Keď som bol malý chlapec, tak Vianoce pre mňa vždy znamenali len prázdniny a samozrejme ako každé dieťa, videl som videl kopu darčekov pod stromčekom a tešil som sa hlavne na tie pre mňa. Navštevovali sme starých rodičov a hlavná časť bola pre mňa práve tá o darčekoch. Mal som kopec voľného času na hranie a spoznávanie sveta, a preto čas ako nejaká veličina pre mňa mnoho neznamenal.

Ako som však rástol, tak sa môj názor, o čom sú Vianoce menil a tiež sa, prirodzene, menilo aj množstvo môjho voľného času. Ešte pár rokov dozadu som pracoval v hotelierstve v zahraničí. Práve počas sviatkov v práci som sa zamýšľal nad tým, čo pre mňa znamená pojem čas. Cítiť to najmä počas Vianoc, keď trávite tento čas v práci tisíce kilometrov od domova s núteným úsmevom a veľakrát len s cudzími ľuďmi.

Veľmi ma to zmenilo a ako život plynie, tak si uvedomujem stále viac, že čas ako taký a doba strávená s blízkymi je to najvzácnejšie čo máme. Žijeme veľmi rýchlo. Naháňame sa v práci, naháňame sa po práci a dokonca pracujeme aj počas dovolenky, lebo nám horia termíny. Na cestách s množstvom áut, naháňame myšičkami a rýchlou jazdou sekundy aj za cenu ohrozenia života seba a iných.

V obchodoch sú tlačenice o všelijaký tovar, pritom je ho nadbytok. Deti sa už nehrajú vonku, ale svoj čas trávia so smartfónom v ruke, či pred počítačom a samé. Mám pocit, že práve vďaka internetu a rozmachu emailu a sociálnych médií sme akosi zabudli využívať dobu na trávenie pekných chvíľ osobne s nami blízkymi ľuďmi. Práve počas Vianoc mi téma času rezonuje najviac asi práve cez moje spomienky z minulosti.

Pár rokov dozadu som sa rozhodol spomaliť a tráviť čo najviac času s blízkymi a rodinou. Tieto Vianoce nebudú výnimkou a spoločné chvíle by som rád strávil aj na čerstvom vzduchu. Verím, že sa podarí aj nejaký ten zimný šport. Samozrejme, všetko v kruhu rodiny a hlavne v pohode, bez naháňania sa.

Všetkým tiež prajem, aby ste sa dostali bezpečne za svojimi rodinami a možno sa tiež zamysleli, že aj tieto sviatky sú o niečom inom ako najkrajšom stromčeku, či najviac vyzdobenom dome alebo jedle od výmyslu sveta. Skúste trpezlivo počkať v radoch a usilujte sa aj viac usmievať, lebo s úsmevom je život krajší. A ak v tom budete vidieť zmysel, tak si urobte čas na tieto chvíle aj mimo vianočných sviatkov a skúsme mierne spomaliť a venovať sa sebe a ľuďom okolo nás. A hlavne osobne a nie cez mobil…

Pekné sviatky prajem

Značky: