Spoločnosť BenQ to na výstave ISE v Amsterdame rozbalila naplno. Výstavný stánok bol v hlavnej hale a mal rozmery ako zaoceánska loď. Pozrite sa, čo všetko sme tu našli. 

Zámery výstavného stánku boli tri: za prvé zámena doterajších papierových billboardov na obchodoch za tzv. signage monitory, za druhé projektory s laserovou technológiou a za tretie interaktívne panely ako základ modernej zasadačky.

Signage monitory

Tieto monitory predstavujú rastúcu časť predaja a voči klasickým monitorom  sú pripravené na to, že budú trvalo zobrazovať statický obraz. Teda jednotliví jeho body budú aj v režime 24/7 zobrazovať stále tie isté body a nevypália sa. To sa s bežným monitorom/televízorom nedá urobiť, tieto zariadenia nie sú na to pripravené.

BenQ pritom predstavilo niekoľko veľmi zaujímavých modelov ako je napr. BH 28I. Je to 20 palcový displej s pomerom strán 16:3 s možnosťou orientácie na výšku alebo na šírku. Tento monitor má vysoký jas, až 1000 nitov. K tomu pripočítajte viaceré typy pripojenia ako HDMI a VGA.

Tiež sme videli digital signage displej PL 490 s 3,5 mm rámčekmi a 49 palcovou uhlopriečkou. Jeho rozlíšenie je FullHD a jas 450 nitov. Vo výbave sú aj dva 10 W reproduktory.

Laserové projektory

Aj BenQ má projektory s laserovou technológiou. Nás zaujal laserový projektor BenQ LU9915 BlueCore s jasom až 10 000 ANSI lumenov a kontrastným pomerom 100 000 : 1 na použitie vo veľkých priestoroch ako sú múzeá, zábavné centrá či firemné miestnosti. Laserový modul BlueCore s výrazne predĺženou životnosťou podporuje 360° inštaláciu alebo umiestenie na výšku a umožňuje nepretržitú prevádzku 24/7.

Tiež sme si pozreli ďalší projektor s laserovou technológiou BenQ LH770, ktorý je určený do menších miestností. Ten má svietivosť 5000 ANSI lumenov, kontrastný pomer 20 000:1. Životnosť svetelného zdroja je až 20 000 hodín.

Zaujal nás aj projektor s krátkou projekčnou vzdialenosťou LW890UST, ktorý sa dá používať interaktívne. Jeho rozlíšenie je 1280 × 800 bodov, jas až 4000 ANSI lumenov a kontrastný pomer 100 000:1.

Interaktívne panely

Videli sme celý rad 4K interaktívnych plochých panelov (tzv. IFP), medzi inými 75-palcový BenQ RP750K a BenQ RP860K s 86-palcovou uhlopriečkou.

Určené sú ako 4K riešenia pre oblasť vzdelávania a firemné prostredie a ponúkajú pripojení plug-and-play, kompatibilitu s rôznymi platformami, 20-bodové dotykové ovládanie a technológie na ochranu zraku a rozpoznávania ručne písaného textu.

Interaktívny plochý LCD/LED panel BenQ IL550 je tiež založený na infračervenej technológii, podporuje viac-dotykové ovládanie a s životností viac ako 50 000 hodín. Je vybavený softvérom BenQ X-Sign na správu obsahu, ktorý pomáha používateľom vytvárať, plánovať a zobrazovať digitálny reklamní obsah v rámci rôznych šablón. Jeho súčasťou je aj aplikácia MDA (Multiple Display Administrator) na ovládanie a koordináciu niekoľkých displejov súčasne pomocou internetu.

Displej s veľmi tenkým rámčekom BenQ PL553 je optimalizovaný na riešenie video steny s vysokou kvalitou obrazu a jednoduchou správou obsahu. Vzájomným prepojením displejov sa dá vytvoriť veľký zobrazovacia plocha s mimoriadne úzkou medzerou medzi rámčekmi 1,8 mm.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.