Fixstars, spoločnosť zaoberajúca sa úložiskami na báze Flash čipov ukázala dvojicu svojich nových rekordérov. Ponúkne SSD disky s kapacitou 10 TB a 13 TB.

Keď máte dosť peňazí, môžete eliminovať aj poslednú nevýhodu SSD voči klasickým diskom s rotujúcimi platňami, a tou je celková kapacita. Vlastne, aktuálne kapacitne najväčší HDD má 10 TB, takže Fixstars má z tohto hľadiska aj nezanedbateľný náskok. Po prvý krát sa tak stalo, že disk postavený na pamäťových čipoch ponúka väčšiu kapacitu ako disk klasickej konštrukcie. Pritom ešte zhruba pred siedmimi mesiacmi ponúkal Fixstars model s ani nie polovičnou kapacitou.

13 TB sa vmestilo do 2,5“ puzdra, aj keď samozrejme s výškou 15 mm, ktorá bráni jeho inštalácii napríklad do notebooku. Novinky od Fixstars sú určené pre nasadenie v enterprise segmente, kde sa nestratia ani svojim výkonom. V prípade modelu Fixstars 13000M postavenom na 15nm MLC čipoch od Toshiby dosahuje rýchlosť sekvenčného zápisu hodnotu 540 MB/s, pri čítaní je to do 580 MB/s.

Ak si brúsite zuby na veľké a rýchle úložisko, budete sa musieť poriadne plesnúť po vrecku a pripraviť si 19 000 USD.

Zdroj: extremetech.com

 

Značky: