Vicepremiér Raši plánuje primátorom a starostom zjednodušiť prístup k eurofondom na projekt inteligentných riešení. Ťažko povedať, či títo o inteligentných mestách už vedia, ale je jasné, že teraz už vedieť budú.

Investovať sa má až niekoľko miliónov eur, ktoré budú smerovať do inteligentného verejného osvetlenia, resp. mestských kariet, inteligentnej mestskej dopravy. Mestá majú vďaka inováciam ušetriť ročne státisíce eur. Podľa vicepremiéra Richarda Rašiho to bude od nového roka jednoduchšie.

Všetko pod jednou strechou

Príkladom môžu byť solárne panely na obytných budovách, ktorých obyvatelia užívajú možnosť voľného cestovania, verejné osvetlenie, ktoré sa rozsvieti až keď sa skutočne zotmieva a zároveň slúži ako nabíjacia stanica. To všetko bude realitou inteligentných miest. Na takéto projekty môžu primátori a starostovia čerpať eurofondy z viacerých operačných programov, ktoré majú v gescii jednotlivé rezorty. Ide predovšetkým o ministerstvá dopravy, hospodárstva a pôdohospodárstva.

Ministerstvo pripraví špeciálnu stránku, na ktorej sa starostovia môžu dozvedieť, aké projekty sú vypísané, rovnako aké existujú referencie v rámci Európy, ale aj celého sveta. Táto stránka bude spustená spustená do konca roka.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.