Nádherný kus telefónu, ktorý chce priamo konkurovať modelu Huawei P20.

Práve dnes Honor predstavil svoj najnovší dual sim smartfón, model v jednoduchom označení Honor 10. Pokračuje tak v tradícii pomenovaní svojich modelov, no prináša niečo nové. Nielen technické parametre ale aj výrez v displeji. Je to zároveň prvý smartfón značky Honor s týmto prvkom.

Dizajn a rozmery

To ako smartfón vyzerá, nás zaujalo na prvý pohľad V čase, keď sa jednotlivé modely na seba podobajú ako vajce vajcu priniesla desiatka niečo nové. Nielen samotné odlesky zadného krytu. To sme už videli. Teraz je to špeciálny nano-optický povrch, ktorý vytvára nádherné odlesky a zmenu farieb. Dostupné sú štyri farebné verzie (na našom trhu zatiaľ tri, štvrtá príde na náš trh neskôr), čierna a strieborná nie sú tak efektné ako modrý variant, ktorý mení farby do fialovej a zelenej. Práve tento model testujeme a v skutku sa nám páči.

Druhá vec, ktorú sme si pochvaľovali, je 3,5 mm audio port. To je niečo, čo stále radi vidíme v smartfónoch. Nechýba USB-C port a reproduktor na spodnej hrane. Hrá solídne a dokáže nahradiť reproduktory v cenovej relácii okolo 30 EUR. Zadná strana má vystúpený fotoaparát, podobne ako model Huawei P20, no je otočený súbežne s kratšou stranou telefónu. Nemá nápis Leica ale upozorňuje na umelú inteligenciu nápisom AI Camera. Horná hrana má infraport, takže smartfón môže poslúži ako diaľkové ovládanie. V systéme už máte nainštalovanú aj aplikáciu na tento spôsob použitia.

Zaujímavosťou je ale predná strana a čítačka odtlačkov. Je ultrazvuková a preto môže byť integrovaná v ochrannom skle. To sa sebou prináša jednoliaty a pekný dizajn, avšak podľa nás zníženú funkčnosť. Reaguje pomalšie a naozaj telefón odomknete tvárou rýchlejšie ako prstom.

Takisto nám robilo problém gesto posunutia prstom po čítačke na sprístupnenie menu multitaskingu. Niekedy sa nám to podaril až na piatykrát. Ak by sme porovnali funkčnosť s modelom Huawei P20, je o poznanie nižšia, hoci celkový dizajn je krajší. Toto je ale stále slabý argument.

Technická výbava

Po technickej stránke je to špička. Má Android 8.1 Oreo s nadstavbou EMUI 8.1, najnovší procesor Huawei Kirin 970. Je to výkonné osemjadro s maximálnou frekvenciou 2,36 GHz. Bohužiaľ, opäť platí, že je to poriadny žrút batérie. Tá má kapacitu 3400 mAh a nabijete ju super rýchlym režimom.

Potrebujete k tomu ale nielen nabíjačku z balenia ale aj dodávaný kábel. Je to dobrá kompenzácia, no úbytok kapacity je viditeľný. Ak fotíte, tak ešte viac. Tento jav sprevádza procesory Kirin po viac generácií.

Displej v pomere strán 19:9uhlopriečkou 5,84“ má rozlíšenie 2280 × 1080 px. Je nádherný a dobre sa naň pozerá aj na priamom slnku. Zaujímavé bolo pre nás nie úplné využitie snímača okolitého svetla. Aj na priamom slnku sme mali ešte možnosť zvýšiť jas. Kapacita RAM je 4 GB, čo je dosť. Opäť zdôrazňujeme, že viac nie je potrebných. Nevylučujeme ale, že viac RAM na Androide sa v istých prípadoch môže hodiť. Nás viac potešilo 128 GB úložisko. Avšak bez možnosti rozšírenia pamäťovou kartou. Dobre sa rozhodnite už na začiatku, či chcete 64 GB alebo 128 GB pamäťovú verziu.

Fotografovanie

Výbava je na slušnej úrovni. Vpredu je 24 Mpx selfie fotoaparát. Robí dobré fotky, nemáme k nim výhradu. Možno by skrášľovací režim nemusel byť tak „agresívny“. Vyzeráme niekedy ako pod nánosom make-up.

Na zadnej strane je fotoaparát s dvomi šošovkami. Jeho konfigurácia je 24 + 16 Mpx. Len na porovnanie, Huwei P20 má konfiguráciu 20 + 12 Mpx. Viac megapixelov automaticky nie je viac Honor / Huawei a ani Adidas. Preto zatiaľ nehodnotíme kvalitu fotiek v porovnaní s modelom P20 alebo inými smartfónmi. Niekoľko ukážok počas dňa v Londýna sme spravili. Posúďte sami.

Umelá inteligencia v procesore umožňuje rozpoznať scény a objekty a vylepšiť fotografiu, ako aj nastaviť správny spôsob zosnímania fotografie. Aj tu sa ale stretávame s výraznejšou saturáciou fotiek. V preklade – niektoré fotky sú akoby umelecky stvárnené, prekontrastované a pôsobia trochu umelo. Sú ale pekné a väčšinou sa nám páčia. Myslíme si, že toto bol cieľ. Spraviť večerné fotky čo najlepšie a tam, kde sa to dá a je to vhodné, ich trochu vylepšiť.

Správne rozpozná rastliny, zvieratá alebo napríklad jedlo. To už poznáte. Hoci zatiaľ nemáme veľa skúseností z testovania AI v tomto smartfóne, nepredpokladáme výrazne iné rozdiely oproti ostatným smartfónom s týmto procesorom. Práve špeciálny čip sa stará o vyhodnocovanie objektov na fotografii.

Dostupnosť a ceny

Honor 10 si budete môcť kúpiť na Slovensku už zajtra, 16. mája. Cena bola stanovená na 439 EUR za 64 GB verziu a 499 za 128 GB verziu. Dostupný bude u predajcov Alza.sk, NAY, Datart, TPD, Okay, Mall.sk, hej.sk a u operátora O2.

Model Huawei P20, ktorý sme tu viackrát spomenuli pre jeho takmer identické parametre stojí 669 EUR pri 128 GB verzii. To je rozdiel 170 EUR.

Verdikt

Honor 10 je naozaj krásny telefón. Vieme ale, že len toto mu na úspech stačiť nebude. My z neho máme dobrý dojem. Čítačka ale nefunguje tak, ako by sme chceli. Stretli sme sa aj s občasnou nestabilitou aplikácií. Niekedy aj jemnými výkonovými spomaleniami. Sú takmer nepostrehnuteľné, no všimli sme si ich. Aj vďaka tomu, že sme na nový Honor prešli práve z P20-tky.

Otázkou teraz zostáva, či je cenový rozdiel natoľko zaujímavý, aby ste siahli po Honor 10 a nejaké tie maličkosti mu odpustili. Ide o maličkosti. No a druhá stránka budú fotografie. Verdikt necháme na vás, pravdepodobne zvíťazí „názor peňaženky“. V prípade, že by sme sa museli rozhodovať my, asi by bola cena rozhodujúci argument.

Prečítajte si aj:

Prvé dojmy: Huawei P20 lite s výrezom na displeji

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.