Energie sú v poslednom roku témou číslo jeden, a to v globálnom meradle, pričom ste určite postrehli a mnohí z vás aj pocítili nárast cien elektriny, ktorá je súčasťou života každého z nás.

Na mieste je teda aj téma šetrenia, nakoľko nie vždy je naša spotreba energií efektívna a dobre premyslená. Ak viete, koľko a kde míňate, tak následne viete pomerne presne vyhodnotiť, čo je zbytočné a na čo si dávať pozor, a pritom nastaviť rôzne procesy, prípadne automatizácie, ktoré sa postarajú o to, aby ste stále žili v komforte, no zároveň šetrili.

Shelly
Shelly

Základom je vedieť, kde a koľko energie spotrebujete, či sú to jednotlivé miestnosti alebo konkrétne elektrické okruhy. Príkladov je viacero a každý z nás má svoju predstavu o získaných informáciách. Avšak, na to, aby ste mali podrobný prehľad o spotrebe potrebujete externé zariadenia, ktoré budú pracovať 24/7 a následne si všetky dáta a informácie pozriete vo vašom telefóne a podstúpite ďalšie kroky – samozrejme, ak to bude možné, nakoľko nie vždy sa to dá ihneď a úplne jednoducho. Tieto zariadenia vám poslúžia aj ako kontrolný prvok, vďaka čomu si časom veľmi presne odsledujete, či platíte iba zato, koľko reálne míňate – porovnanie s oficiálnym výkazom od poskytovateľa elektrickej energie.

Ako na to?

Spoločnosť Shelly nedávno predstavila úplne nové produkty, ktoré sú zamerané presne na túto problematiku. Všetky novinky sú relatívne jednoduché a nabité funkciami, ktoré ocení malá domácnosť i bežná firma s primárnym cieľom, ktorým je detailná informovanosť o spotrebe a v neposlednom rade aj možnosť ovládania rôznych elektrických okruhov a zariadení priamo z poistkovej skrine. Konkrétnejšie ide o sedem produktov zo série Shelly EM, Shelly Pro a Pro PM, ktoré sa líšia rôznymi funkciami.

Takmer všetky majú niekoľko spoločných menovateľov, ktorými je drôtová konektivita prostredníctvom LAN káblu (okrem Shelly 3EM a Shelly EM) alebo bezdrôtová prostredníctvom Wi-Fi a Bluetooth. Ďalšou výbornou správou je, že tieto zariadenia nepotrebujú žiadnu externú riadiacu jednotku, nakoľko po pripojení k internetu fungujú v rámci Shelly Cloudu, čo je veľkou výhodou. Rovnako tak je dobré vedieť, že zariadenia určené na meranie spotreby majú internú pamäť, ktorá v prípade poruchy uchová zaznamenané dáta, takže o nič podstatné neprídete ani v prípade výpadku internetu.

Shelly 3M
Shelly 3M

Ďalším spoločným menovateľom je skrytá inštalácia do rozvodnej skrine, resp. poistkovej skrinky na DIN lištu (okrem Shelly EM – iba voľné uloženie v poistkovej skrinke), čo je výhodou, no z druhej strany treba myslieť nato, že z pohľadu inštalácie ide o náročnejší proces, ktorý musí vykonať certifikovaný elektrikár, aby sa predišlo problémom a zraneniam. Ak nemáte potrebné vedomosti a oprávnenia, tak tieto zariadenia svojpomocne neinštalujete.

Po fyzickej inštalácii zariadení je proces pripojenia veľmi jednoduchý a zvládne ho takmer každý používateľ smartfónu alebo počítača. Áno, na Shelly Cloud sa môžete prihlásiť aj mimo aplikácie, prostredníctvom webového rozhrania, čo bude mnohým ľudom vyhovovať. Okrem toho je dobré vedieť, že ani jedno z týchto zariadení nie je kompatibilné s 5 GHz Wi-Fi, iba 2.4 GHz. Na druhej strane možno oceníte podporu REST API ovládania a MQTT protokolu. Samozrejmosťou je aj teplotná ochrana, ochrana proti preťaženiu, prepätiu a spomalenie horenia (V 0).

Aké zariadenia sú v ponuke a čo všetko dokážu?

Prvým a skutočne multifunkčným produktom je Shelly 3EM, ktoré ponúka jeden výstup do 10A na ovládanie stýkača + tri 120A svorky na meranie spotreby. Toto zariadenie umožňuje monitorovať spotrebu rôznych okruhov, spotrebičov alebo celého vášho domova a optimalizovať tak spotrebu energií. Jednoznačnou výhodou je aj to, že ak máte solárne panely, resp. fotovoltaický systém alebo malú veternú elektráreň, tak tento produkt vie monitorovať koľko energie sa vyrobilo, aby ste mali podrobný prehľad o prijme i výdaji.

Shelly
Shelly 3M

Shelly 3EM ponúka podrobné informácie o vašej spotrebe elektrickej energie, no prehľad máte aj o kvalite dodávanej elektriny zo siete  – aktívny výkon, jalový výkon, napätie a účinník. Tento spôsob monitorovania má výhodu v tom, že máte informáciu o drastických poklesoch el. energie zo siete, na čo viete v prípade potreby reagovať a šetriť tak spotrebiče alebo stroje pred možným poškodením, prípadne prehodnotiť, či nie je vo vašej lokalite vhodné vlastniť aj UPS záložný zdroj.

Spôsoby použitia sú rôzne a ako pri všetkých smarthome zariadeniach záleží predovšetkým na tom, aké sú vaše požiadavky a preferencie. Samozrejme, pred kúpou si treba premyslieť aj to, čo všetko chcete aby daný produkt spĺňal. Aby ste mali lepšiu predstavu o možnostiach, tak uvedieme tri príklady použitia, resp. zapojenia Shelly 3EM:

1, V byte alebo dome na meranie spotreby priamo na 3-fázovom prívode – ak chcete merať celkovú spotrebu elektrickej energie. Alebo ak máte 3-fázový spotrebič a chcete vedieť jeho spotrebu, napr. elektrický kotol, bazén, saunu a pod.

2, Meranie spotreby na 1 fáze a 3 rôznych elektrických okruhoch. Ak chcete merať spotrebu napr. podľa miestností, viete použiť viaceré kombinácie – záleží od toho, ako máte vyhotovené elektrické okruhy (napr. jeden svetelný okruh môže byť natiahnutý len v jednej, ale aj vo viacerých miestnostiach). Prípadne ak chcete vedieť spotrebu svetelného okruhu v obývačke alebo spotrebu zásuvkového okruhu v kuchyni. Kombinácie sú rôzne.

3, Meranie spotreby na 1 fáze elektrickej siete a separátne meranie produkcie elektrickej energie z fotovoltaiky.

  • Shelly
  • Shelly
  • Shelly

Druhým zariadením v ponuke je Shelly EM + 50A alebo 120A svorka

K tomuto produktu je možné pripojiť dve meracie svorky, a to buď 50 alebo 120 ampérové. Samozrejmosťou je aj výstup na ovládanie jedného stýkača do 2A. Použitie je veľmi podobné ako v prípade vyššie uvedeného modelu 3EM, akurát s inými parametrami a menším počtom svoriek.

Shelly EM vám poslúži na meranie spotreby priamo na 1-fázovom prívode – v prípade ak chcete merať celkovú spotrebu elektrickej energie v rámci bytu. Rovnako tak je možné meranie spotreby na jednej fáze + dvoch rôznych elektrických okruhoch alebo meranie spotreby na jednej fáze a separátne meranie produkcie elektrickej energie prostredníctvom fotovoltaiky (viď vyššie).

Shelly EM
Shelly EM

Ďalšie zariadenia prislúchajú k modelovej rade Pro, konkrétne ide o model Shelly Pro 1PM, Pro 2PM –  obe zariadenia dokážu merať spotrebu elektrickej energie. Rozdiel je iba v tom, že model Shelly Pro 1PM dokáže okrem merania ovládať jeden elektrický okruh do 16A na jednej fáze, pričom je vhodný aj pre zásuvkové okruhy. Zopár príkladov ovládania a merania spotreby: svetelné alebo zásuvkové okruhy / ovládanie vetrania / ovládanie elektrického kúrenia v kanceláriách / zapínanie a meranie spotreby 1-fázového bojlera na ohrev teplej vody / ovládanie AC motora na čerpadle.

Shelly Pro 2 PM dokáže to isté, akurát je rozdiel v tom, že okrem merania spotreby energie je možné ovládať dva elektrické okruhy na jednej fáze – každý okruh do 16A (dokopy max. 25A). Zopár príkladov ovládania a merania spotreby: Ovládanie el. motoru žalúzií, markíz, brán / ovládanie dvoch svetelných alebo zásuvkových okruhov / ovládanie dvoch vetracích alebo elektrických vykurovacích systémov.

Shelly Pro 4PM
Shelly Pro 4PM

Shelly Pro 4PM je najproduktívnejšie zariadenie z tejto série a dokonca disponuje aj malým TFT displejom, takže priamo na ňom vidíte rôzne informácie o spotrebe, aktuálnom nastavení a pod. Tento model dokáže merať spotrebu energií a zároveň ovládať až štyri elektrické okruhy na jednej fáze, každý okruh do 16 A (dokopy max. 40A). Ovládať tak môžete napr. štyri svetelné alebo zásuvkové okruhy, vetranie, elektrické kúrenie kancelárií alebo izieb v prenájme, prípadne ovládať AC motor na čerpadle a pod.

Poslednou sériou zariadení sú inteligentné stýkače bez možnosti merania spotreby, avšak s funkciou ovládania jedného až troch elektrických okruhov – podľa potreby. Takto viete veľmi jednoducho ovládať celé svetelné alebo zásuvkové okruhy, čo prináša množstvo praktických benefitov.

shelly pro 2
shelly pro 2

Shelly Pro 1 ponúka možnosť ovládania jedného elektrického okruhu na jednej fáze do 16A – bezpotenciálový výstup. Shelly Pro 2 ponúka možnosť ovládania dvoch elektrických okruhov na dvoch rôznych fázach, každý okruh do 16A (dokopy max. 25A) – dva bezpotenciálové výstupy.

Posledným zariadením je Shelly Pro 3, ktoré ponúka inteligentné a jednoduché ovládanie troch elektrických okruhov na troch rôznych fázach, každý okruh do 16A (dokopy max. 48A) –tri bezpotenciálové výstupy. S týmto zariadením tak môžete ovládať aj 3-fázový elektrický kotol, 3-fázové čerpadlá/motory alebo viacero svetelných/zásuvkových okruhov.

Článok vyšiel v spolupráci so spoločnosťou SmarterHOME, oficiálnym distribútorom produktov Shelly

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE