Pyeongchang je miestom konanie Zimných olympijských a toto mesto sa nachádza v Južnej Kórei.

My sme však na to, aby sme zistili technologické pozadie spracovania informácií z OH zamierili z Bratislavy na opačnú stranu sveta – na západ. Náš let mal cieľovku v Barcelone. Tu sme navštívili centrum spracovania informácií hlavného technologického partnera týchto hier, spoločnosť Atos.

Je to tak, moderná doba priniesla zmenu. Namiesto budovania náročnej infraštruktúry priamo v mieste konania, v Ázii, sa dnes využíva cloudové riešenie s centrom v Európe. Atos pritom využíva svoj Canope Cloud, pričom má aj svoj lokálny tím v Pyeongchangu. Ten je ale početne menší, ako je tím v Európe. V Barcelone pracuje niekoľko tisíc zamestnancov v trojsmennej nepretržitej prevádzke.

Okrem Barcelony sa o spracovanie dát stará aj centrum tejto firmy v Madride. Napriek politickej situácii tieto dve mestá dobre spolupracujú. Ako sme zistili priamo na mieste, nejaké rozpory medzi „pravými Španielmi“ a „Kataláncami“ skôr uvidíte v televízii ako v praxi. Načastejšie pracovníci medzi týmito dvoma mestami cestujú rýchlovlakom – je to zhruba za 3 hodiny a to z centra mesta do centra mesta, čo sa pri drahšom leteckom spojení urobiť nedá. Centrum v Madride má pritom na starosti testovanie spracovania dát pre OH. Pre Atos pritom začali tieto OH už dva roky pred otváracím ceremoniálom.

Patrick Adiba má v Atose na starosti Olympijské hry

Od zástupcov spoločnosti Atos sme v Barcelone zistili, že pripravujú systém napr. pre komentátorov a to vrátane životopisu každého zo športovcov, informácií o Pyeongchangu vrátane histórie celej krajiny. Špecialitou je predpoveď počasia na hodinu presne a samozrejme výsledková listina zo všetkých súťaží. Atos má na starosti všetko, čo sa týka spracovania dáta s výnimkou predaja vstupeniek a robí to tak, že integruje do funkčného celku svojich partnerov.

Cez Skype sme boli spojení aj s lokálnym tímom v PyeongChangu

Výsledkom je systém spracovania dát v reálnom čase, pričom všetky informácie sú pripravené do tej podoby, aby sa dali dobre pozrieť aj na smartfóne. Priamo diváci na športovisku si tak môžu pozrieť záznam z práve prebiehajúcej súťaže, majú tiež informácie o ďalších súťažiach, doprave a pod.

A takto vyzerá komentátorský systém plný informácií o športoch, športovcov a krajine

Atos bude dátovo spracovávať aj ďalšie Olympijské hry, najbližšie sa jeho cloud bude venovať dátam pozbieraným v roku 2020 v Tokyu, kde budú Letné olympijské hry. Tie sú svojou účasťou väčšie zimné a firma využije svoje skúsenosti z tohto typu spracovania informácií, ktoré získajú práve v Južnej Kórei. Ešte predtým však dátovo pokryjú aj paralympiádu v Južnej Kórei.

Prečítajte si aj:

Pripravte sa na zimné olympijské hry: Stiahnite si oficiálnu mobilnú aplikáciu

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.