Agentúre NASA sa podaril prvý krok pri plánovanom návrate na Mesiac.

Nedeľňajším (11. 12.) pristátím vesmírnej lode Orion v Tichom oceáne sa úspešne skončila vesmírna misia Artemis I, ktorou americká vesmírna agentúra NASA začala pripravovať návrat ľudí na Mesiac. Vesmírna loď bez posádky pristála pri pobreží Baja v Kalifornii, čím zavŕšila svoju takmer 26-dňovú púť.

Počas nej prekonala vzdialenosť vyše 2,2 milióna kilometrov a dosiahla maximálnu vzdialenosť od Zeme 432 000 kilometrov. Zároveň sa priblížila k Mesiacu na vzdialenosť zhruba 130 kilometrov, čo sa naposledy stalo pred 50 rokmi počas misie Apollo 17. Počas misie Artemis I sa podarilo vyhotoviť množstvo detailných fotografií Mesiaca.

Údaje získané v rámci Artemis I poslúžia pri príprave a plánovaní misie Artemis II, keď by už na palube Orionu mala letieť aj ľudská posádka. Predpokladaný štart tejto misie je rok 2024, ale tento časový plán sa zrejme pre celkové meškanie príslušného vesmírneho programu nepodarí dodržať, ako píšeme v našom nedávnom článku. NASA napriek tomu stále plánuje pristátie na Mesiaci v rámci misie Artemis III v rokoch 2026 alebo 2027.

Pred štartom Artemis I, ktorý sa uskutočnil 16. novembra, musela NASA riešiť problémy s unikom vodíkového paliva a s motormi. Štart bol posunutý aj pre hurikán Ian a tropickú búrku Nicole, ktoré na jeseň zasiahli pobrežie Spojených štátov amerických.

Súvisiacimi zámermi vesmírneho programu Artemis je výstavba stálej základne na Mesiaci a vesmírnej stanice na jeho obežnej dráhe, ktoré umožnia vykonávať vedecké výskumy v širšom meradle ako doteraz. Poslúžiť by mohli aj ako zázemie pri letoch na Mars.

Zdroje: Engadget.com, Digitaltrends.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.