Spoločnosť Vivaldi nezaháľa a prináša nám ďalšie vydanie ich prehliadača Vivaldi.

Označenie nesie číslo 2.7 a prináša celkovo 63 opráv chýb od posledného vydania a 4 nové funkcie. Hlavným zameraním v tejto verzie bolo – spríjemnenie vašej každodennej práce v prehliadači počas prehliadania.

Stlmenie listu, ktorý aktuálne nevydáva žiadny zvuk

Dnes je už v prehliadačoch bežne pridaná možnosť stlmenia listu, ktorý aktuálne vydáva zvuk, napr. pri prehrávaní videa z YouTube a pod. Vývojári zo spoločnosti Vivaldi prichádzajú s novou funkciou, ktorá vám umožní stlmiť zvuky ešte pred ich spustením, čiže odteraz vás už počas surfovania neprekvapí žiadny zvuk z otravných reklám 🙂 .

Funkciu si viete aktivovať pravým kliknutím na list a zvoliť Stlmiť zvuk listu (následne sa vedľa možnosti zobrazí „fajka“, ktorá indikuje, že daná funkcia je zapnutá). V prípade, že máte otvorených viacero listov, ktoré vydávajú zvuky, stlmiť ich môžete naraz po kliknutí pravým tlačidlom myši na aktívny list a výberom položky Stlmiť zvuky ostatných listov.

V prípade že chcete väčšiu kontrolu nad prehrávaním zvukov v listoch, tak choďte do časti Nastavenia -> Listy -> Vlastnosti listov -> Stlmenie zvuku na liste, kde máte tri možnosti výberu.

Prvým je štandardná možnosť prehratia zvukov na všetkých listoch (ručne si stlmíte len tie listy, ktoré nepotrebujete), druhou je možnosť prehrania len aktívneho listu (všetky listy na pozadí budú automaticky stlmené) a tretia uprednostňuje zvuk len aktívneho listu (ak aktívny list bude prehrávať zvuk, automaticky sa stlmia zvuky na ostatných listoch).

Tak ako to už pri prehliadači Vivaldi býva, kontrolu nad funkciami máte aj cez klávesové skratky alebo gesta myšou. Stačí do príkazového riadka napísať slovo „stlmiť“ a následne vybrať požadovaný príkaz.

Rýchlejší prístup k profilom

Tí, ktorí využívajú profily pre viacerých používateľov, ktorí pracujú na jednom zariadení kvôli osobitnej správe vlastných nastavení, záložiek, hesiel a histórie prehliadania, určite privítajú novú možnosť vytvorenia si vlastného zástupcu na pracovnej ploche.

Čiže odteraz sa dostanete k svojím profilom oveľa rýchlejšie. Túto funkciu nájdete na ikone profilu, následným kliknutím na názvov profilu a zaškrtnutím voľby Vytvoriť zástupcu na ploche. Táto funkcia je aktuálne dostupná iba pre používateľov systému Windows.

Detailnejšie informácie, ovládanie Adobe Flash, ďalšie možnosti ukazovateľov načítania

Medzi menšie novinky, ktoré môžeme spomenúť patrí napríklad, zobrazenie doplňujúcich informácií počas načítavania stránky v stavovom riadku. K informáciám zobrazujúcim sa v adresnom riadku teraz pribudli informácie o priebehu komunikácie, ako nadväzovanie spojenia, čakanie na pripojenie, či spracovanie požiadavky.

Aktivácia doplnku Adobe Flash je ďalšia menšia novinka. Nakoľko sa tento doplnok už skoro všade blokuje, vy máte možnosť si ho spustiť cez Nastavenia -> Webové stránky -> Doplnky -> Povoliť doplnok Adobe Flash. Taktiež si ho môžete povoliť štandardne cez ikonu zámku v adresnom riadku.

Menšie vylepšenie sa dotklo aj voľby pre zobrazovanie ukazovateľov pre načítavanie stránok. V prehliadači Vivaldi bol štandardný ukazovateľ načítavania stránky „pásik“, ktorý sa zobrazil v liste. Neskôr sa pridala možnosť zobrazenia rotujúceho indikátora.

Teraz, bola vytvorená nová sekcia v časti Nastavenia -> Listy -> Zobrazenie listov -> Priebeh načítavania stránky, kde máte možnosť výberu zo štyroch foriem ukazovateľov – vodorovný (pásik), kruhový, rotujúci alebo žiadny.

Vývojári zo spoločnosti Vivaldi si aj počas času pre dovolenky, oddych a zábavu, našli čas priniesť svojím používateľom novú dávku vylepšení a opráv.

Síce stále čakáme na oficiálne vydanie poštového klienta alebo mobilnej verzie pre Android, ale s určitosťou vám môžem povedať že čas vydania sa nezadržateľne blíži a interné testovanie prebieha na plné obrátky! Ostáva už len čakať 🙂

Autor: Matúš Baňas

Značky: