Nie je to náhrada za rezidentnú ochranu, teda antivírus v systéme.

Je to ale doplnok, ktorým môžete posielať vzorky do antivírusových centier VirusTotal na kontrolu. Firma VirusTotal patrí od roku 2012 Googlu. Na tému upozornil web ghacks.net. Vývojári tejto služby vydali aktualizované rozšírenie VT4Browsers a to pre Firefox aj jadro Chromium.

Doplnok sa zameriava na automatické odosielanie súborov, ktoré ste stiahli z internetu. Súbory typu dokumenty sú z kontroly vyňaté, aspoň v štandardnom nastavení, v akom si doplnok pridáte do prehliadača. Výsledky kontroly si následne môžete zobraziť vygenerovaným odkazom. Vo svojej podstate ide o akúsi rozšírenú kontrolu tým, že tu prebieha ďalší článok overenia. Nastavení je niekoľko a tak si vyberiete všetko podľa seba. Napríklad, či sa majú súboru v počítači sprístupniť až po vykonaní kontroly, alebo či chcete pri každom súbore rozhodovať o jeho odoslaní. Toto by už mohlo byť obťažujúce a tak je to na vás.

Iste ste si všimli, že prehliadače majú zabudovanú vlastnú kontrolu podozrivých súborov. Záleží od databázy, ktorú majú k dispozícii. Preto aj napríklad prehliadač Brave zobrazuje častejšie otázku, či si chcete súbor ponechať alebo nie ako napríklad Chrome. VirusTotal má aj rozšírené nastavenia, ktoré potom slúžia napríklad na informovanie o rôznych ešte nestiahnutých súboroch a ich „bezpečnostnom skóre.

VT4Browsers si stiahnete tu pre Chromium Firefox.

vt4browsersZdroj: VirusTotal

Zdroj: ghacks.net

Titulný obrázok: https://trulyoffice.com/

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.