Spoločnosť Messer Tatragas vytvorila v areáli Dusla Šaľa plnoautomatizovanú linku údržby fliaš pre technické plyny. Správa o tom prišla aj do našej redakcie a veľká investícia do niečoho technického, to je pre nás vždy zaujímavé. Práve preto sme pre vás aj vytvorili video. 

Nelenili sme, zašli sme do Šale a zaujímali o to, ako to vlastne tu vyzerá. V dvojzmennej prevádzke tu pracujú ľudia, ktorí zabezpečujú údržbu (kontrola, tzv. otryskanie, tlakovanie, prestriekanie) viac ako 100 000 fliaš určených najmä pre skladovanie a prepravu CO2, kyslíku, dusíku, vzácnych a zváracích plynov.

Hovorili sme hlavne s výrobným riaditeľom, pánom Petrom Michalicom a dozvedeli sme sa, ako to tu chodí. Ako prvé sme videli sklad dovezených fliaš, ktoré sú pripravené na vykonanie údržby,

Každá plynová fľaša počas svojej životnosti musí byť podrobená periodickej revízii po 5 až 10 rokoch v závislosti od druhu plynu, v zmysle platnej legislatívy . V prevádzke v Šali je k dispozícii tlaková a ultrazvuková kontrola.

Najzaujímavejšia je lne automatizovanú otryskávacia kabína, ktorá najprv odstráni starý náter a fľaša následne postupuje do lakovne. Nalakovaná fľaša postupuje do pece, kde sa farba zasuší. Stavba automatickej linky údržby plynových fliaš trvala rok, rozhodujúcou bola inštalácia 10 000 kilogramov ťažkej a sedem metrov vysokej otryskávacej kabíny z Belgicka, kvôli ktorej sa musela zhodiť pôvodná strecha haly.

Takto skontrolovaná a vynovená fľaša dostane nové bezpečnostné a produktové označenie a môže ísť znovu do plničky.

Prevádzka tejto šalianskej investície zabezpečí údržbu fliaš pre všetky spoločnosti MESSER Group v krajinách V4 možno aj ďalej.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.