Malý rozmermi, veľký možnosťami, tak by sa dal označiť DJI Mavic Pro

Drony netestujeme veľmi často, ale ak k tomu príde, ten test si užijeme naplno. Inak to nebolo ani v tomto prípade a Mavic Pro prekonal naše očakávania. Je to prvý skladací dron od spoločnosti DJI, ktorý si zoberiete skutočne všade, a to bez toho, aby vám zabral veľa miesta. Jeho veľkosť (v zloženom stave) by sa dala prirovnať k dvom plechovkám od piva.

„Dôkazom funkčnosti a skladnosti je aj fakt, že tento dron si vybrala aj partia nadšencov motocyklov JAVA Pionier na svoju expedíciu – Afrika na Pionieri. A tu sa počíta každá maličkosť vo výbave, čim skladnejšie, tým lepšie.“

Mavic Pro má integrovanú 4K kameru, ktorá je zavesená na stabilizátore. Ten je 3-osí a výsledné videá a fotografie sú ako zo statívu. Samotná kamera stabilizáciu nemá, ani softvérovú, o všetko sa stará mechanický stabilizátor. Video nahráva v max. rozlíšení 4K/30fps a fotografie vytvára v rozlíšení 12 Mpx (aj v DNG/RAW formáte). CMOS snímač má veľkosť 1/2.3-palca. Výhodou je plnohodnotná konfigurácia kamery, nastavenie rozlíšenia a možnosť manuálneho režimu, kde je možné prispôsobiť všetko podľa aktuálnej potreby. Výsledné videá a fotografie dosahujú vysokú úroveň – sú použiteľné aj na profesionálne účely.

Ovládanie a prenos Full HD obrazu je možný až do vzdialenosti 4km, čo je skutočne výnimočné. Zabezpečuje to nový systém prenosu obrazu – OcuSync. K dronu je možné pripojiť až dva ovládače, čo môže slúžiť na výuku začiatočníkov s pokročilým používateľom. Druhou výhodou je, že pilot sa plne venuje riadeniu a druhý používateľ ovláda iba kameru, čím sa zvýši samotná kvalita záberov. Nachádza sa tu však aj režim TapFly, ktorý umožňuje nasmerovať dron na určitý ciel, pričom poletí takmer autonómne a vy sa môžete venovať ovládaniu kamery.

Dron presne vie, kde sa nachádza, zaznamenáva trasu letu, a tiež sa dokáže autonómne vrátiť na miesto vzletu. Na to slúži funkcia GoHome, ktorá sa aktivuje tlačidlom alebo automaticky pri strate signálu z ovládača, a tiež pri vybitej batérii.

Mavic nenaráža, teda pokiaľ nelietate bezhlavo. O bezpečnosť pri lietaní sa starajú 4 kamery, ktoré slúžia na vyhýbanie sa prekážkam. Ďalej sú tu dva ultrazvukové (redundantné) senzory v spodnej časti a všetko riadi 24 procesorov. O presnú navigáciu a pozíciu sa starajú systémy GPS a GLONASS. Kamerový systém vytvára počas letu 3D obrazy, podľa ktorých Mavic vyhodnocuje svoju polohu – až do vzdialenosti 15 metrov. Celý systém senzorov funguje veľmi dobre a je len malá pravdepodobnosť, že s Mavicom narazíte. Samozrejme, dá sa to. Do budúcnosti by sme si priali, aby boli nejaké senzory aj v zadnej a vrchnej časti. Keď letíte dozadu alebo stúpate hore (v miestnosti a pod.), môžete ľahšie naraziť do prekážky, ktorú dron v tomto prípade nezachytí. Opatrnosť treba zvýšiť aj pri korunách stromov, ktoré sú bez listov.

Mavic disponuje množstvom letových režimov, ktoré sú dobre použiteľné v rôznych situáciách. Spomenieme ActiveTrack, čo je režim sledovania označeného objektu, ktorý bude dron neustále sledovať. Zaujímavým je režim SPORT, v ktorom dokáže Mavic letieť rýchlosťou až 65 Km/h. V tomto režime treba zvýšiť opatrnosť, nakoľko sú senzory deaktivované. Pri tejto rýchlosti nevie dron okamžite postáť, čo je pochopiteľné.

„Mavic Pro je skladací, ale pritom dostatočne odolný. Vyrobený je zo špeciálne tvrdeného plastu. Treba však lietať s opatrnosťou, pád z veľkej výšky by nemusel dopadnúť najlepšie.“

Ovládanie je veľmi intuitívne a jednoduché. Ovládač má množstvo tlačidiel, ktoré je možné prispôsobiť podľa osobitných potrieb. Niektoré tlačidlá majú možnosť úplnej zmeny funkcie. Integrovaný displej zobrazuje všetky najpotrebnejšie informácie o zariadení, letovom režime, výške, rýchlosti, otáčkach motorov a pod. Obraz z kamery uvidíte až po pripojení smartfónu, ktorý sa vkladá do integrovaného stojanu a pripája sa káblom.

Takto získate úplné možnosti konfigurácie zariadenia. Ak nechcete ovládač nosiť so sebou, dron je možné ovládať cez Wi-Fi, len so smartfónom. Treba však počítať s kratším doletom. V oboch prípadoch je nutné použiť bezplatnú aplikáciu DJI GO 4, ktorá je dostupná pre AndroidiOS. V aplikácii môžete záznamy z drona upravovať alebo streamovať obraz v reálnom čase na sociálne siete, YouTube a pod.

„Záznamy sú nahrávané na pamäťovú kartu (microSD) alebo do pamäte pripojeného smartfónu.“

Inteligentná batéria s vlastnou správou energie udrží dron vo vzduchu približne 25 minút. Záleží však od poveternostných podmienok a použitého režimu. Ideálne je mať viac batérií, ako to bolo v našom prípade. Mali sme k dispozícii 3 batérie a s takouto výbavou sa už dá plnohodnotne zalietať.

„Síce malý, ale s tak výkonnými motormi, že dokáže lietať aj v silnom vetre. Na túto skutočnosť vás však upozorní.“

DJI Mavic Pro je možné dokúpiť množstvo dobre použiteľného príslušenstva. My sme mali spomenuté batérie, náhradné vrtule, nabíjačku pre 4 batérie, autonabíjačku, adaptér na batériu, ktorý z nej spraví powerbanku a koženú tašku cez rameno, do ktorej zabalíte potrebnú výbavu, vrátane drona a ovládača.

Mavic je 1/6 veľkosti z Phantom 4, ale jeho vlastnosti a možnosti nás prekvapili. Je to mimoriadne návykové zariadenie, ktoré využijú bežní používatelia, ale aj profesionáli. Podrobnú recenziu DJI Mavic Pro nájdete v májovom vydaní magazínu TOUCHIT.

Základná cena Mavic Pro – 1199 eur. Cena testovaného zariadenia vo výbave: Mavic Pro Fly More Combo – 1499 eur

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti: www.drony.sk / www.skyfall.sk

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE