Tak, takéto auto ste ešte asi nevideli. Red Bull Saurus je auto, ktoré si spoločnosť Red Bull objednala na organizáciu rôznych eventov, kde potrebuje doviesť okrem nápojov aj poriadnu dávku zvuku a obrazu. 

Auto je postavené na podvozku Land Rover Defender 130, má dve nádrže. Jedna je na benzín a zásobuje elektrogenerátor, ktorý je potrebný na zaistenie dostatočného množstva energie pre zvuk, osvetlenie a obraz. Druhá nádrž je na naftu a zásobuje 2,2-litrový motor s výkonom 90 kW. Ten je umiestnený vpredu, pod kapotou, ktorá sa zdvíha hydraulicky.

Saurus sa s týmto motorom dokáže pohybovať po diaľnici rýchlosťou až 150 km/h. Ako sme zistili, brzdiť z vyššej rýchlosti s autom s hmotnosťou takmer 3 tony vyžaduje dostatočne dopredu premýšľať, ako budete s autom jazdiť. Nie je problém jazdiť po diaľniciach, majstrovstvo v šoférovaní Saurusa sa prejavuje na cestách druhej triedy s množstvom zákrut. Spotreba pri bežnej prevádzke je 17 litrov nafty na 100 km, ale aj viac.

Elektrocentrála zásobuje ďalšie spotrebiče v automobile. Saurus je dimenzovaný na vytvorenie búrlivej atmosféry párty pre 500 až 1000 ľudí a to sa mu darí pomocou štyroch 8-palcových JBL reproduktorov VRX-928LS + subwooferu DB E-15-X-SUB. K tomu sú dva zosilňovače CROWN XTI-1002 a 4002. Ďalej sú tu dva CD prehrávače Pioneer 900NXS a mixér Pioneer 750 DDJ-SX 2. Tiež pripočítajte štyri Full HD televízory a konzolu Sony PlayStation 4 i dva mikrofóny Shure a Senheiser. Auto má aj vlastný Wi-Fi hotspot. Elektrocentrála má výkon 2,6 kW, spotreba pri prevádzke je 1,2 litra benzínu za hodinu. Hlučnosť centrály je pri prevádzke 52 až 59 dBA. Zostavenie celku zo stavu „vozidlo na ceste“ do stavu „vozidlo ako multimediálne centrum párty“ trvá asi 20 minút.

Suarus má na dĺžku 5,5 metra, pri zloženom stave je jeho výška 2,1 metra, pri vysunutí hornej nadstavby dosahuje Saurus výšku 3,5 metra. Šoférovať s týmto kolosom sa treba naozaj naučiť, pocit vo vnútri je niečo, ako keď si sadnete do obrneného transportéru.

Auto sme testovali na bratislavskom Kamzíku a treba povedať, že okolitý les dokázal Saurus zaplniť zvukom bez mihnutia oka. V dobe testovania bolo dosť veľa snehu, ale auto sa na ceste nešmýkalo. Vpredu je miesto pre dve až tri osoby. Celkovo existuje v Európe niekoľko takýchto automobilov, pre účely nášho testu sa v Bratislave Saurus zastavil 7. decembra pri jeho ceste na akciu EDMANIA v Trenčíne. Vodič sa pri parkovaní Saura jeho odtiahnutia obávať nemusí, počas roka auto najazdí okolo 45 000 km po území Česka a Slovenska.

 

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.