Na Slovensku prezentovala spoločnosť MORIS design produkty, ktoré distribuuje na náš trh. A treba povedať, že to bola netradičná tlačovka. Mali sme napr. jedlo, ktoré sa zohrieva haseným vápnom.

Krátky prehľad predstavených produktov prináša naše video:

A teraz trochu podrobnejšie.

Leatherman s novým náramkom

Osobne nás najviac zaujal produkty od spoločnosti Leatherman. Americké multitooly Leatherman sú synonymom pre kvalitné multifunkčné vreckové nástroje. Na trhu pôsobia od roku 1983. Vďaka svojej kvalite a trvanlivosti sú často využívané v najnáročnejších podmienkach – na vojenských misiách, záchranárskych operáciách alebo náročných expedíciách. Ich funkčnosť ocenia domáci majstri, montéri, mechanici a všetci, pre ktorých je skladné a vysoko funkčné náradie nenahraditeľné.

Portfólio Leatherman ponúka na slovenskom trhu výber z viac ako šesťdesiatich multitoolov a nožov: od drobných nástrojov vhodných na zavesenie na krúžok od kľúčov, cez tradičné montérske
náradie až po veľké armádne a outdoorové špeciály. Ich doménou sú kombinované kliešte, ďalej kvalitné nože s hladkou alebo kombinovanou čepeľou, skrutkovače s vymeniteľnými bitmi, pílky,
pilníky, nožnice, otvárače a ďalšie nástroje. Špecializované multitooly sú potom vybavené napríklad nástrojmi na čistenie a rozborku zbraní, kresadlom, signálnou píšťalkou a inými.

Unikátom bola ale náramok Leatherman TREAD, ktorý v sebe snúbi praktickosť multitoolu s dizajnom elegantného náramku.

Všetky nástroje sú vyrobené z vysoko kvalitných materiálov, najmä z niekoľkých špičkových druhov ocele. Najviac namáhané časti sú vyrobené z extrémne odolného titánu, menej namáhané funkčné časti z ľahkého hliníka. Z toho vyplýva vysoká odolnosť, ale aj funkčnosť a praktickosť. Na všetky multitooly sa vzťahuje záruka 25 rokov.

Príslušenstvo, ako napr. puzdra, sú súčasťou balenia jednotlivých nástrojov. Či už je to intuitívna dostupnosť všetkých funkcií, alebo ľahkosť skeletových nástrojov, odolnosť povrchovej úpravy DLC, šikovné riešenia a praktické detaily – to všetko sú znaky premysleného dizajnu Leatherman s maximálnym dôrazom na jednoduché použitie.

Svoj obľúbený multitool si môžete nechať vygravírovať, prípadne z neho vyrobiť originálny a praktický darček Na každom balení multitoolu Leatherman, ktorý je distribuovaný výhradným distribútorom pre Slovenskú republiku, spoločnosťou MORIS design, sa nachádza samolepka 100% ORIGINÁL.

O test zariadení Leatherman sme samozrejme požiadali

Adventure menu – domáce jedlo vydrží čerstvé tri roky bez konzervantov

Patentovaná metodológia umožňuje pripraviť trvanlivé jedlo úplne bez konzervantov, teda bez obávaných „éčok“.

Napriek tomu vďaka unikátnemu postupu sterilizácia vydrží prvotriedne, ručne varené jedlo ADVENTURE MENU v komore alebo v batohu čerstvé až tri roky. Navyše sa dokáže aj samo ohriať. Aj v podmienkach, kde nie je možné plnohodnotne variť, tak ľudia nemusia siahnuť po ťažko stráviteľných konzervách a instantných jedlách.

Nielen na cestách sme často nútení uchýliť sa k jednoduchšiemu a pohodlnejšiemu riešeniu stravovanie na úkor kvality. Na varenie jednoducho nie je čas, priestor, alebo nálada. Prečo by sme ale mali v týchto situáciách jesť menej kvalitne? Prečo si výnimočné okamihy na dovolenke, na chate, alebo v kempe neužiť naplno?

Jedlo Adventure Menu je plnohodnotným ručne vareným jedlom vyrobeným v Českej republike. Vďaka špeciálnej celosvetovo patentovanej technológii je toto jedlo pripravené úplne bez konzervantov a chemických prísad. Napriek tomu zaručuje až trojročnú trvanlivosť.

Sterilizované jedlo si uchováva svoju prirodzenú chuť, vôňu a vzhľad spoločne s nutričnými hodnotami a extrémnou trvanlivosťou. Jedlo je v takzvanom tekutom stave, nie je dehydrované, nie je instantné.

„Ide o unikátnu kombináciu tlaku, pary a materiálov, ktorá nám umožní jedlo zbaviť akýchkoľvek choroboplodných zárodkov a uzavrieť ho v ochrannej atmosfére v takzvanom tekutom stave. Pri tom nie je nutné používať vôbec žiadnu chémiu, „opisuje Radek Slabý, jeden zo zakladateľov značky Advenutre Menu, a vysvetľuje výhody:“ Sterilizované jedlo si uchováva svoju prirodzenú chuť, vôňu a vzhľad spoločne s nutričnými hodnotami a extrémnou trvanlivosťou. Oproti konzervám neide o polotovary, ale hotové, podomácky pripravené jedlo. Konzervanty spravidla zničia chuť jedla, znížia jeho výživovú hodnotu a spôsobia zažívacie ťažkosti. To ale pri Adventure Menu nehrozí. Stačí ho ohriať a môžete sa plnohodnotne najesť. Kedykoľvek a kdekoľvek. Môžete ho mať doma v komore, alebo nosiť na chrbte v batohu pokojne tri roky a stále zostane čerstvé, výživné a chutné.“

Jedlo je pripravené na okamžitú konzumáciu. Stačí ho ohriať. To je možné mnohými spôsobmi: v mikrovlnnej rúre, v kotlíku, v horúcej vode. Unikátna je však možnosť tzv. samoohrevu, kedy vrecúško s jedlom vložíte do špeciálneho ohrievacieho vaku ADM, takzvaného zipper-bagu, pridáte samoohrievaciu kapsulu s obsahom nehaseného vápna a vodu. Jednorázová samoohrievacia kapsule funguje na princípe exotermickej reakcie nehaseného vápna s vodou. Tá vytvorí teplotu až 100 °C a horúca para ohreje jedlo aj v extrémnych podmienkach za 12 minút.

Jedlo Adventure Menu je 100% prírodné, vyrábané ručne, tradičnými postupmi z čerstvých surovín od lokálnych farmárov a poľnohospodárov bez pridávania farbív a dochucovadiel. Vybrané jedlá sú bezlepkové, vyrábané z unikátnej zmesi kukuričnej a ryžovej múky.

Adventure Menu ponúka výber z pätnástich druhov veľmi chutných a výživovo hodnotných jedál, napríklad hovädzí guláš so zemiakmi, bravčové s knedľou a kapustou, jelenie ragú so zemiakovými valčekmi, pikantný kotlík s bulgurom, atď. Najnovšie tiež steak z lososa so šošovicovým ragú, mäsové gule s basmati a paradajkovou omáčkou, či kuracie krídla na mede a chilli vrátane jedla pre vegetariánov (zeleninové rizoto na provensálsky spôsob) a dokonca aj pre vegánov (tandoori quinoa). Súčasťou AdventureMenu sú aj samotné mäsá bez prílohy (morčacie na cibuľke, bravčové na rasci, hovädzie na tymiane) a vysoko kalorické raňajky (ryžový nákyp so slivkami, žemľovka s jablkami a škoricou). Samostatnú kategóriu potom tvorí sušená mäsa Jerky (hovädzie a morčacie). Kompletnú ponuku jedál a všetky ďalšie informácie nájdete na www.adventuremenu.cz.

Úrazov očí pri voľnočasových aktivitách pribúda, riešením je WILEY X

Kvalitné okuliare musia nielen zlepšovať zrak, ale tiež chrániť oči. Pri výbere dioptrických alebo slnečných okuliarov sa riadia ľudia najčastejšie vzhľadom okuliarov, tým, ako „sedia“ na tvári, hodnotami dioptrií alebo stupňom UV filtra.

Podľa odborníkov by ale nemali v žiadnom prípade zabúdať na ochrannú funkciu. Dlhodobo totiž pribúda úrazov očí počas voľnočasových aktivít. Tie môžu končiť až čiastočnou slepotou. Kvalitné okuliare by väčšine problémov mohli zabrániť.

Zrak je najdôležitejší ľudský zmysel. Zaslúži si nielen štýlovú, ale predovšetkým efektívnu ochranu. Okuliare Whiley X sú navrhnuté tak, aby dokázali ochrániť zrak a zlepšiť viditeľnosť aj v tých najextrémnejších podmienkach. Stali sa neodmysliteľnou pomôckou nielen profesionálnych vojakov, pre ktorých boli pôvodne vyvinuté, ale aj športových strelcov, poľovníkov, rybárov, outdoorových športovcov, motoristov a v neposlednom rade milovníkov kvalitných a štýlových okuliarov. Technológie aj materiály týchto unikátnych okuliarov zodpovedajú najprísnejším bezpečnostným certifikátom. Napriek tomu zostávajú pohodlným a trendy doplnkom.

Pri výbere naozaj kvalitných okuliarov je dôležité venovať pozornosť materiálom, z ktorých sú okuliare vyrobené, a tiež použitým technológiám,“ povedal nám Filip Klofáč, riaditeľ spoločnosti MORIS distribution, výhradného distribútora okuliarov Wiley X pre Slovenskú republiku, a predstavuje unikátne okuliare: „americké okuliare Wiley X boli pôvodne vyrábané pre armádu. Spĺňajú preto tie najprísnejšie bezpečnostné podmienky Amerického národného štandardizačného úradu ANSI. Osemvrstvové polykarbonátové šošovky sú maximálne pružné a odolné a zaistia, že sa okuliare neroztrieštia a neporania oko ani pri veľmi silnom náraze. Rámy okuliarov sú konštruované z prakticky nezničiteľného TriloidTM nylonu a majú dvojitú výstuž. Celé okuliare sú potom balistický testované, odolné proti nárazu a deformácii. Všetky tieto materiály a technológie boli prenesené do civilného segmentu, takže tieto ‚nerozbitné‘ okuliare si môžete teraz zaobstarať vo veľmi elegantnom a modernom štýle.

Na niektoré modely okuliarov Wiley X je možné dosadiť ďalšie bezpečnostné prvky, ako je gasket zo špeciálnej peny, ktorý dokonale priľne k tvári a pod okuliare sa nedostane žiadne znečistenie, alebo postranné štítky, ktoré možno nasadiť na bočnice a chránia tak oči zo strany. Wiley X ponúka celú škálu okuliarových šošoviek, ktoré sa líšia svetelnou priepustnosťou, farbou a funkcionalitou. Pri niektorých modeloch okuliarov možno šošovky meniť. Okrem športových okuliarov (do ktorých možno zasadiť dioptrické šošovky) vyrába Wiley X aj rad okuliarov primárne dioptrických. Viac informácií nájdete na www.styleandsafety.sk.

GOAL ZERO – Ako efektívne získať, uchovať a využiť energiu zo slnka, keď ste mimo civilizácie?

Stať sa to môže ľahko. Batéria mobilného telefónu sa vám vybije v ten najnevhodnejší okamih. A vy stojíte s tmavým prístrojom uprostred temnej krajiny, bez navigácie, bez kontaktu s okolím, bez svetla, na hony vzdialený najbližšej zásuvke.

Až v takejto situácii si možno uvedomíte, ako závislý na elektrine ste. Pritom je na Zemi pod slnkom energie viac než dosť. Len vedieť, ako ju získať a efektívne využiť.

Goal Zero je americká značka pre mobilné solárne panely, powerbanky, powerpacky a baterky. Tento patentovaný systém umožňuje na cestách získať, uchovať a využiť energiu zo Slnka.

Ako to funguje?

„Princíp je jednoduchý: solárne panely, ktoré – v závislosti na veľkosti – môžete pripnúť na batoh, postaviť pred stan, či namontovať na strechu auta, počas slnečných dní budú spracovávať solárnu energiu a ukladať ju do pripojenej powerbanky. Nemusíte mať obavy z deštruktívneho kolísanie napätia, powerbanky Goal Zero sú konštruované presne na tieto účely. Z powerbanky či powerpacku potom večer nabijete mobilný telefón, batériu fotoaparátu, alebo na ne zapojíte chladničke alebo tiež pľúcne ventilátory. Skrátka získate energiu pre chvíle, keď ju naozaj potrebujete. Či už ste kdekoľvek, „hovorí Filip Klofáč, riaditeľ distribúcie Goal Zero pre Slovensko, a dodáva:“ Samostatnou kategóriou sú potom svetlá Goal Zero, ktoré získanú solárnu energiu efektívne využívajú, a navyše niektoré slúžia samy ako powerpack.“

Aké sú výhody systému Goal Zero?

Oproti tradičným a často používaným benzínovým generátorom má systém Goal Zero rad výhod. Predovšetkým sa jedná o maximálne ekologické získavanie energie z tzv. obnoviteľných zdrojov, bez produkcie akýchkoľvek výfukových splodín a odpadov.

Ďalej sú solárne panely a powerpacky vyrobené z ľahkých, ale zároveň veľmi odolných materiálov. Možno ich jednoducho prenášať (napríklad zavesené na batohu) a používať aj v tých najextrémnejších podmienkach, tzn. v mraze, horúčave, vlhku. Nepotrebujete žiadne doplnkové káble ani iné vybavenie. Navyše oproti podobným solárnym systémom prebieha nabíjanie elektrických zariadení pomocou Goal Zero až dvakrát rýchlejšie.

Pre koho je Goal Zero určený?

Systém Goal Zero zaisťuje dostatok elektrickej energie v miestach, kde zvyčajne nie je k dispozícii. „Preto Goal Zero využijú predovšetkým turisti, horolezci, ale aj rybári, lovci, motoristi, fotografi, ale aj profesionálni záchranári. Skrátka všetci, čo často využívajú elektrické prístroje mimo civilizácie bez možnosti nabíjania, „hovorí Filip Klofáč.

Výhody Goal Zero oceníte ale aj počas neočakávaných situácií či dokonca živelných katastrof. „Neočakávaný výpadok elektrického prúdu môže mať v hraničných prípadoch až fatálne následky. Predstavte si prírodnú katastrofu, ktorá vyradí elektrickú sieť v meste a prestane fungovať osvetlenie, navigácia, či zariadenia v nemocniciach. Preto je veľmi vhodné byť aspoň na nevyhnutne krátku dobu energeticky sebestačný, „dopĺňa Filip KlofáčViac informácií nájdete na www.goalzero.cz.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.