Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ojazdený automobil bez ABS a aspoň jedného airbagu prakticky nekúpite

 Ojazdené automobily sú z roka na rok bezpečnejšie a lepšie vybavené. ABS a aspoň jeden airbag vo vozidle je už v slovenských autobazároch úplným štandardom. Z bezpečnostných prvkov je najviac na vzostupe systém na stráženie vybočenia z jazdného pruhu, stráženie mŕtveho uhla alebo funkcia automatického zastavenia pred prekážkou. Počet predaných automobilov s týmito funkciami bol oproti minulému roku viac než dvojnásobný. Až 57 percent áut má handsfree pre bezpečné telefonovanie počas jazdy. Vyplynulo to z analýzy tohtoročného predaja ojazdených automobilov, ktorú realizovala spoločnosť AURES Holdings, prevádzkovateľ siete autocentier AAA AUTO.

Handsfree, ktoré výrazne napomáha bezpečnosti cestnej premávky, je pre mnoho Slovákov už nepostrádateľným pomocníkom na cestách. Túto funkciu malo 57 % automobilov predaných v sieti autocentier AAA AUTO. „Hoci pre mňa osobne je handsfree absolútne zásadnou funkciou pre bezpečné cestovanie automobilom, stále môžeme na slovenských cestách vidieť mnoho nezodpovedných vodičov, ktorí za volantom držia telefón v ruke. Paradoxom je, že veľmi často sú to vodiči luxusnejších modelov, pri ktorých ide o základnú výbavu vo vozidle,“ uviedla Karolína Topolová, generálna riaditeľka skupiny AURES Holdings, prevádzkovateľa autocentier AAA AUTO.

Všeobecne sa ale slovenskí vodiči každoročne viac zameriavajú pri kúpe ojazdeného auta aj na bezpečnostné prvky vo vozidle. Preto tiež ABS, čiže protiblokovací systém, ktorý umožňuje zachovanie stability a ovládateľnosti vozidla v hraničných situáciách, má už vyše 94 % ojazdených áut. Podobne je na tom aj vybavenie vozidla Isofixom pre bezpečné ukotvenie detskej sedačky alebo funkciami ESP (Elektronický stabilizačný program) a ASR (Systém regulácie preklzu kolies), ktorý je už vo viac ako 80 % áut. Hmlovky má 72 % áut, 19 % vozidiel má parkovaciu kameru a 34 % parkovacie senzory pre bezpečnejšie cúvanie.

Najvyšším tempom potom rastie záujem o funkciu automatického zastavenia pred prekážkou, ktorá bola tento rok vo výbave 12 % predaných ojazdených automobilov v AAA AUTO. Za posledných 5 rokov je to štrnásťnásobný nárast. Podobne sú na tom aj systémy na stráženie vybočenia z jazdného pruhu alebo stráženie mŕtveho uhla, ktorý malo tento rok 5 % predaných automobilov. Záujem o tieto systémy sa každým rokom viac než zdvojnásobuje.

Značky: