Testovali sme super kompaktné SUV – Suzuki Ignis. S naozaj zaujímavou cenou, objemom motora 1200 cm3 a množstvom IT výbavy. Veď posúďte sami.

Tá v prípade nášho takmer najvyššie vybaveného modelu predstavuje 13 140 Eur a za to dostanete SUV s cúvacou kamerou, strážením prekročenia jazdného pruhu, asistentom na rozbeh do kopca, prepojením na Android Auto či Apple CarPlay, pohonom 4 × 4, výkonom benzínového motora 66 kW a spotrebou pod 6 litrov/100 km. O bezpečnosť sa stará aj šesť airbagov. No nekúp to!

Testovali sme vozidlo s označením Ignis 1,2 l DULJET 4WT GLX. Nájdete tu pohodlný priestor pre vodiča, ale prekvapil nás komfort aj pre cestujúcich vzadu, kde sa v pohode odvezú dva dospelé osoby. Obmedzením je batožinový priestor so základným objemom len 204 litrov, ktorý sa však dá zväčšiť nielen sklopením zadných sedadiel ale aj ich posúvaním, čo je pre takýto typ vozidla naozaj niečo netradičné. Maximálny objem batožinového priestoru je potom 1086 litrov.

Centrum IT je v Suzuki Ignis multimediálny systém Smartphone Linkage Display Audio (SLDA) s veľkou uhlopriečkou. Tu si volíte rozhlasové stanice, vyberáte zdroje zvuku, pripájate sa cez Bluetooth so svojím smartfónom, sledujete spotrebu a po káblovom prepojení smartfónu využívate aj Apple CarPlay, Android Auto či MirrorLink. Informácie, ktoré potrebujete, máte okamžite na pohľad, napr. je to aktuálna rýchlosť alebo priemerná spotreba. Volant je ladený športovo.

Súčasťou výbavy testovaného vozidla bola aj tempomat a obmedzovač rýchlosti. V ponuke je aj kožený volant, farebné doplnky či automatická prevodovka. Vyhrievané predné sedadlá sme pri testovaní v júli nevyužili, ale za to klimatizácia bežala naplno a je fakt účinná.

Ako vidíte na fotografiách, farebná kombinácia oranžová, čierna a biela farba farba tomuto automobilu pristane. Farebný motív je zopakovaný aj v interiéri. Vo vnútri je dostatok miesta napr. na veľkú fľašu s vodou a to aj pre cestujúcich vzadu. Polomer otáčania tohto vozidla je len 4,7 metra. Je to tak auto, s ktorým sa aj vďaka jeho kompaktným rozmerom veľmi dobre parkuje i vo väčších mestách.

Ocenili sme aj funkciu krátkodobého svietenia po zamknutí vozidla, výstrahu pred blížiacou sa prekážkou s tým, že systém dokáže aj sám brzdiť, ak vodič nereaguje. Celkovo je to veľa muziky za málo peňazí.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu