Sociálna sieť prináša nové funkcie.

Facebook v októbri oznámil, že umožní používať 7-sekundové video namiesto profilovej fotky. Táto zmena sa mala postupne aktivovať pre všetkých používateľov. V redakcii ju už máme k dispozícii, avšak treba podotknúť, že iba v prípade iOS aplikácie pre iPhone. Tá nám umožňuje vytvoriť nové video alebo nahrať existujúce. Podmienkou je, aby nebolo dlhšie ako 7 sekúnd. Systémová iOS aplikácia Fotky však umožňuje video jednoducho orezať, čo zjednoduší proces zhotovenia „videoprofilovky„.

Profilové video sa automaticky prehráva dookola, pokiaľ si profil používateľa pozriete prostredníctvom mobilnej aplikácie pre iOS alebo Android. V prípade, že profil používateľa navštívite cez webové rozhranie, na videoprofilovku vás upozorní ikona v pravom hornom rohu profilovej fotky. Video sa však automaticky neprehrá.

Videoprofilovka sa na webe automaticky neprehrá. Prezradí ju ikona v pravom hornom rohu profilovej fotky

Videoprofilovka sa na webe automaticky neprehrá. Prezradí ju ikona v pravom hornom rohu profilovej fotky

iOS verzia sociálnej siete Facebook takisto ponúka aj ďalšiu novú funkciu. Podporu pre pohyblivé fotografie Live Photos. Funkcia je aktuálne dostupná iba pre malé percento FB používateľov, ďalším sa sprístupní počas budúceho roka. Aby ste mohli pohyblivé fotografie prezerať, budete potrebovať zariadenie so systémom iOS 9. Live Photos aktuálne dokáže zhotoviť iba iPhone 6s. Funkciu si môžete zapnúť / vypnúť priamo v aplikácii Kamera.

Dodajme, že koncept pohyblivých fotografií nie je novinka. Vybrané telefóny so systémom Windows Phone 8.1 ich dokážu vytvárať už cca 1,5 roka. Avšak opäť sa prejavuje sila značky a najmä rozsiahla používateľská základňa smartfónov od Applu, ktorá prinútila Facebook, aby funkciu začal podporovať.

Toto krátke video vám predstaví koncept pohyblivých fotiek Live Photos. Podporuje ich už aj Facebook

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit