Obligátna fráza? Možno, no nič to nemení na fakte, že drvivá väčšina ľudí si tento fakt absolútne neuvedomuje, resp. naň počas sviatkov zabúda.

Od polovice novembra sa začínajú ľudia obávať o to, či všetko stihnú, či toho dosť nakúpia, či budú darčeky dostatočné a či ich bude dosť. To sa aj ťažko píše, nie to ešte praktikuje. Zachovajme pokoj, odľahčí to celú vianočnú atmosféru, ktorá nemá byť o zhone a strese, ale o intenzívnej pohode. Preplnené obchody, všade tlačenica, dopravné zápchy a nervozita – toto je často obraz predvianočného času a čerešničkou na torte je nervozita prenesená domov, ktorá tam určite nemá čo robiť.

Čím viac darčekov dám, tým viac som „cool“? Čím drahšie veci nakúpim, tým viac sa cítim ako „king“? Čím viac jedla mám na stole, tým viac po sviatkoch vyhodím do koša? Prikývnutie na ktorúkoľvek z týchto otázok nie je v poriadku. Každý nech si robí to, čo uzná za vhodné, ale občasné zamyslenie sa nebude na škodu. Drahé darčeky vám čas, pohodu, pokoj a lásku nenahradia, či už ide o deti alebo dospelých jedincov. Spoločne strávený čas v pokoji a pohode je to najcennejšie čo máme! Teplo domova a ľudí, ktorých máme radi nenahradí žiadny drahý darček. Dobre, taký iPhone 11 Pro a dovolenka na Bora Bora neurazí. Žartujem!

Skúsme sa menej sústrediť na materiálny svet, na to, čo si myslí naše okolie, na to, aké máme (zlo)zvyky a pokúsme sa ich trošku ohnúť. Ohnúť tak, že nebudeme v strese, ale naozaj v pohode. Nebudeme sa hnevať na človeka, ktorý nám pred nosom zobral poslednú majonézu do šalátu a toho pekného kapra od sezónneho predajcu pred obchodným domom.

Skúsme vymeniť stresujúcu atmosféru v nákupnom centre za pohodovú prechádzku s deťmi, priateľmi alebo návštevu blízkych – áno, len tak, aj pred Vianocami. Inak najviac milujem frázu – buďme na seba dobrí, veď sú Vianoce. Ach, to sa patrí iba na Vianoce? Ten text vyššie nemá vyznieť takto, na Vianoce máme tú pohodu a dobrotu iba znásobovať, nie ju v sebe objavovať. Slušnosť, tolerancia, pohoda a láskavosť by nás mala sprevádzať po celý rok, nie len vtedy, keď to je „in“ a môžeme sa s tým pochváliť na Instagrame.

Pochopiteľne, každý máme lepšie a horšie dni, to je fakt, ale pokúsme sa neprenášať naše aktuálne zlé rozpoloženie na ostatných – nikdy a už vôbec nie počas Vianoc. A čo to má spoločné s technológiami? No predsa to, že to čítate v najlepšom technologickom tlačenom magazíne, takže odložte smartfóny a buďte trošku off-line. Prajem vám krásne a pokojné prežitie vianočných sviatkov v kruhu najbližších (a keď chytíte telefón, tak majte na pamäti vianočný hashtag #nostress).

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE