3D efekt je viditeľný z hociktorého miesta v kine.

Vedci z MIT vymysleli novú technológiu, ktorá poteší všetkých milovníkov 3D filmov v kinách. Dnes je potrebné nosiť okuliare, aby bol trojrozmerný efekt viditeľný. V blízkej budúcnosti si však možnože užijeme 3D filmy bez otravných okuliarov a s ešte kvalitnejším a ostrejším obrazom. Sľubuje to technológia Cinema 3D.

Jej výhodou v porovnaní s inými technológiami tohto typu je, že trojrozmerný obraz je dobre viditeľný z hocakého miesta v kine. 3D efekt bez okuliarov totiž v minulosti ponúkla napr. herná konzola Nintendo 3DS. Na displej ste sa museli dívať priamo, v opačnom prípade bol obraz skreslený. Vedci z MIT tento problém vyriešili pomocou viacerých zrkadiel a šošoviek. Bez ohľadu na miesto v kine, používateľ vidí obraz tak, ako keby sa díval priamo.

Nevýhodou je, že technológia je stále v plienkach. Cinema 3D aktuálne funguje iba na prototype plátna, ktoré má veľkosť iPadu a vyžaduje množstvo zrkadiel a šošoviek na vytvorenie žiadaného efektu. Škálovať túto technológiu pre potreby veľkých kinosál ešte nejaký čas potrvá. Veríme však, že sa s ňou stretneme aj v praxi.

Zdroj: MIT

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit