Nový rok, nová aktualizácia stabilnej verzie prehliadača Vivaldi, ktorá nesie označenie 3.6.

Tá prináša do tejto verzie 7 nových funkcií a 55 opravených chýb a taktiež aktualizáciu jadra Chromium na verziu 88.

Dvojúrovňové zoskupovanie listov

Prehliadač Vivaldi ako prvý prináša nový spôsob práce so zoskupenými listami a tým je dvojúrovňové zoskupovanie listov.

V jednoduchosti to znamená, „nový riadok s listami“. Prehliadač Vivaldi vo svojej prvej technickej verzií pred šiestimi rokmi prišiel s novým spôsobom ako zoskupovať listy do skupín, tentoraz túto funkciu vylepšuje.

Pre tých, ktorí zoskupovanie listov v prehliadači nepoznajú, skupina listov sa vytvorí buď označením (držanie Ctrl a výberom listov kliknutím myšou) alebo presunutím list a krátkym držaním nad ďalším listom, rýchlymi príkazmi prípadne vytvorenie skupiny listov z rovnakej domény pomocou kontextového menu.

Po vytvorení sa následne zobrazí skupina s menšími listami, medzi ktorými je možné prepínať a tým sa ušetrí miesto a pracovné prostredie sa stane prehľadnejšie.

vivaldi

Dvojúrovňové zoskupovanie listov volí iný spôsob zobrazovania skupiny listov. Po kliknutí na skupinu listov sa zobrazí nový riadok pod, nad alebo vedľa (podľa aktuálnej pozície panela listov) kde je vidieť všetky listy vedľa seba s ikonami, názvami atď. Čiže budú dva riadky pre prácu s listami.
Tento nový riadok je možné zobrazovať buď iba pri aktivácii skupiny listov alebo bude zobrazený stále (uzamknutím cez ikonu zámku na konci panela).

Počet zobrazených listov je taktiež možné zmeniť. Je na výber z klasického zobrazenia malých pásikov alebo čísel. Je to na vás. Pracovať s listami môžete ako doteraz, presúvať, uspať, dlaždicovať, opakovať načítanie atď., bez nutnosti prepínania medzi oknami, profilmi a pod. Táto funkcia dvojúrovňového zobrazenia je predvolene zapnutá, upraviť prípadne si ju môžete vypnúť v časti Nastavenia -> Listy -> Zoskupovanie -> Kompaktné/Dvojúrovňové.

Doplnené možnosti nastavenia kontextových ponúk a ďalšie úpravy

Vývojári spoločnosti Vivaldi pokračujú v pridávaní ďalších kontextových ponúk, ktoré je možné nastaviť podľa požadovanej rozlohy. Tentoraz pridali do zoznamu možnosť pre úpravu ponúk záložiek, histórie, poznámok, panelov sťahovania, okna a taktiež nastavení pre funkciu kopírovaťprilepiť. Tieto a všetky ďalšie možnosti pre nastavenie kontextových ponúk nájdete v časti Nastavenia -> Vzhľad -> Ponuka.

Webové panely dostali možnosť oneskoreného načítania, tak ako to je pri listoch. Čiže obsah stránky uloženej na webovom panely sa načíta až po otvorení, nie po spustení prehliadača ako doteraz. Taktiež bola pridaná možnosť zobrazenia počítadiel v priečinkoch pre záložky, poznámkyokná. Tieto nastavenia nájdete v časti Nastavenia -> Bočný panel -> Nastavenia panela.

Súkromné okná dostali v tejto verzií novú ikonu (ducha 👻) a štítok na konci adresného riadka pre lepšiu identifikáciu že ide o súkromný režim prehliadania.

Malý bonus na záver

Tí ktorí netrpezlivo čakajú na vydanie poštového klienta Vivaldi majú možnosť „ochutnať“ testovaciu verziu poštového klienta, kalendárakontaktovRSS služby priamo v prehliadači teraz!

Jednoducho otvorte stránku vivaldi://experiments/ zaškrtnite Calendar, Mail & Feeds., reštartujte prehliadač a môžete testovať. Za všetky pripomienky a chyby, ktoré nájdete budú vývojári vďačný ak im ich nahlásite cez túto stránku.

vivaldi

Upozorňujeme, že dané funkcie sú ešte stále vo vývoji čiže môžete naraziť na zväčšené množstvo chýb prípadne obmedzenú funkčnosť.

Úplný zoznam zmien nájdete na oficiálnom blogu spoločnosti Vivaldi.

Autor: Matúš Baňas

Prečítajte si aj:

Microsoft Edge 88: Tieto novinky prináša

Značky: