstra sveta je pôsobivý výkon! Bola to pre neho úspešná jazdecká sezóna a titul si zaslúžil. Bol lepší v každom ohľade. Lewis je ťažký súper, ktorý má málo slabých stránok, nerobí takmer žiadne chyby a jazdí veľmi súvisle. Spolu s ním som sa však dostal do dobrého tempa a teším sa na náš ďalší osobný súboj v nasledujúcom roku. Pre tím aj pre mňa to bol naozaj dobrý víkend. V predchádzajúcich rokoch som sa na tejto trati potrápil, preto mám vynikajúci pocit z toho, že som dnes cieľovou čiarou prešiel ako prvý. Neboli to jednoduché preteky. Mal som veľmi dobrý štart a do prvej zastávky v boxoch som jazdil dobre, no museli sme prejsť na stratégiu dvoch zastavení v boxoch, aby sme dokázali reagovať na Maxa. Potom som mal mierne obavy a myslel som si, že Lewisova stratégia jednej zastávky v boxoch bola možno lepšia. Bol to však ozajstný súboj a veľká zábava. Musel som na to veľmi tlačiť, ale moje tempo bolo výborné a nakoniec sa mi podarilo Lewisa dobehnúť. Na trati sme zvádzali poriadny osobný súboj a podarilo sa mi ho predbehnúť, čím som si uchmatol víťazstvo. Pocit z takto vyhratých pretekov a takého súboja o víťazstvo je naozaj veľmi dobrý.

Lewis Hamilton
Ak mám byť úprimný, veľmi ťažko sa teraz opisujú moje pocity. Pocit siedmeho neba sa ani len nepribližuje k tomu, čo teraz pociťujem – je to oveľa silnejšie. Bol to najnáročnejší rok, na ktorý si pamätám. Bola to ozajstná výzva s úspechmi aj pádmi. Preto ma teraz premáhajú pocity. Cítim hrdosť a som naozaj nesmierne vďačný každému členovi tímu – každému v našich výrobných závodoch, ako aj celej rodine Daimler a PETRONAS. Všetci sme tvrdo pracovali na tom, aby sa nám podarilo dosiahnuť tento výsledok. Je to ozajstné privilégium a absolútna česť pracovať pre tento tím. Vyraziť na trať a dostať príležitosť podať výkony ako tie dnešné. Veľmi mi chýba Niki. Dnes by sňal svoju šiltovku. Bez Nikiho by som to nikdy nedokázal. Duchom je určite s nami. Bezprostredne po skončení pretekov som videl mojich rodičov a obrovský úsmev na otcovej tvári proste hovoril za všetko. Moja rodina ma od samého začiatku podporovala. Veľmi tvrdo pracovali, aby som tu dnes mohol byť. Mám radosť z toho, že pritom môžeme byť všetci spoločne. Včerajšok bol náročný, dnes som sa chcel z toho dostať a zabezpečiť dvojnásobné víťazstvo pre tím. Valtteri podal fantastický výkon, srdečne mu blahoželám.

Toto Wolff
Som nesmierne hrdý na každého z nás – je to fantastický úspech! Na dosiahnutie takého výsledku, pričom jeden jazdec zvíťazil v majstrovstvách sveta a druhý jazdec vyhral preteky, je potrebné obrovské množstvo práce v pozadí. Ďakujem každému, kto tu na trati, doma v závodoch v Brackley a Brixworthe, koncerne Daimler v Stuttgarte a v tíme PETRONAS v Kuala Lumpur prispel k tomuto výsledku. Lewis dosiahol svoj šiesty titul majstra sveta, čo je naozaj úctyhodný a mimoriadny výkon. Vidno, aký je ešte stále motivovaný. Chcel by vyhrať každé preteky a dosiahnuť čo najlepší výsledok. Nebol to jednoduchý rok. Konkurencia bola silná a museli sme sa vyrovnať so stratou Nikiho. Predstavujem si, ako sa Niki teraz zhora na nás pozerá a po dnešnom výsledku skladá svoju šiltovku. Valtteri zajazdil absolútne bezchybné preteky. Počas celého víkendu bol v neuveriteľnej forme a zaslúžil si víťazstvo. Lewis vo veľkom štýle dával o sebe vedieť a skvelou jazdou sa dostal z piateho na druhé miesto.

James Allison
Na dosiahnutie víťazstva v majstrovstvách sveta je potrebné vynaložiť ohromné úsilie. Keď sa však celá námaha nakoniec zužitkuje, naplní ťa to veľkou radosťou. Čerešničkou na torte pre mňa bola možnosť stáť hore na pódiu a hľadieť na náš tím aj divákov – bol to absolútne fantastický zážitok. Je úžasné byť súčasťou tohto tímu. Tu človek rád pracuje a dokáže zo seba vydať oveľa viac, ako je bežné, pretože je obklopený týmito ľuďmi, ktorých nechce sklamať. Je radosť tráviť čas v prostredí, ktoré ťa podporuje, dovolí ti riskovať a robiť chyby – a keď ich aj urobíš, nedá ti zato po prstoch. Naopak, všetci sa navzájom motivujú. Je to vzrušujúce a zároveň to motivuje ľudí k tomu, aby sa snažili byť súčasťou celku. Dnes všetci myslíme na Nikiho, ktorý bol dôležitou súčasťou nášho tímu. Strata Nikiho nás poriadne zasiahla, najmä Tota, ktorý s ním strávil veľmi veľkú časť svojho pracovného času. Dotklo sa to však nás všetkých. Niki bol človek s ohromnou osobnosťou. Bol výraznou postavou nášho športu a dobrý priateľ tímu. Verím, že by dokázal oceniť, ako sme to tento rok dokázali. Zažil by tento tím na vrchole svojich možností. Teraz by nám určite povedal, že by sme mali pracovať na budúcoročnom aute, no myslím si, že sme ho počas tejto sezóny naplnili pocitom hrdosti.

Značky: