Letné prázdniny sa blížia a spoločnosť Vivaldi chce svojim používateľom poskytnúť ďalšiu dávku vylepšení a noviniek v ich prehliadači.

Nová verzia prehliadača prichádza z vylepšenou ochranou, novými možnosťami pre rýchlejšie ovládanie a ďalšími možnosťami prispôsobenia. Celkovo od predošlej verzie opravuje 57 chýb a pridáva 10 nových funkcií.

Prehliadanie bez podozrivých reklám

Prehliadač Vivaldi teraz prichádza so vstavaným blokovaním obsahu. Lepšie povedané, blokovaním stránok, ktoré obsahujú tzv. zavádzajúce prvky. Medzi takéto prvky môžeme napr. zaradiť falošné tlačidlá na prehrávanie alebo sťahovanie, ktoré ukrývajú presmerovanie na inú stránku v prípade že na nich používateľ klikne.

Taktiež sa blokujú falošné stránky histórie, kde je používateľovi stále podsúvaná reklamná stránka pri pokuse o návrat na pôvodnú stránku. Prehliadač sa taktiež snaží blokovať odkazy na malvér alebo nechcený softvér, ktorý sa vnucuje používateľom na stiahnutie a následnú inštaláciu.

Samotná funkcia je už automaticky aktivovaná a dostupná v časti Nastavenia > Súkromie > Blokovanie obsahu > Obmedzovať rušivé reklamy a nežiaduce stránky.

Prispôsobiteľnejší správca profilov

Pre používateľov, ktorí aktívne využívajú profily, na správu viacerých účtov v jednom zariadení súčasne, bude toto vylepšenie vítané. Po novom, je možné si lepšie prispôsobiť vzhľad používateľského profilu v prípade ak používateľ nie je pripojený k synchronizácií.

Taktiež sú na výber nové druhy avatarov, lepšie štatistiky o aktuálnom profile ako počet uložených záložiek, hesiel, históriu prehliadania. Odteraz je možné prihlásiť sa do synchronizácie, upraviť, prípadne odstrániť profil priamo z vyskakovacieho okna.

Ďalšie maličkosti, ktoré potešia

V oblasti lepšej prehľadnosti pri práce s listami, bola pridaná možnosť zobrazenia notifikačnej bubliny na ikone panela okna. Táto bublina zobrazuje počet otvorených listov, ktoré ešte neboli navštívené.

Čiže okrem klasického zobrazenia malého trojuholníka v rohu listu, môže používateľ vidieť aj celkový počet takýchto ešte nenavštívených listov. Túto funkciu nájdete v časti Nastavenia > Bočný panel > Panel okna > Zobrazovať počet nenavštívených listov.

Medzi ďalšie novinky môžeme spomenúť napríklad možnosť filtrovania uložených hesiel podľa adresy alebo názvu, stránky. Pri vyhľadávaní na stránke, je možné kombináciou kláves Ctrl+Enter navštíviť priamo odkaz, v prípade že reťazec je súčasťou vyhľadávania.

Čo sa týka vzhľadu, ikona aktuálne zvoleného vyhľadávača môže byť zobrazená vo vyhľadávacom poli vedľa adresného riadku. Namiesto doteraz používanej ikony zväčšovacieho skla. Toto je možné aktivovať v časti Nastavenia > Vyhľadávanie > Zobrazovať ikonu vyhľadávača. V predošlej verzií 2.5, bola pridaná podpora pre Razer Chroma zariadenia. Tentoraz bol zoznam zariadení doplnený o slúchadla.

Celková rýchlosť a stabilita prehliadača bola taktiež vylepšená. Najmä pri práce s väčším počtom listov. Taktiež boli zaznamenané výraznejšie rozdiely vo výkone pri práci s dlaždicovanými listami, presunom listov medzi oknami, otváranie a zatváranie panelov je taktiež svižnejšie.

Úplný zoznam zmien, opráv a vylepšení nájdete na tomto odkaze.

Autor: Matúš Baňas

Prečítajte si aj:

Prehliadajte plnými farbami: Prehliadač Vivaldi a R Λ Z Ξ R Chroma!

Značky: