Testovali sme pre vás zaujímavý vysokorýchlostný satelitný internet Tooway, ktorý má veľa výhod oproti klasickým poskytovateľom internetu. Všetko sa dozviete v našom článku.

Výhody satelitného internetu TOOWAY

Prvou výhodou je dostupnosť úplne všade – na celom Slovensku i v Európe. Môžete si ho zriadiť kdekoľvek, nakoľko nie je vôbec závislý na dostupnosti domácich poskytovateľov internetu. To oceníte hlavne v určitých ťažšie dostupných lokalitách (víkendová chata v lese/horský hotel/dom na dedine, ale aj v meste). Všetko funguje práve cez satelit a stačí vám priamy výhľad na nebo. Máte karavan ? Chcete byť online aj na dovolenke ? To nie je pre Tooway žiadny problém!

tooway_nowat

Tooway je mobilný – môžete si so zriadiť takmer kdekoľvek, a pri napr. sťahovaní si ho zoberiete bez problémov zo sebou a opäť ho nainštalujete na novom mieste. Bez obťažujúceho nahlasovania poskytovateľovi, vybavovania papierov na premiestnenie a pod.

Vysoká rýchlosť – udávané poskytovateľom až 22/6 Mbps a spoľahlivosť 99,5 %. Počas nášho testovania sa merania rýchlosti k týmto číslam naozaj približovali a pripojenie bolo veľmi stabilné bez akéhokoľvek výpadku. Merania si možete pozrieť a porovnať na obrázkoch nižšie:

1.Tooway internet

Tooway satelitný internet, pripojenie cez Wi-Fi. Táto rýchlosť sa nijako výrazne nemenila po celú dobu testovania

Mobilný 3G internet od operátora O2.Mobilný 3G internet od operátora O2 v mieste testovania

3.wifi kancelária

Klasická Wi-Fi sieť od domáceho poskytovateľa internetu

4.wifi bitcomp

Klasická Wi-Fi sieť tiež od domáceho poskytovateľa internetu

Tooway satelitný set si nemusíte kupovať za plnú sumu, keďže predajca uvádza možnosť bezplatného prenájmu. Bezplatný prenájom ale nebude až tak zadarmo, lebo pri službe prenajatia satelitného setu sa musíte poskytovateľovi zaviazať na 24 mesiacov, čo je podobné ako majú viacerí ďalší poskytovatelia internetu. Ďalšia možnosť je prenájom za mesačný poplatok 5 Eur bez viazanosti, ale mesačné poplatky sa mierne navyšujú.

Takto to vyzeralo tesne po nastavení antény a začiatkom testov.

Takto to vyzeralo tesne po nastavení antény a začiatkom testov.

Kompletný Tooway set si môžete zakúpiť aj za aktuálnu plnú sumu 349 Eur a určiť si konkrétny balík objemu dát s širokej ponuky poskytovateľa. Potom už nie ste viazaní na žiadne obdobie. Nezabúdajte, že aj pri zakúpenom sete musíte, prirodzene, platiť konkrétny vami vybraný mesačný program

Možnosti programov

Možnosti programov sú dva základné: klasické a biznis. Tieto sa odlišujú svojimi službami a objemom prenesených dát.

Klasické programy: Mesačné balíky objemu dát od 8 GB až po neobmedzené dáta, s cenami od 19,90 Eur za najmenší balík, až po 85,90 Eur za najvyšší neobmedzený balík. To je pomerne vysoká suma, ale treba počítať s tým, že takto máte výhody, ktoré sú unikátne len pre tohto poskytovatgeľa internetu. Aktivačný poplatok je 49 Eur pri každom programe.

Biznis programy: Mesačné balíky objemu dát od 2 GB až po 200 GB. Najmenší balík v cene 49,90 Eur s DPH a najvyšší balík za 429,90 Eur s DPH. Aktivačný poplatok je pri všetkých programoch 79 Eur a za prenájom zariadenia platíte 5 Eur na mesiac.

S biznis balíkmi sú spojené aj extra služby:

  • 1 statická IP adresa ku každému balíku v cene mesačného programu a možnosť dokúpiť až 4 statické IP adresy za mesačný poplatok (10 Eur s DPH/1 IP adresa)
  • Neobmedzená nočná prevádzka (k dispozícií je neobmedzený objem dát od 00:00 do 06:00) za mesačný poplatok 25 Eur s DPH
  • Profil CIR (Committed Information Rate): Garantovaná šírka pásma – Download / upload od 128 kbps až po 1 Mbps. Ceny od 0 Eur až po 1599 Eur s DPH mesačne, za (1 Mbps/1 Mbps)
  • Volume Booster – Obnova dát po prečerpaní predplateného objemu od 1 GB po 100 GB, ceny od 9,60 Eur po 429 Eur.

Tooway internet je teoreticky dátovo neobmedzený – každý program má stanovený objem dát, po jeho prekročení však i naďalej môžete surfovať po internete. Rýchlosť pripojenia síce klesne, ale všetky dáta, ktoré následne prenesiete, sú zadarmo. Hlavne pri klasickom programe je však obmedzenie výrazné. Samozrejme, môžete využiť službu obnovy dát pri biznis programoch.

Obmedzenie rýchlosti pri klasických programoch po prečerpaní dát je 64 kbps/64 kbps

Obmedzenie rýchlosti pri biznis programoch po prečerpaní dát je 256 kbps/256 kbps

Aktuálne cenníky a objednávkový formulár nájdete na www.softel.sk/satelitny-internet/

Testy pripojenia

Na Tooway sme sa pripájali s viacerými zariadeniami: 2× smartfón, 2× notebook, 1×pripojená smart TV, inteligentné osvetlenie bytu “hra svetiel“. Všetko fungovalo bezproblémovo a stabilne. Na smart TV si pozriete akýkoľvek film cez YouTube v HD rozlíšení bez výpadkov, tak isto aj na PC. Sťahovanie súborov je dostatočne rýchle (lepšie ako na našej pôvodnej Wi-Fi sieti), MP3 súbor stiahnete za pár sekúnd a súbor s objemom dát 1,7 GB sme stiahli v nočnej prevádzke za cca 15 minút. Cez dennú prevádzku je to o niečo málo viac. S Tooway internetom môžete bez problémov aj odosielať videá a súbory na internet, video s objemom dát 480 MB sa odoslalo za cca 25 min. Komunikácia/telefonovanie napr. cez Skype je takisto bezproblémová a stabilná.

YouTube HD film cez pripojenie tooway

YouTube HD film cez pripojenie tooway

Tooway internet môžeme porovnávať aj s ostatnými poskytovateľmi internetu, nakoľko sú rýchlosti a stabilita pripojenia veľmi podobné.

  • DOWNLOAD priemer meraní cca – 18 Mbps
  • UPLOAD priemer meraní cca – 5,5 Mbps

TOOWAY set: balenie

V balení nájdete skoro všetko potrebné na okamžitú inštaláciu a spustenie služby

  • parabolu 75 cm
  • jednotku vysielača a prijímača – TRIA
  • modem pre satelitný internet s výstupom LAN 10/100
  • sieťový adaptér pre modem
  • UTP kábel s konektormi pre pripojenie k počítaču
  • Aktivačné údaje od poskytovateľa
Kompletný satelit s jednotkou TRIA

Kompletný satelit s jednotkou TRIA

Tooway set neobsahuje: konzolu a koaxiálny kábel.

Držiak celého setu s veľmi presným nastavovaním

Držiak celého setu s veľmi presným nastavovaním

Upozornenie od výrobcu: Koaxiálny kábel musí mať min. 1 mm priemer vnútorného vodiča a má mať min. dvojité tienenie. Vhodnejšie je vždy použiť kratší koaxiálny kábel a vzdialenosť preklenúť káblom UTP alebo pomocou Wi-Fi.

Pri testovaní sme používali koaxiálny kábel v dĺžke cca 25 m a všetko bolo bezproblémové, maximálna dĺžka koaxiálneho kábla by však nemala presahovať 50 m.

Postup inštalácie

Kompletné zloženie/nastavenie/inštalácia/aktivácia satelitného internetu Tooway je pomerne jednoduchá a zvládne to každý zručnejší človek. Všetko ide na svoje miesto ľahko, nič netreba riešiť silou. Celkový čas od rozbalenia až po úspešné pripojenie k internetu vám zaberie cca 60 až 90 minút. Samozrejme, záleží aj od umiestnenia satelitu, pri ťažšie dostupných miestach inštalácie treba dbať hlavne na svoju bezpečnosť pri umiestňovaní a nastavovaní satelitu!

inštalácia znázornenie_nowat

Predajca uvádza v prípade potreby aj ďalšiu možnosť: Inštalácia za pomoci technika cez telefón za sumu 20 Eur. Táto služba je po objednaní dostupná napr. aj počas víkendov príp. vo večerných hodinách. Služba môže byť nápomocná, ale za uvedenú sumu si môžete zavolať asi aj miestneho technika, ktorý vám to celé nastaví, ak si na inštaláciu sami netrúfate.

Modem pripojený na rozšírenie siete cez Wi-Fi + pripojená chytrá RF krabička

Modem pripojený na rozšírenie siete cez Wi-Fi + pripojená chytrá RF krabička

Po kompletnom zložení zariadenia (prepojenie modemu s modulom TRIA koaxiálnym káblom, zapojenie UTP internetového kábla do modemu a PC, zapojenie modemu do elektrickej sieti) odporúčane stiahnuť si aplikáciu do smartfónu alebo tabletu na zistenie správneho smeru natočenia paraboly. Aplikáciu KA-SAT Finder si môžete bezplatne stiahnuť s Google play alebo App Store. Aplikácia ma jednoduché prostredie, kde si v mapách od Google nájdete miesto inštalácie zariadenia, a ťuknutím na toto miesto sa vám objaví smerová šípka so skoro presným nastavením paraboly. Sú tu údaje ako Elevácia/azimut a farebné rozlíšenie konkrétneho satelitu, na ktorý sa budete pripájať. Ten budete zadávať aj pri samotnej inštalácii do počítača.

Jednotka TRIA

Jednotka TRIA

Alebo môžete zadať URL: http://finder.tooway-instal.com/fixe/pages/index.html, kde nájdete totožné informácie bez nutnosti inštalácie aplikácie.

Kompletný, veľmi podrobný a presný návod na inštaláciu nájdete na internetovej stránke predajcu: http://www.softel.sk/instalacie/, kde máte v ponuke na stiahnutie podrobný PDF návod. Tiež tu nájdete aj video kompletnej inštalácie až po aktiváciu.

Video je síce v anglickom jazyku, ale to nie je žiadna prekážka, nakoľko tam je všetko potrebné vidieť. Podľa uvedeného návodu sme sa riadili aj my a všetko išlo bez problémov.

Takto sme hľadali správnu pozíciu orientácie antény

Takto sme hľadali správnu pozíciu orientácie antény

Aktivácia Služby prístupu na internet

Spolu so zariadením dostanete aktivačný kód. Po úspešnej inštalácii budete vyzvaní na jeho zadanie. Po zadaní aktivačného kódu sa služba okamžite spustí.

A ako to vlastne celé funguje?

Satelitná parabola je pripojená k terminálu/modemu TOOWAY a ten sa pripojí priamo k počítaču. Je to obojsmerné dátové spojenie – dáta sa prenášajú priamo na satelit EUTELSAT KA-SAT. Satelitný internet je samozrejme možné zdieľať v rámci lokálnej aj bezdrôtovej siete napr. cez Wi-Fi router.

Yadná čast modemu Tooway

Zadná čast modemu Tooway

EUTELSAT KA-SAT je najvýkonnejší satelit na svete s priepustnosťou 70 Gbit/s, čo je 35 krát viac, než má bežný satelit v pásme Ku (napr. Hotbird alebo Astra). Štruktúra je optimalizovaná tak pre domáce pripojenie k internetu ako aj pre profesionálne služby. Využitie internetu TOOWAY je veľmi podobné DSL pripojeniu, na báze aDSL.

Verdikt touchIT

Satelitný internet od Tooway vám odporúčame. S rýchlosťou a stabilitou spojenia sme boli veľmi spokojný. Páčila sa nám aj jednoduchá inštalácia a aktivácia, rovnako tak aj samotné využitie a dobré rýchlosti počas celého testovania. Samozrejmosťou bola stabilná služba bez výpadku a to aj pri zhoršených poveternostných podmienkach. Testovanie prebiehalo v mestských podmienkach (satelit na streche paneláku), ale pri dobrom nastavení, vám táto služba bude fungovať prakticky kdekoľvek. Zaujímavé je to, že si ho môžete zriadiť kdekoľvek, čo je obrovskou výhodou, či už chcete internetové pripojenie na chate/viničnom dome/horskom hotely. A to vám umožní len Tooway. Na druhej strane, určite nejde o najlacnejšie pripojenie k internetu.

Autor: Miroslav Illéš

8.4 Výborné
  • Rýchlosť a stabilita 9
  • Jednoduchosť inštalácie 9
  • Mobilita 10
  • Využiteľnosť kdekoľvek 10
  • Cena služby 4