Nissan to myslí s elektromobilmi smrteľne vážne. Ukázal to aj pri druhej generácii elektromobilu Nissan Leaf, ktorý voči originálu poriadne dospel, má oveľa väčší akčný rádius na jedno nabitie a je to na pohľad pekné auto.

Reálny dojazd

Tak ako je to s jazdným dojazdom elektromobilu? No keď nabijete auto na plnú kapacitu batérie, ukáže vám dojazd 260 km. A výnimočne, je to reálny údaj.

My sme Nissan Leaf testovali v máji a bolo dosť horúco. Vozili sme sa v ňom ako v normálnom aute, používali klimatizáciu, na diaľnici jazdili 130 km/h a náš dojazd bol niekde okolo 220 km. Ak si ale dáte trochu pozor a nepotrebujete plné pohodlie, tých 260 km na jednu batériu aj naozaj urobíte.

Nabíjanie vozidla

Nissan Leaf 2 má dva adaptéry – jeden pre domácu nabíjačku a tiež nabíjačku nástennú a potom Cha-De-Mo adaptér pre skutočnú rýchlo nabíjačku. Využili sme úplne všetky typy nabíjaní, pri domácej nabíjačke z 230 V rozvodu počítajte s dobou nabíjania prázdnej batérie cez 26 hodín. Ideálna je Wall-Box nabíjačka, ktorú by ste si buď kúpili do domácnosti, ale sem tam sa nájdu aj na parkoviskách. Vtedy však musíte mať so sebou príslušný kábel, ktorý je v tomto prípade súčasťou štandardnej dodávky.

Vtedy vám stačí nabíjať tak 7 až 8 hodín a prejdete spomínaných 200 km. My sme takúto nabíjačku našli na parkovisku v Nitre, bola súčasťou koncernu Innogy.

Wall Box nabíjačku s výkonom 6,6 kWh dnes nájdete aj u niektorých servisných partnerov Nissan a v predajniach tejto značky.

Domácu nabíjačku však vždy vozte so sebou, je to vaša istota, keď všetko ostatné zlyhá. Síce nabíja pomaly, ale predsa nabíja.

Nabíjanie na skutočnej elektronabíjačke je najrýchlejšie. Využívali sme GreenWay a nabili sme z 0 na 80 % kapacity za 50 minút, čo je super výsledok.

Nissan Leaf 2 podporuje aj mobilnú aplikáciu, ktorá vám ukáže stav nabíjania, tú sme ale na Slovensku v tomto vozidle nevedeli spustiť. Úspešne sme vyskúšali Apple CarPlay a Android Auto. Páčil sa nám aj 360° pohľad z kamery pri cúvaní.

Dizajn

Ako sne uvádzali, Nissan Leaf 2 je pekné auto, na prvý pohľad nezistíte, že je to elektromobil. Má výrazne do karosérie zarezané predné aj zadné svetlá a tiež dynamicko-športový a aerodynamický tvar. Celkový dojem posilňuje hrana karosérie nad predným kolesom.

V spodnej časti nenájdete žiadny výfuk, výrobca dáva na elektrické súčasti záruku 5 rokov alebo 100 000 km. Navyše, špeciálne na batériu je tu záruka 8 rokov alebo 160 000 km. K automobilu dostávate zadarmo 5 servisných prehliadok.

Na vnútornom vybavení nás bavil prvok ProPILOT. Je to v podstate kombinácia adaptívneho tempomatu a tiež snímača prekročenia jazdného pruhu s automatickou korekciou smeru jazdy. Nissan to volá ProPILOT a v podstate to za vás na pár sekúnd preberie riadenie vozidla. Ak po stanovenom čase nereaguje na to, že máte chytiť do ruky volant a šoférovať, začne vás Nissan „prebúdzať k životu“ prudkým ale krátkym zabrzdením a ak ani potom nereaguje, vyhodí 4 smerovky, auto zatiahne na okraj cesty a zastaví ho.

Ďalším prvkom je e-Pedal. Je to vlastne ovládanie vozidla len jedným pedálom, ktorý stláčate a uvoľňujete a auto ide rýchlejšie alebo doslova brzdí. Pri brzdení však rekuperuje elektrickú energiu do batérie. Treba si na to zvyknúť, lebo zo začiatku môže byť jazda trhaná ale neskôr to pôjde automaticky.

Radiaca páka v tomto vozidle vyzerá naozaj zaujímavo, ale po pár kilometroch si na ňu zvyknete. Ako doplnková výbava sa dá prikúpiť aj systém automatického parkovania ProPILOT Park.

Priestor pre cestujúcich vzadu je pohodlný pre 4 cestujúcich. Zaujímavosťou je to, že vyhrievanie zadných sedadiel sa zapína v operadle spolucestujúceho vpredu.

Zadný kufor

Áno, je tu celkom dosť miesta – 435 litrov, ktoré sa dá ďalej rozšíriť sklopením operadiel na zadných sedadlách na 1170 litrov. Žiaľ, takto nevznikne súvislá plocha na odkladanie väčších predmetov, operadlá vytvoria schodovitý profil.

Pohon

Ten zabezpečuje 40 kWh batéria a na ňu je maximálna rýchlosť 144 km/h. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h je 7,2 sekundy.

Celkovo je Nissan Leaf 2 veľmi dobré auto, zatiaľ najlepší elektromoibil v našom teste. Platí to o celkovom dojme, dojazde a tiež o dynamike jazdy. Jeho cena je v testovanej verzii 37 850 eur, začiatočná cena za model Acenta je 34 250 eur.

 

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu