Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Posledné týždne roka bývajú pre internetové obchody najsilnejším obdobím. S tým súvisí nárast prepravených balíkov cez siete kuriérskych spoločností. Pandémia koronavírusu a s ňou súvisiace obmedzenia však zmenili nákupné správanie ľudí a objednávky z e-shopov sa zvýšili o desiatky percent. Podľa kuriérskej spoločnosti DPD by si ľudia tento rok nemali nechávať nákupy na poslednú chvíľu. Darčeky na internete bude totiž kupovať omnoho viac ľudí ako zvyčajne. Vianoce sa pre kuriérov tento rok začnú o niekoľko týždňov skôr.

Každoročný sezónny nákupný ošiaľ bude pravdepodobne vyzerať inak ako po minulé roky. Bezpečnostné opatrenia z prvej polovice roka a zatvorené obchody spôsobili zmenu nákupného správania ľudí, ktorí svoje nákupy presunuli na internet. „Ľudia nemali inú možnosť a internetové obchody objavili aj tí, ktorí s nimi nemali doteraz skúsenosti,“ vysvetľuje Peter Pavuk, generálny riaditeľ  DPD na Slovensku. Mnohí zákazníci ostali internetovým obchodom verní aj naďalej. Aj keď počet objednávok neskôr mierne klesol, nevrátil sa ani zďaleka na pôvodné, predkrízové čísla.

Vianočná sezóna sa zvyčajne pre internetové obchody a kuriérske spoločnosti začína začiatkom novembra. Počet zásielok kulminuje okolo tzv. Black Friday a už neklesne až do Vianoc. Objem prepraveného tovaru sa zvykne zvýšiť o viac ako 60 %. So zhoršujúcou sa druhou vlnou pandémie však výrazne rastie počet zásielok už dnes. „Tento rok očakávame nástup predvianočnej sezóny o niekoľko týždňov skôr. Predpokladáme, že množstvo zásielok, ktoré v posledných týždňoch roka prepravíme, bude ešte výrazne vyššie ako počas minuloročnej sezóny,“ hovorí Pavuk. Mnohí ľudia podľa neho nebudú chcieť tráviť čas v nákupných centrách, ale spoľahnú sa na on-line nákupy.

DPD radí zákazníkom, aby tento rok nenechávali nákupy na poslednú chvíľu. Aj internetové obchody totiž majú svoje kapacity a skladové možnosti, ktoré môžu v tomto čase zvládnuť. Pri objednávke by si mal zákazník overiť, či je tovar na sklade a pripravený na okamžité odoslanie. „Zásielky, ktoré budú objednané a odoslané do našej siete do 18. decembra, stihneme doručiť do Vianoc. Po tomto termíne už doručenie do Vianoc nebudeme môcť garantovať. Pri objednávkach zo zahraničia však odporúčam robiť posledné nákupy ešte o týždeň – dva skôr,“ radí Pavuk. Spoločnosť sa na sezónny výkyv pripravuje aj navyšovaním prepravných kapacít. „Navyšujeme možnosti našej prepravnej siete tak, aby sme tohtoročný nápor objednávok bez väčších problémov zvládli,“ dodáva Pavuk. 

Značky: